maciiiek Napisano 25 Maj 2007 Autor Share Napisano 25 Maj 2007 zdecydowanie najbardziej zaskakujące moje odkrycieznalazłem takich buteleczek 7, a dwie były pełne... oliwek :]bardziej ucieszył bym sie z wina z dobrego rocznika, ale jak się nie ma co sie lubi...a tak poważnie to pochodzą z piwnicy zawalonego budynku, który później został zasypany i do niedawnego czasu spoczywał sobie 2 m pod ziemią, z tego co wiem po wojnie tam nic nie było więc na 99% te oliwki są przedwojenne, a zachowały sie w pieknym stanie,lekka patyna koloru zieleni :] , próbować nie próbowałem, najlepiej jak zostaną zamknięteciekawy jestem czy komuś zdazyło sie kiedyś podobne znalezisko, z cała pewnością niezwykłebuteleczki trzymam korkiem do dołu, ale i tak nieco schnie i ogólnie jest w kiepskim stanie, ma może ktoś dobry pomysł jak to zabiezpieczyć?myślałem o zalaniem woskiem, ale szukam najlepszego sposobupozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciiiek Napisano 25 Maj 2007 Autor Share Napisano 25 Maj 2007 tu dobrze widać oliwki, i tą lekką patyne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 28 Maj 2007 Share Napisano 28 Maj 2007 Zawsze mnie takie znaleziska kręciły –oglądaliśmy już tu na forum peklowane mięso ,słoninę i inne podobne weki – jak i twoje oliwki –ale z kosztowaniem tego to bądź ostrożny – do puki to masz w słoiku to jest eksponat –ale jak wyjmiesz to już nie- i może być trujący –po tylu latach mogły się wytworzyć różne trujące chemiczne związki więc uważaj –postaw to na półkę i będzie gicio -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iskra Napisano 29 Maj 2007 Share Napisano 29 Maj 2007 Szybko do sklepu po Martini i imprezka po pachy. :) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langfuhr Napisano 29 Maj 2007 Share Napisano 29 Maj 2007 żadnym woskiem tego zalewac nie musisz. jeśli 60 lat wytrzymały w zgruzowanej piwnicy, gdzie musiał byc dostęp powietrza, to postoją dalej. ja mam dwa piwka z nowego portu, i mleko, niestety zsiadłe, w butelce od browara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.