Skocz do zawartości
  • 0

Helm niemiecki + sfastyka

krasnal

Pytanie

Napisano

Witam mam pytanie czy spotkal sie juz ktos z taka sfastyka wlasnej roboty na niemieckim helmie? Dziadzia od ktorego go dostalem zapieral sie ze juz takiego mial, zreszta znam go dobrze i wiem jakie jest jego podejscie do niemcow i poniemieckich pozostalosci. Za nowa szalke oddal go od razu nawet z drutami na ktorych wisial, gratis;)Dodam ze jest ona z dwoch stron i namalowana farba, a i po podczyszceniu z warstwy rdzy wyszla jeszcze bardziej widoczna;)
Pozdrawiam i dziekuje ze odpowiedzi;D

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mi to wygada na twórczość wiejskich malarzy", swastyka nazistowska była malowana odwrotnie(patrz link)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Nazi_Swastika.svg

chyba ze niemiaszek był pod wpływem napojów % i sie mu pomyliło

PozdrO

PS. ciekawe takie cuś
Napisano
nie mylisz sie, na jednej stronie jest namalowana w lustrzanym odbiciu, tylko ciekawe czy jest to zrobione przez wojaka czy przez twórczość z cyklu sztuka wiejska":)

PozdrO

PS. Ciekawy ten hełm, pierwszy raz coś takiego widze
Napisano
Nie no panowie wiem ze ona jest zle bo prawidlowo to i tak jest pod katem, jak dobrze pamietam 45 stopni ale ogolnie mi chodzi czy sie ktos z takim czyms spotkal. Helm byl od konca wojny u jednego wlascieciela a i to nie jest wioska, znaczy jak dla kogo patrzec bo Świdwin to miasto powiatowe:)
dzieki za odpowiedzi:)
Napisano
Ok moze byc i u jednego wlasciciela od lat ale czy jest on pierwszym poniemieckim :) wlascicielem to nie wiemy. Pominmy juz fakt braku pochylenia ale zwrocmy uwage na to ze 1) odwrotnie 2) sposobem takim ze 5 latek zrobilby lepiej.

Uwierzylbym ze to robota wojaka gdyby bylo cos ulepszone bo spoko ale taki malunek na helmie nie wiadomo po co i chyba musialby sie strasznie nameczyc rozwiniety prwawidlowo czlowiek zeby taka lipe odstawic. Jak dla mnie to dowiedz sie z kad on go wzial bo okarze sie ze znalazl w smiesznym miejscu a helm jest po przejsciach bawiacych sie malolatow
Napisano
No przeciez pisalem ze mial on go od wojny, to wiem na bank, mowil ze najpierw lezal kilka latek, pozniej go wykorzystal jako szalke, a co do wykonania to zawsze znajda sie gamonie i tez zalezy od sytuacji, np. koniec wojny lub jakies okopy- dla podniesienia morale czy cos podobnego , ale patrzac racjonalnie to nikt sie jeszcze z czyms takim nie spotkal takze sam zaczynam watpic. no ale dzieki za odpowiedzi;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie