Skocz do zawartości

POMOCY ! Prośba do pancerniaków

Gość iancurtis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem z wykształcenia humanistą. Mam ogólne pytanie, czy istniejące w okresie miedzywojennym /1918-1939/ czołgi można było modernizować ? Chodzi o wymianę np. układu jezdnego, modyfikację silnika, uzbrojenia, opancerzenia ? /np. Vickersa poprzez wymianę silnika, instalacji elektrycznej etc.przystosować do standardu 7TP nie udało się/.
Właśnie jestem na tropie pierwszych polskich konstrukcji pancernych. Z kilku źródeł pisanych wynika, iż w latach 1925-1926 podjęto prace mające przyczynić się do budowy pierwszego polskiego czołgu.
W zasadzie jednak ograniczono się ostatecznie do modyfikacji właśnie układu jezdnego Renault FT 17 /inne gąsienice, koła i wózki jezdne, amortyzacja/. Następnie pzreprowadzono próby poligonowe w czasie których okazało się, iż osiągi i manewrowość czołgu są niezadawalające w stosunku do poczynionych nakładów. No i wystąpiły problemy z jego transportem na naczepie stosowanej tradycyjnie do przewozu Renault FT 17.
A nie lepiej od razu budowac nowy pojazd ?
Sukcesem natomiast zakończyła sie w tym czasie adaptacja Renault FT 17 do jazdy po torach kolejowych. Ale to już znana poowszechnie historia.
Napisano
Zawsze taniej jest kupić licencję i dostać wszystko na talerzu. A potem można (jeśli licencja pozwala, he he fiat) modernizować. Ale jeśli to się okaże niewykonalne, to po nabraniu odpowiedniego doświadczenia można pokusić się o własną konstrukcję, lub kupić kolejną licencję.
Pozdrawiam
Napisano
A dlaczego kolega uważa że przebudowa Vickersa na 7TP się nie udała? I gdzie ewentualnie to kolega wyczytał?

pozdrawiam,

Trufelhunter

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie