Skocz do zawartości

wersje polskiego kbk wz.29

Gość bolas

Rekomendowane odpowiedzi

czesc !
dawno sie nie odzywałem ale teraz mam pytanko ? Co Szanownym Odkrywcom wiadomo na temat produkcji kbk wz.29 - jakie wersje itp... szczególnie interesuje mnie modyfikacja kb mausera do standardów kbk wz.29 którą robiłą fabryka w Radomiu w latach bodajże 1927-33 - jak liczna była taka partia ? Czy ktoś posiada fotki kolby z takiego kbk ? Charakterystyczna była w nich rączka zamka - zagięta w dół. Pozdrawiam!... poszukuję też wszelkiego rodzaju instrukcji o broni strzeleckiej WP 1918-39 - mam kilka więc możliwe są wymiany itp ...

bolas

p.s. zapraszam na www.bolas.prv.pl

jeszcze jedno. u znajomego widziałem chyba kb wz 29 tak zwanego strychowca" czyli cały z drewnem zanleziony na strychu. niestety jest to pies ogrodnika sam nie zbiera innym nie sprzeda :(((
ale mogę zrobic dokładne fotki w następnym tygodniu kolby,

Okejos za te fotki byłbym niezmiernie wdzięczny - a co do kbk - te prawdziwe" robione seryjnie miały proste rączki ... a te dostosowywane do standardów kbk wz.29 (choć też się chyba tak zwały) miały inną nakładkę no i własnie krzywą rączkę

no niestety. nie zbiera a trzyma, ale jak pamiętam to była dziwna kolba. Mauser ma prostą rączkę a wycięcie w kolbie jak na zgiętą.
chłopek mi krzyknął 300 pln. I temat odpuściłem. acha ma sktzywioną trochę lufę. fotki zrobie w następnym tyg.

Witam!
Czy mógłbym też prosic o te fotki?
Co do rączki to slyszałem, że te orginalne wz.29
tez miały zagięta. Były po prostu dwie wersje...
Napewno wz.29 z zagieta rączką były urzywane w
kawalerii.
pozdrawiam

widze że ceny to kwestia regionu. na lubelskiej giełdzie lub u dziadków"na wsi można czasami trafić niemca wz 98 stan fabryka za 150 - 200 zł (czasami!!!
) chyba że sie zwala na giełde handlarze z wa-wy itp to wtedy ludziom odbija :))

Wg mojej wiedzy w Radomiu nie prowadzono dostosowania karabinów Mauser do wzoru 29 w latach 27-33 z powodu iż wzór 29 został wprowadzony do produkcji w roku 1930 i produkowany do roku 1939. Produkowany był głównie z rączką zamkową prostą (mała ilość z rączką zagientą). Ostatnie serie produkcyjne były wyposarzone w kolby klejone. W kilku wersjach produkcyjnych był produkowany karabinek 1898, a nie wz.29.
Na swojej stronie pomyliłeś to w opisie karabinka 29, jak i w zdjęcia (zdjecie opisane jako karabinek wz 29 eksponat z kolekcji jest to karabinek wz 1898 wyprodukowany w roku 1929 w FB Radom itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie