Gość Napisano 11 Czerwiec 2002 Share Napisano 11 Czerwiec 2002 czesc !dawno sie nie odzywałem ale teraz mam pytanko ? Co Szanownym Odkrywcom wiadomo na temat produkcji kbk wz.29 - jakie wersje itp... szczególnie interesuje mnie modyfikacja kb mausera do standardów kbk wz.29 którą robiłą fabryka w Radomiu w latach bodajże 1927-33 - jak liczna była taka partia ? Czy ktoś posiada fotki kolby z takiego kbk ? Charakterystyczna była w nich rączka zamka - zagięta w dół. Pozdrawiam!... poszukuję też wszelkiego rodzaju instrukcji o broni strzeleckiej WP 1918-39 - mam kilka więc możliwe są wymiany itp ... bolasp.s. zapraszam na www.bolas.prv.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Czerwiec 2002 Share Napisano 11 Czerwiec 2002 Czyli od wzoru 29 była prosta? Na zdjęciach widać najwięcej zakrzywionych w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Czerwiec 2002 Share Napisano 11 Czerwiec 2002 ja wykopałem ostatnio wz 29 i raczka jest prosta hmmmm.chętnym służę b. dokładnymi zbliżeniami wykopu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 Gratulacje, miałeś niezłego farta. Podeślij do Bociana. Niech wrzuci na galerię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 a może lepiej odrazu do CBŚ :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 jeszcze jedno. u znajomego widziałem chyba kb wz 29 tak zwanego strychowca" czyli cały z drewnem zanleziony na strychu. niestety jest to pies ogrodnika sam nie zbiera innym nie sprzeda :(((ale mogę zrobic dokładne fotki w następnym tygodniu kolby, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wjetar Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 Do Okejosa. Jesli to możliwe to czy móbłbys podesłać i dla mnie w miarę jak najdokładniejsze fotografie tego kbk na adres voyb@msn.com? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 Okejos za te fotki byłbym niezmiernie wdzięczny - a co do kbk - te prawdziwe" robione seryjnie miały proste rączki ... a te dostosowywane do standardów kbk wz.29 (choć też się chyba tak zwały) miały inną nakładkę no i własnie krzywą rączkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 Nie zbiera i nie sprzeda, to co?? Po prostu ma? PS. Dobre z tym CBŚ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 no niestety. nie zbiera a trzyma, ale jak pamiętam to była dziwna kolba. Mauser ma prostą rączkę a wycięcie w kolbie jak na zgiętą.chłopek mi krzyknął 300 pln. I temat odpuściłem. acha ma sktzywioną trochę lufę. fotki zrobie w następnym tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 wjetar - zły adres mam zwroty. wyślij sygnał na mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 Witam!Czy mógłbym też prosic o te fotki?Co do rączki to slyszałem, że te orginalne wz.29tez miały zagięta. Były po prostu dwie wersje...Napewno wz.29 z zagieta rączką były urzywane w kawalerii.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Czerwiec 2002 Share Napisano 12 Czerwiec 2002 ha to trzeba ustalić czy chodzi wam o fotki wykopa czy strychowca. :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Czerwiec 2002 Share Napisano 13 Czerwiec 2002 300 to drogo za oryginał!!? 500 kosztuje lipny k98k z drewnem wykop na MWB w Łodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Czerwiec 2002 Share Napisano 13 Czerwiec 2002 okejos, też bym reflektował na fotki, najlepiej jednego i drugiego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 13 Czerwiec 2002 Share Napisano 13 Czerwiec 2002 Witam! Też bym bardzo chętnie obejrzał fotki i wykopa i strychowca .Z góry dzięki.Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Czerwiec 2002 Share Napisano 13 Czerwiec 2002 do fijak chcesz to ci go załatwie za 300 zł. :) nie ma problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Czerwiec 2002 Share Napisano 13 Czerwiec 2002 widze że ceny to kwestia regionu. na lubelskiej giełdzie lub u dziadków"na wsi można czasami trafić niemca wz 98 stan fabryka za 150 - 200 zł (czasami!!!) chyba że sie zwala na giełde handlarze z wa-wy itp to wtedy ludziom odbija :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Czerwiec 2002 Share Napisano 13 Czerwiec 2002 red alf zwróciło mi poczte do ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 13 Czerwiec 2002 Share Napisano 13 Czerwiec 2002 Spróbuj jeszcze raz bo miałem zawalone konto (a, jednorazowo ta skrzynka przepuszcza do 4Mb) lub na red_alf@poczta.onet.plJeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Czerwiec 2002 Share Napisano 14 Czerwiec 2002 do Okejosa : jak możesz załatwić za 300 tego kbk to jestem zainteresowany napisz na priv : ju87@poczta.onet.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Czerwiec 2002 Share Napisano 14 Czerwiec 2002 Wg mojej wiedzy w Radomiu nie prowadzono dostosowania karabinów Mauser do wzoru 29 w latach 27-33 z powodu iż wzór 29 został wprowadzony do produkcji w roku 1930 i produkowany do roku 1939. Produkowany był głównie z rączką zamkową prostą (mała ilość z rączką zagientą). Ostatnie serie produkcyjne były wyposarzone w kolby klejone. W kilku wersjach produkcyjnych był produkowany karabinek 1898, a nie wz.29. Na swojej stronie pomyliłeś to w opisie karabinka 29, jak i w zdjęcia (zdjecie opisane jako karabinek wz 29 eksponat z kolekcji jest to karabinek wz 1898 wyprodukowany w roku 1929 w FB Radom itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.