Skocz do zawartości
  • 0

elementy carskiego munduru, ciekawe odznaczenie

maciiiek

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie!
oto kilka ciekawych przedmiotów które leżały na strychu, po dziadku ale widać że musiały leżeć w ziemi, dopiero teraz wpadły mi w ręce
nie jestem specem, ale zaciekawiło mnie to, więc dociekam
nie trudno się domyślić że są to fragmenty carskiego munduru, w sumie prawie wszystko jasne po za tą odznaką-krzyżykiem
próbowałem znaleźć w sieci coś podobnego, ale wielogodzinne poszukiwania spełzły na niczym, więc może ktoś powie coś ciekawego na temat ogółu a w szczególności tego odznaczenia (jest to chyba najciekawszy przedmiot)
przepraszam za złą jakość zdjęć ale były robione telefonem :]
pierwsza fotka pokazuje ogół, zapomniałem tylko o guzikach :] i nie umieściłem kilku powtarzających sie blaszek w złym stanie
wszystko jest w lepszym stanie niż można by sie spodziewać po fotkach, napisy są czytelne i nie czyściłem jeszcze tego zbyt dokładnie
mamy tu:
-klamra (na tym forum temat już dogłębnie zbadany)
-dwa ułamane krzyżyki z cienkiej blaszki, napis-za, wiare,cara, ote państwo
-medal z carem M II,napis- za trudy po(tu mój rosyjski wymiękł) mobilizacji 1914 roku
- dwie literki M
-odznaczenie zwiadowcy konnego (choć tyle sam sie dowiedziałem) z jedną szabla ułamaną
-cyferka 6
-gwiazdka
przełamana blaszka dł ok 10 cm. napis- za ojczyznę(?)
-kółeczka z drutu śr 15 mm
-okrągła blaszka z krzyżykiem w środku
-4 owalne blaszki, każda inna

i tą odznake w kształcie krzyża, jest dośc masywna, czytelna ale na fotce tego za bardzo nie widać, więc ją opisze rozpiętość ramion 48mm, na górnym ramieniu 1651
na dolnym 1901
po lewej herb czy znaczek cara Mikołaja II
po prawej coś podobnego, literki lub cyferki pod koroną ale mi to niczego nie przypomina :]
w środku herb, ujmę to tak: laska ze skrzydłami, opleciona przez 2 węże skrzyżowana z rogiem obfitości (?)
dziękuje za wszelkie informacje
pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mogę trochę dodać.
Medal na kieszeni,wstęga na czapie ,pod nią bączek,litery i cyfry na pagonach a wdłoni THORGALA-i wszystko jasne.
Pozdrawiam
Napisano
szczerze powiedziawszy myślałem że więcej sie dowiem :]
ale dobre i to, dzięki cbndm, ale może jeszcze ktoś coś ciekawego powie?
wypowiedz cbndm-a była którka, zwięzła, ale na dość wąski temat, a nadal jestem głodny wiedzy :]
co do oferty to dziękuje, ale narazie wątpie czy warto
może wnuki będą sie kiedyś cieszyć ;)
najwyraźniej jesteś jedynym w temacie może napiszesz coś więcej bo temat ciekwy, a mało go rozwinełeś, a co powiedz o reszcie?
fachowcy obudzić sie :]
pozdrawiam
i czekam :)
Napisano

Witam serdecznie!
oto kilka ciekawych przedmiotów które leżały na strychu, po dziadku ale widać że musiały leżeć w ziemi, dopiero teraz wpadły mi w ręce
nie jestem specem, ale zaciekawiło mnie to, więc dociekam
nie trudno się domyślić że są to fragmenty carskiego munduru, w sumie prawie wszystko jasne po za tą odznaką-krzyżykiem
próbowałem znaleźć w sieci coś podobnego, ale wielogodzinne poszukiwania spełzły na niczym, więc może ktoś powie coś ciekawego na temat ogółu a w szczególności tego odznaczenia (jest to chyba najciekawszy przedmiot)
przepraszam za złą jakość zdjęć ale były robione telefonem :]
pierwsza fotka pokazuje ogół, zapomniałem tylko o guzikach :] i nie umieściłem kilku powtarzających sie blaszek w złym stanie
wszystko jest w lepszym stanie niż można by sie spodziewać po fotkach, napisy są czytelne i nie czyściłem jeszcze tego zbyt dokładnie
mamy tu:
-klamra (na tym forum temat już dogłębnie zbadany)
-dwa ułamane krzyżyki z cienkiej blaszki, napis-za, wiare,cara, ote państwo
-medal z carem M II,napis- za trudy po(tu mój rosyjski wymiękł) mobilizacji 1914 roku
- dwie literki M
-odznaczenie zwiadowcy konnego (choć tyle sam sie dowiedziałem) z jedną szabla ułamaną
-cyferka 6
-gwiazdka
przełamana blaszka dł ok 10 cm. napis- za ojczyznę(?)
-kółeczka z drutu śr 15 mm
-okrągła blaszka z krzyżykiem w środku
-4 owalne blaszki, każda inna

i tą odznake w kształcie krzyża, jest dośc masywna, czytelna ale na fotce tego za bardzo nie widać, więc ją opisze rozpiętość ramion 48mm, na górnym ramieniu 1651
na dolnym 1901
po lewej herb czy znaczek cara Mikołaja II
po prawej coś podobnego, literki lub cyferki pod koroną ale mi to niczego nie przypomina :]
w środku herb, ujmę to tak: laska ze skrzydłami, opleciona przez 2 węże skrzyżowana z rogiem obfitości (?)
dziękuje za wszelkie informacje
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie