banan20 Napisano 19 Maj 2007 Autor Napisano 19 Maj 2007 Czy boratynnek koronny z 1668 to rzadkość ???
tottek Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 Raczej napewno! Decyzja o zaprzestaniu produkcji boratynek zapadła pod koniec 1667r. Lecz zanim wiadomość ta dotarła do wszystkich mennic, z początkiem 1668r. wybito jeszcze małe ilości tej monety i wprowadzono do obiegu.Pozdro!
pokemon Napisano 21 Maj 2007 Napisano 21 Maj 2007 A ma kolega taką? Poprosimy fotkę, bo to prawdziwa rzadkość i dobrze byłoby poznać cechy charakterystyczne takiego egzemplarza. Pozdrawiam.
banan20 Napisano 21 Maj 2007 Autor Napisano 21 Maj 2007 Mam, ale fotkę zrobię w weekand bo teraz nie mam dostepu do cyfrowki. Cechą chcarakterystyczną jest rocznik 1668 :)
kuba321 Napisano 21 Maj 2007 Napisano 21 Maj 2007 No fakt - czekamy na fotki :) Jakby kolega zapomniał to przypomnimy się w weekend :] Pzdr...CirrusCX
pokemon Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 Dziwnie wyryta przez rytownika 6 też może wyglądać jak 8, więc poczekamy na fotkę. Stopień rzadkości tej monety jest oceniany wg. Kopickiego na R7, a więc góra znane jest kilka zachowanych egzemplarzy! Mając egzemplarz wzorcowy, nawet gdyby nie było na niej roku, z dużą dozą prawdopodobieństwa możnaby stwierdzić, czy to jest 1668 rocznik czy też raczej nie, więc prosimy :-)
banan20 Napisano 23 Maj 2007 Autor Napisano 23 Maj 2007 Mam prosbe, zapiszcie sobie zdjecie na twardym i powiększcie, mam drobne problemy z apartem, trudno jest zrobić blizej zdjecie :(
fuks Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Według mnie jest to jednak rok 1666.Dlatego że:- nie ma powodu, by cyfra 8" była aż tak obsunieta w dół w stosunki do ciągu cyfr 166", które zostały wybite tylko do połowy.-wydaje mi się, że ostatnia cyfra to tak jak w pozostałych - widoczna dolna część szóstki.Natomiast efekt ósemki powoduje zakrzywiony dziób orła, którego zakrętas dołączony do dolnej części szóstki sprawia, że widzimy cyfrę 8.
RYSIEK-SANOK Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 te boratynki z fotki to sa polskie,byly jeszcze litewskie,obecnie nie mam aparatu zeby zrobic swoim boratynkom fotki ale tylko jak do mnie wroci to porobie i tu wrzuce,pozdrowienia
fuks Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Bingo Rysiu! Po czym poznałeś że są polskie? I naprawdę były litewskie? Koniecznie wrzuć tu fotki....
pablokp Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 ja też czekam z niecierpliwością. Rysiek dawaj fotki:)Fuks hehehhehe:)
banan20 Napisano 23 Maj 2007 Autor Napisano 23 Maj 2007 No Rysiu bystrzak z Ciebie.........naprawde należa sie gratulacje za trafną identyfikacje. Ja również czekam z niecierpliwością na fotki........
tottek Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Nie frustrujcie chłopaka , źle nie chce. A co do tej ósemki to faktycznie zgadzam się z fuksem. Rytownik włorzył dużo serca w to by zamiast pięknego orła nie wyszła mu kaczka...
pokemon Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 No to klapa koledzy :-( A już myślałem, że będzie egzemplarz porównawczy, a tu kaczka he,he :-)Ale może Rysiu wrzuci swój egzemplarz (litewski!) i będzie to co trzeba? :-))))
pokemon Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Aha kolego banan. Powiększyłem sobie fotkę i choć niewiele to zmieniło, uważam, że jest tam jednak końcówka cyfry 5 czyli rocznik 1665. Gdyby tam była jednak 6, (1666) to też nie byłoby tak źle- stopień rzadkości R3http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/boratynki/Kj2k.htmlPozdrawiam :-)
RYSIEK-SANOK Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 panowie bardzo smieszne ale jak widac dzieci tu nie brakuje.pozdrwiam
fuks Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 A czy ktoś wie i mógłby tu wkleić linka do galerii dziwnych i pokracznych boratynek? Kolega mi mówił, że kiedyś był taki post o iestandartowych" wyglądach boratynek, gdzie były fotki smiesznych falsów, odwrotek itp.Chętnie bym je pooglądał...
pokemon Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Proszę bardzo:http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka.html:-)
fuks Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Dzieki pokemon, ale myślałem o czymś nieco innym. Fajny byłby katalog boratynek, ale tylko takich iestandartowych", czyli np. dwóch awersów lub po obu stronach rewers, albo kosmiczne" falsy, podwójne bicia itp. natomiast pod tym linkiem są monetki typowe. Ale i tak dzięki!
pokemon Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Odwrotka czy skrętka w boratynkach to żadna rewelacja. Jest tego na pęczki. Zdarzają się też i to niezbyt rzadko monety z głową króla z jednej strony wypukłą, z drugiej strony wklęsłą. Przyczyna? Dwa krążki położone jeden na drugim (pośpiech lub niedopatrzenie), uderzenie prasy i poszło. Generalnie mennice miały kontrakty z których musiały się wywiązać, więc produkowały szybko i dużo. Dlatego też tych kosmicznych egzemplarzy jest naprawdę dużo wg. mojej oceny porównywalnie do tych normalnych. Dlatego też trudno doszukiwać się jakiś katalogów tych kosmicznych odmian, ewentualnie można znaleźć w necie parę przykładów takich destruktów. Ja osobiście interesuje się tymi normalnymi typami, bo np. co to za boratynka z dwoma głowami króla albo z roku 16664? Z drugiej strony znam takich którzy właśnie te kolekcjonują, kolekcjonują falsy, destrukty itp. ale dla mnie podstawowym problemem jest tu to, że nigdy nie dowiedziałbym się, czy kolekcja jest już kompletna i ile jeszcze brakuje, i których konkretnie, a schodzenie do poziomu kolekcji głowa wyżej, głowa niżej, dwie głowy, trzy głowy..." to trochę dla mnie bez sensu. Ale jeżeli cię to aż tak interesuje, to kup sobie kupeczkę np. jakieś 100 boratynek. Zapewniam cię, że w każdej takiej kupeczce, połowa monet to niezłe dziwolągi.Pozdro :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.