Klaus BOLS Napisano 15 Maj 2007 Autor Napisano 15 Maj 2007 jak dotąd nie widziałem na forum żeby ktos chwalił się stosowaniem tego środka.O tuż kilka lat temu, znajomy pracujący w fabryce rzeczy emaliowanych, Garnków, menażek, kaloryferów itd. SILESIA w Rybniku przyniósł mi jakiś kwas. Kwas, zżerał wszystko, prócz metalu, ale też nie raził skóry. na skórze szybko parowal nie robiąc krzywdy. Jego działanie było zadziwiające. Po dniu moczenia w tym kwasie, stare 60-70 letnie zerdzewiałe narzedzia wyglądaly jak nowe. GAźnik samochodowy, po jednej nocy w tym kwasie, wyglądal jak z fabryki, sreberko poprostu.Kwas pożerał jednak drzewo i plastik, ale za to rdza znikala w cudowny sposób, elektroliza ma na noc przy tym systemie.niestety nie potrafie powiedziec co to za kwas, a kontakt z kolega z fabryki sie urwał.Czyz nie byloby to idealne do czyszczenia militariów?Czy wiecie co to za środek?podejzewam ze w tej fabryce urzywano go do wytrawiania wyrobów przed spawaniem albo malowaniem.pozdrawiam Klaus
Cyrograf15 Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 Trawienie jest szkodliwe dla stali. Niestety nie wiem co to masz za spesyfik. Zamocz w tym specyfiku kawałek równej (wypolerowanej) stali węglowej (rdzewnej), po jej stanie da się ocenić czy faktycznie nie szkodzi, w co wątpie w wypadku kwasu.Wojtek
greg1 Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 Jak wiadomo kwasy składają sie z kationu wodorowego i anionu reszty kwasowej. W reakcji z metalami kwasy wymieniaja wodór na metal i powstają sole metali. Zatem kwasy rozpuszczaja metale, a skoro tak to należy je używac ostrożnie i w określonych przypadkach (zgrubsza jako składnik tzw. odrdzewiaczy). Kwasy przyspieszaja oczywiście także hydrolizę składników drewna i nie sa obojetne wobec skóry (bez przesady ze sprawdzaniem!). W przyrodzie jest wiele cudów, ale kwas działajacy selektywnie w stosunku do metalu, a rozkładajacy drewno to byłoby coś ciekawego. Pozdrawiam.
Cyrograf15 Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 O sprawdzaniu pisze bo to jest tylko prawdopodobnie kwas. Naprawde to niewiadomo co to za specyfik.Wojtek
Klaus BOLS Napisano 17 Maj 2007 Autor Napisano 17 Maj 2007 nie wiem czy to kwas, ale czysci metal idealnie. Po zamoczeniu palca np, czuc jak schnie, ziąbi w skóre, a na skórze zostaje biały nalot. Paruje bardzo szybko w oczach"
greg1 Napisano 17 Maj 2007 Napisano 17 Maj 2007 Czyli specyfik zawiera związki lotne,byc moze kwas organiczny, byc moze z dodatkiem nadtlenku, które to związki sa dość dobrze znane z podobnego zachowania. W reakcji nadtlenku z kwasem powstaje tzw. nadkwas (tak najogólniej) - związek b. reaktywny, moze byc i lotny.Ozywiście to takie luźne rozważania...jeżeli palec jest cały, i tylko ziebi skóre to oznaczałoby stosunkowo niskie stężenie tego związku , który jest aktywny w stosunku do korozji.Większość odrdzewiazy, które znam, dosyc mocno dało mi po palcach.W każdym razie - do odrdzewiania militariów II-wojennych, czyli nie jakichś superprecjozów" rzeczywiście można stosowac kwaśne odrdzewiacze. Alre potem b. dobrze wymyć woda destylowaną (zreszta tez zwykle lekko kwaśną od kwasu węglowego).PZDR
Anarchista Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 A czy ten kwas" ma jakiś zapach, kolor, czy zmienia kolor w czasie oczyszczania przedmiotu? Szybkie parowanie i ziębienie sugeruje, że aktywny związek jest rozpuszczony w jakimś rozpuszczalniku organicznym.W literaturze znalazłem kiedyś, ze związki tiolowe skutecznie rozpuszczają rdzę bez naruszenie samego metalu; może to coś takiego.
Klaus BOLS Napisano 19 Maj 2007 Autor Napisano 19 Maj 2007 nie ma zapachu, a barwe zmienia na brudną, podczas czyszczenia. mozna bylo kilka fantów pod rząd wyczyścic. ale widać bylo ze z kazdym urzyciem slabnie jego dzialanie az do calkowitego zabrudzenia.
greg1 Napisano 19 Maj 2007 Napisano 19 Maj 2007 Zwykle gdy zachodzi reakcja chemiczna reagent aktywny ulega przemianie - rozkłada sie,zużywa sie. Spada stężenie związku aktywnego, co objawia sie osłabieniem jego działania. Zmiana barwy to prawdopodobnie przechodzenie tlenków (rdzy) do roztworu.W dziale Konserwacja", duzo wczesniej zamieszczono sporo informacji o oczyszczaniu i ochronie przedmiotów metalowych - środki chemiczne trzeba dobierac do stanu skorodowanych obiektów - zwłaszcza w przypadku stali, żelaza.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.