bestyja1973 Napisano 15 Maj 2007 Autor Napisano 15 Maj 2007 Jestem tu nowy chociaz forum czytałem od jakiegoś czasu,wiec na wstepie serdecznie wszystkich pozdrawiam, podziwiam wiedzę, pasję! mam pytanie ma taką saperke"- łpopate piechoty z sygnaturą mars 1933 na trzonku i metalowej łopatce. gdzie mieściła sie wytwórnia mars bo nie wiem, zawsze spotkam sie z wytwórcą metal radomsko... ewentualnie czy produkowała jakieś inne fanty- elementy uzbrojenia dla WP przed 39 rokiem?
AnKon45 Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 trochę czasu upłynęło, nie wiem czy pytanie o wytwórnię Mars" jest aktualne; istniała w latach 1928-1936 w Rzeszowie (dzielnica - Staroniwa)pod nzawą Wytwórnia Kuchen Polowych i Sprzętu Wojskowego Mars" założona przez inż. Edwarda Jurkowskiego, produkowała: opakowania do prochu i amunicji, skrzynki do taśm amunicyjnych, łopatki piechoty, naczynia blaszane, lawetki i prowadnice do rkm i lkm, wozy taborowe, łóżka wojskowe, torby skórzane, a także biedki wz.33 i taczanki piechoty wz.36; wiosna 1937 całość wytwórni Mars" przejęta przez fimę H. Cegielski SA" z Poznania (J. Majka, Garnizon Rzeszów w latach 1918-1939, Rzeszów 2005, s.227-228);
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.