Skocz do zawartości

Saperka MARS?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem tu nowy chociaz forum czytałem od jakiegoś czasu,wiec na wstepie serdecznie wszystkich pozdrawiam, podziwiam wiedzę, pasję! mam pytanie ma taką saperke"- łpopate piechoty z sygnaturą mars 1933 na trzonku i metalowej łopatce. gdzie mieściła sie wytwórnia mars bo nie wiem, zawsze spotkam sie z wytwórcą metal radomsko... ewentualnie czy produkowała jakieś inne fanty- elementy uzbrojenia dla WP przed 39 rokiem?
  • 7 months later...
Napisano
trochę czasu upłynęło, nie wiem czy pytanie o wytwórnię Mars" jest aktualne; istniała w latach 1928-1936 w Rzeszowie (dzielnica - Staroniwa)pod nzawą Wytwórnia Kuchen Polowych i Sprzętu Wojskowego Mars" założona przez inż. Edwarda Jurkowskiego, produkowała: opakowania do prochu i amunicji, skrzynki do taśm amunicyjnych, łopatki piechoty, naczynia blaszane, lawetki i prowadnice do rkm i lkm, wozy taborowe, łóżka wojskowe, torby skórzane, a także biedki wz.33 i taczanki piechoty wz.36; wiosna 1937 całość wytwórni Mars" przejęta przez fimę H. Cegielski SA" z Poznania (J. Majka, Garnizon Rzeszów w latach 1918-1939, Rzeszów 2005, s.227-228);

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie