watorresbo Napisano 16 Listopad 2003 Autor Napisano 16 Listopad 2003 witam mam pytanko :co zrobić jak przesadzi się z kwaskiem cytrynowym i np. monetka cała zczerwienieje na amen :(
watorresbo Napisano 16 Listopad 2003 Autor Napisano 16 Listopad 2003 próbowałem ale otrzymuje błyszczącą czerwieńale jak pozbyc się całkiem tego kolorkuznacie może jakieś związki chemiczne?
marg33 Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 To zależy z czego jest ta moneta czy coś innego.Można spróbować amoniakiem,odrdzewiaczem,ale tego trzeba niestety pilnować,nie można zostawić i przyjść jutro.A monety po czyszczeniu jakimiś proszkami i pastami w zasadzie nadają się tylko do zabaw dziecięcych.
watorresbo Napisano 18 Listopad 2003 Autor Napisano 18 Listopad 2003 testowałem na złotówce stężenie kwasku i potem niemogłem się pozbyc czerwieni dzięki za infopozdro WR
Gość Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 Zeta jest z miedzioniklu. Kwas wyjadł ci nikiel i została sama miedź, która jest czerwona, a ze względu na dziury po niklu szybko się utlenia do tlenku miedzi. Ja bym spróbował taką monetę poniklować ;-)).Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.