Skocz do zawartości

Poszukiwania a policja kwestie prawne - pytanie

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam . Mam pytanie . Czy podczas jazdy na rowerze polija na prawo zatrzymać i sprwadzić zawartość plecaka? Czy potencjalny poszukiwacz musi pokazać im jego zawartość?
Czy za wożenie wykrywki mogą coś wlepić"?
Proszę o odpowiedź
Napisano
policja nie może przeszukać plecaka. oni zawsze muwią prosze wyjąć wszystko z plecaka bo oni niemogą tego zrobić a jeśli przeszukają sami to muszą mieć jakąś podstawe i powinni wrczyć ci protokuł przeszukania osoby.
Napisano
Cze.znajomy miał kilka lat tem spotkanie z panami policjantami na skraju lasu / byli oni tam w innym celu ale przy okazji go skontrolowali i spisali, kazali mu pokazac plecak w ktorym był detektor, spytali sie tylko co to i po co mu.po wytłumaczeniu odeszli.pozdr
Napisano
Powiedział co robi i po co mu to ale to oni powiedzieli zeby pokazał co ma w plecaku! mi sie wydaje ze to zalezy od sytuacji i jakie zadania mundurowi wykonuja , mysle ze wsrod szanownych kolegów sa policjanci i oni powinni sie wypowiedziec.pozdro
Napisano
witma. jeżeli chopdzi o sprawdzenie zawartości plecaka, to policjant sam cię poprosi o pokazanie zawartości. I tak to ludzie robią, jeżeli chce popatrzeć co masz w bagażniku to poprosi Cię o pokazenie gaśnicy itp. Nie musi wtedy wypisywać protokołów. Zawsze jest to kontrola zawartości bagażu, co napewno wpiszą do swojego kajetu", sporządzą notatkę. Oczywiście policjanci nie będą biegali za każdym z papierami. Również zależy to od sytuacji i jakie zadania zostały wyznaczone dla nich.
Napisano
Cześć!!!
Podobnie jak znajomy kolegi MOLA, również miałem spotkanie z Policją w środku lasu. Byli tam z innego powodu (szukali jakiegoś skradzionego samochodu).
Panowie spytali się grzecznie czy nie widzieliśmy takowego autka w pobliżu (byłem z kolesiem), a potem zagadali na temat wykopków.
Chcieli zobaczyć fanty, ale prywatnie -nie służbowo, z czystej ciekawości. Na koniec życzyli nam powodzenia na wykopkach.My im również w poszukiwaniu samochodu.
Wydaje mi się, że zależy na kogo się trafi i nie ma reguły na spotkanie z Policją. Policjant też człowiek, są tacy i inni.Pozdrawiam
Napisano
Policjant może poprosic o pokazanie zawartości plecaka,ale nie ma prawa samemu w nim grzebać!!!!
P.S
Policjant
Napisano
Policjant może poprosic o pokazanie zawartości plecaka,ale nie ma prawa samemu w nim grzebać!!!!
P.S
Policjant
Napisano
P.S
Policjant
Napisano
Jeżeli monety są warte aż 13 złotych (jak stoi napisane), to rzeczywiście musi to być skarb narodowy.
Szkoda, że żadnego policjanta lub celnika nie zainteresowało jak wywozili wieże panter, zdemontowane z bunkrów pod Żarkami. Raczej nie dało się ich ukryć w kieszeni.
Napisano
Pan policjant moze mowic... w koncu Policjanci uwazaja ze nalezy sie ich bac.
Istnieje cos takiego jak spoleczna szkodliwosc czynu- mam nadzieje ze prorok albo nawet sad bedzie jakis normalny.
Jestem taki ciekawy kto z Was bedzie sie klocil jesli policjant poprosi o pokazanie plecaka jesli alternatywa bedzie pobyt pod schodami na 48h? Jesli zrobi to jakis ochroniazyna w markecie to powiem mu zeby sobie poszedl gdzie raki zimuja- jesli policjan poprosi a ja jestem czysty to why not?
Napisano
Ludzie , powiedzcie mi po co komu zgoda konserwatora zabytków?
Czy wszyscy na łeb juz upadli. Bardziej debilnego" artykułu nie widziałem. I swoją drogą to tych eksploratorów , którzy maja zgode konserwatora zabytków można policzyć na palcach.
Ale to chyba tylko do monet i starych rzeczy się odnosi.
No bo po co komu wojenny złom"?? ;)
Napisano
Witam!Polecam Ustawę o Policji.." (jest dostępna w necie).Odpowiadając na post informuję,że Policjant zawsze może nie tylko sprawdzić(sam-tj.własnoręcznie) zawartość plecaka,ale również kieszeni,butów,skarpetek,oczywiście w przypadku tzw.uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa".Z tej czynności sporządza protokół przeszukania osoby.Jak robi to na tzw.legitymację lub nakaz przeszukania wydany przez przełożonego,to czynność ta wymaga zatwierdzenia przez prokuratora.Inna sprawa,jak obywatel sam pokazuje zawartość bagażu-wtedy nie ma tylu zbędnych formalności,tj.zatwierdzania czynności.Ale generalnie Policjant zawsze,jak ma podejrzenie popełnienia przestępstwa może dokonać przeszukania(to nie polski wymysł-takie jest prawo...polecam lekturę),oczywiście na zasadnach określonych w ustawie o pol... no i w KPK(Kodeks Postępowania Karnego)
Napisano
Witam!
Zgodnie z obowiązującym prawem policjant może dokonać kontroli osobistej, przeglądu bagażu, ładunku itp. Z tych czynności dokonuje zapisu w notatniku służbowym, a na prośbę osoby wobec której wykonano w/w czynności sporządza się protokół. Są to czynności administracyjne i nie są zatwierdzane przez prokuratora, jednakże przysługuje osobie prawo złożenia skargi do niego na sposób przeprowadzenia tej czynności, a nie na jej zasadność.
Więc policjant ma pełne prawo samemu przejrzeć plecak i nie musi prosić o okazanie jego zawartości. Ktoś pisał, że jeśli sam zajrzy to będzie to przeszukanie. Otóż nie. Przeszukanie jest czynnością procesową i jest wykonywane gdy zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa lub ukrywania osoby poszukiwanej. Jeśli w trakcie kontroli osobistej policjant ujawni np. jakiś przedmiot pochodzący z przestępstwa wtedy sporządza protokół przeszukania podczas którego zabezpieczy procesowo ten przedmiot. Jeśli nic nie znajdzie będzie to tylko kontrola osobista.
Myślę, że wyraziłem się jasno i rozwiałem wszystkie wątpliwości.
POZDRO
Napisano
Dodam tylko,że to też prawda.Tzw.Prewencja w Policji na tym protokole pracuje(zgodnie z prawem),ale osobiście wolę formę procesową(nie ma niepotrzebnych niedomówień-zatwierdzenie czynności przez Prokuratora).A przedmówcy raz jeszcze powtórzę ieznajomość prawa szkodzi"-bo każda osoba żądająca procesowego potwierdzenia wykonanej czynności ma do tego prawo.A ta czynność administracyjna bazuje na nieznajomości prawa osoby ograniczającej się do prawa administracyjnego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie