Skocz do zawartości

Odznaczenia i medale

pol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich!!!
Tak sobie pomyślałem , że skoro były już pokazywane wykopane klamry , a i o hełmach jest założony wątek , to może moglibyście pochwalić się jakie medale i odnaczenia udało sie wam wyciągnąć podczas kopania i nie tylko.
Niestety ja nie mogę wrzucić zdjęć , bo niemam możliwości , ale jak będzie to odrazu machnę.

pozdro pol
Napisano
Witam!

Ja żadnego odznaczenia jeszcze nie wykopałem ale dostałem medal za zasługi wojenne 1939 no i pełno ruskich medali,odznaczeń,guzików,gwiazdek,korpusówek czyli nic ciekawego:(((

Pzdr
Napisano
Witam Frozzer , całkiem nieźle !!! Mam pytanko , to coś w lewym górnym rogu to jest przypadkiem ze szkła ? Chyba mam cos podobnego i co gorsza nie wiem dokładnie co to jest.
Napisano
tak, jest to ze szkla
slyszalem ze jest cos w rodzaju cegielki, gtore sie kupowalo albo znajdywalo w produktach, bylo tgo masa, roznych serii, z twarzami, pomnikami itp
slyszalem ze bylo to cos w rodzaju pomocy finansowej dla wojska, zbierajacego kase na zaopatrzenie chlopakow na froncie wschodnim
Napisano
Tak , to chyba prawda , bo mi jeden gość mówił , że dawali takie duperele jak ktoś oddał zimową odzież na ostfront. Dzięki za info.
Napisano
A mi się podoba ta szpanga (sturmabzeichen) z koniem. Za co to jest?
Napisano
Te wszystkie plastikowe maleństwa niemcy na swoich aukcjach określają jako WHW, czyli Winterhilfswerk, czyli Pomoc Zimowa. Frozzer ma racje, że to był rodzaj kwesty coś w rodzaju naszej Wielkiej Pomocy, coś dałeś i dostawałeś znaczek. W Niemczech zbieranie tego jest chyba popularne bo obserwuję, że prawie wszystkie rzeczy schodzą na ich aukcjach. Wystarczy wpisać WHW i zobaczycie ile oni tego tam mają. Ja wpisałem tym razem WHW Glas i wyskoczyła mi m.in. ta oferta.
http://www.main-info.de/ex/ex.php?ebl=3247578854
Napisano
MTC - te andy" z twojego zestawu to oryginał ..czy tak aby lepiej wyglądało :o). W każdym razie gratulacje - piekny zestaw !!
Napisano
Witam --pepe partyzantka jest oryginal (jak i cała reszta) wykopałem ją w 93 roku w Sztutowie wraz z wieloma innymi w jednym miocie- w sumie bylo kilkadziesiąt odznaczeń.
Pozdrawiam
Napisano
J" - to odznaczenie z zaprzęgiem" to Deutches Fahrer-Abzeichen in Bronze -- --spisalem z katalogu.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie