pol Napisano 15 Listopad 2003 Autor Napisano 15 Listopad 2003 Witam wszystkich!!!Tak sobie pomyślałem , że skoro były już pokazywane wykopane klamry , a i o hełmach jest założony wątek , to może moglibyście pochwalić się jakie medale i odnaczenia udało sie wam wyciągnąć podczas kopania i nie tylko.Niestety ja nie mogę wrzucić zdjęć , bo niemam możliwości , ale jak będzie to odrazu machnę.pozdro pol
Domino(*) Napisano 15 Listopad 2003 Napisano 15 Listopad 2003 Witam!Ja żadnego odznaczenia jeszcze nie wykopałem ale dostałem medal za zasługi wojenne 1939 no i pełno ruskich medali,odznaczeń,guzików,gwiazdek,korpusówek czyli nic ciekawego:(((Pzdr
MTC Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 To najciekawsze egzemplarze jakie wyciągnąłem z ziemi.
Frozzer Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 super cuda MTC!!!!!!!!!!!! ja puki co mam tylko tyle, a i tak wiekszosc z wymiany
MTC Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 Witam Frozzer , całkiem nieźle !!! Mam pytanko , to coś w lewym górnym rogu to jest przypadkiem ze szkła ? Chyba mam cos podobnego i co gorsza nie wiem dokładnie co to jest.
Frozzer Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 tak, jest to ze szklaslyszalem ze jest cos w rodzaju cegielki, gtore sie kupowalo albo znajdywalo w produktach, bylo tgo masa, roznych serii, z twarzami, pomnikami itpslyszalem ze bylo to cos w rodzaju pomocy finansowej dla wojska, zbierajacego kase na zaopatrzenie chlopakow na froncie wschodnim
MTC Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 Tak , to chyba prawda , bo mi jeden gość mówił , że dawali takie duperele jak ktoś oddał zimową odzież na ostfront. Dzięki za info.
Gość Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 A mi się podoba ta szpanga (sturmabzeichen) z koniem. Za co to jest?
duzy Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Te wszystkie plastikowe maleństwa niemcy na swoich aukcjach określają jako WHW, czyli Winterhilfswerk, czyli Pomoc Zimowa. Frozzer ma racje, że to był rodzaj kwesty coś w rodzaju naszej Wielkiej Pomocy, coś dałeś i dostawałeś znaczek. W Niemczech zbieranie tego jest chyba popularne bo obserwuję, że prawie wszystkie rzeczy schodzą na ich aukcjach. Wystarczy wpisać WHW i zobaczycie ile oni tego tam mają. Ja wpisałem tym razem WHW Glas i wyskoczyła mi m.in. ta oferta.http://www.main-info.de/ex/ex.php?ebl=3247578854
duzy Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 jakieś przekręty z tym linkiem ale można to tam znaleść
pepe Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 MTC - te andy" z twojego zestawu to oryginał ..czy tak aby lepiej wyglądało :o). W każdym razie gratulacje - piekny zestaw !!
MTC Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Witam --pepe partyzantka jest oryginal (jak i cała reszta) wykopałem ją w 93 roku w Sztutowie wraz z wieloma innymi w jednym miocie- w sumie bylo kilkadziesiąt odznaczeń.Pozdrawiam
MTC Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 J" - to odznaczenie z zaprzęgiem" to Deutches Fahrer-Abzeichen in Bronze -- --spisalem z katalogu.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.