Skocz do zawartości

Konserwacja NIESMIERTELNIKOW

Kitty Webster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktos z Sz. Kolegow moglby mi polecic najlepsze srodki i sposoby do konserwacji niesmiertelnikow - aluminiowych i cynkowych? Otoz jak ognia boje sie skasowania blaszki, tak jak to zrobilem z lyzeczka Luftwaffe, ktora potraktowalem Cylitem, i niestety zrobil sie z niej pumeks:// Ale wracajac do tematu, za wszelkie odpowiedzi bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam

Mam nadzieje ze niepopelnisz tego bledu co ja ostatnio.
Trafilo mi sie dosc sporo cynkowych i niechcialo mi sie ich czyscic,wiec wrzucilem wszystkie na kilka minut do sody kaustycznej....no i na efekty nie trzeba bylo dlugo czekac, wyskoczyl na nich taki ohydny bialy nalot i teraz az mnie szlag trafia na sama mysl,jaki idota ze mnie :////
Wiec lepiej odloz je takie jak sa, dopoki nieznajdziesz odpowiedniego srodka...
A tak swoja droga to chetnie wysluchalbym fachowej opinii,czy jest jakis srodek,ktory by ten bialy nalot wyeliminowal,bo niemoge przezyc tego bledu !!!!
Pozdro

Wkazdym badz razie swoje blaszki tylko alu czyszcze wg takiego schematu:

1. myje pod ciepla woda mydlem najlepiej zwyklym, potem szyszcze je plynem tzw mleczkiem
2. nastepnie przecieram z lekka papierem sciernym, tak aby nie zarysowac powieszchni
3. potem znowu oplukuje pod woda
4. po wytarciu go recznikiem papierowym przecieram pasta do butow.

Niby wszystko jest ok, no ale boje sie tego samego schematu uzyc do cynku.. Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Umyj w ciepłej wodzie z detergętem.
Potem podgrzej w czystym samochodowym oleju.
Wyjmij, wytrzyj ściereczką .
Przestanie się utleniać i białe plamy tak się nie bedą pokazywać.
Zrób najpierw próby na podobnym metalu.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie