Kitty Webster Napisano 9 Maj 2007 Autor Share Napisano 9 Maj 2007 Witam. Czy ktos z Sz. Kolegow moglby mi polecic najlepsze srodki i sposoby do konserwacji niesmiertelnikow - aluminiowych i cynkowych? Otoz jak ognia boje sie skasowania blaszki, tak jak to zrobilem z lyzeczka Luftwaffe, ktora potraktowalem Cylitem, i niestety zrobil sie z niej pumeks:// Ale wracajac do tematu, za wszelkie odpowiedzi bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kitty Webster Napisano 9 Maj 2007 Autor Share Napisano 9 Maj 2007 Chodzi mi ogolnie o alu i cynk. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 9 Maj 2007 Share Napisano 9 Maj 2007 Mam nadzieje ze niepopelnisz tego bledu co ja ostatnio.Trafilo mi sie dosc sporo cynkowych i niechcialo mi sie ich czyscic,wiec wrzucilem wszystkie na kilka minut do sody kaustycznej....no i na efekty nie trzeba bylo dlugo czekac, wyskoczyl na nich taki ohydny bialy nalot i teraz az mnie szlag trafia na sama mysl,jaki idota ze mnie :////Wiec lepiej odloz je takie jak sa, dopoki nieznajdziesz odpowiedniego srodka...A tak swoja droga to chetnie wysluchalbym fachowej opinii,czy jest jakis srodek,ktory by ten bialy nalot wyeliminowal,bo niemoge przezyc tego bledu !!!!Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 9 Maj 2007 Share Napisano 9 Maj 2007 A ponizej link do fotki tych niesmiertelnikow,zobacz sam jakie biale sie zrobily,trrrragedia poprostu !http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum19/dolek_065.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 9 Maj 2007 Share Napisano 9 Maj 2007 Hm z cynkiem kiszka nic nie da sie zrobić można tylko pogorszyć sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 9 Maj 2007 Share Napisano 9 Maj 2007 NIC ??? Litosci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 9 Maj 2007 Share Napisano 9 Maj 2007 Cynk to metal aktywny, trawienie dla niego to zagłada. Może zostawić tak jak jest, jedynie umyć?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kitty Webster Napisano 16 Maj 2007 Autor Share Napisano 16 Maj 2007 Wkazdym badz razie swoje blaszki tylko alu czyszcze wg takiego schematu:1. myje pod ciepla woda mydlem najlepiej zwyklym, potem szyszcze je plynem tzw mleczkiem2. nastepnie przecieram z lekka papierem sciernym, tak aby nie zarysowac powieszchni3. potem znowu oplukuje pod woda4. po wytarciu go recznikiem papierowym przecieram pasta do butow.Niby wszystko jest ok, no ale boje sie tego samego schematu uzyc do cynku.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 8 Czerwiec 2007 Share Napisano 8 Czerwiec 2007 Umyj w ciepłej wodzie z detergętem.Potem podgrzej w czystym samochodowym oleju.Wyjmij, wytrzyj ściereczką .Przestanie się utleniać i białe plamy tak się nie bedą pokazywać.Zrób najpierw próby na podobnym metalu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.