Skocz do zawartości

Ustawa 17 XI - alternatywa.

Raned

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W związku z wejściem w życie ustawy i wynikające z tego utrudnienia, może najwyższy czas, aby w naszym kraju wzorem Wielkiej Brytanii, USA czy sąsiadów Czechów, ktoś podjął się zorganizowania zawodów z użyciem wykrywacza metali z prawdziwego zdarzenia.
Potrzeba do tego kilku czy kilkunastu hektarów nieużytków, zezwolenia z gminy i konserwatora zabytków, zorganizowania miejsc kempingowych, zaplecza typu toalety, małej gastronomii, pomocy medycznej i być może obecności archeologa.
Udział w zawodach, w poszczególnych konkurencjach wymagałby wniesienia opłaty np. 10 czy 20 zł i organizatorom mógłby nawet przynieś zysk, zważywszy, że takie zawody mogłyby być organizowane dwa razy w roku na wiosnę i na jesień.
Koniecznie trzeba rozwiązać problem nieuczciwości, nagminnie obecny w zawodach organizowanych na dotychczasowych zlotach tj. zbieranie żetonów na jednego np. kolegę czy członka rodziny oraz ujawniania przez organizatorów miejsc ukrycia żetonów.
Oprócz żetonów mogłyby być ukryte cenniejsze fanty np. srebrne i złote monety czy np. talon na wykrywacz.
O sponsorów nie byłoby trudno, tym bardziej, że importerzy i producenci mieliby tu swoje stanowiska.
To tylko propozycja ale może znajdą się osoby, które podjęłyby się takiego wyzwania. Co o tym sądzicie?
Napisano
Może nagłówek jest niefortunny, ale chyba nikt nie liczył na to, że to ja znajdę panaceum na ustawę, która wejdzie w życie od poniedziałku. Do tego potrzebne jest powołanie ogólnopolskiej organizacji, która miałaby w swoim gremium dobrych prawników.
Ja proponuję coś jeszcze, obok szukania jakie miało miejsce do tej pory. Czy nikt nie jest zainteresowany, tym by się porównać z innymi poszukiwaczami z całej Polski a być może także z zagranicy? Czy nikt nie jest zainteresowany tym czy jedne wykrywacze są lepsze od innych i jakie to są?
Napisano
Ale o czym właściwie mówisz? Jak alternatywa? co ma piernik do wiatraka? To że ktoś zorganizuje dupne mistrzostwa nie ma nic do tego że według ustawy ich uczestnicy jeśli będą poszukiwać poza nimi to będzie to nadal nielegalne! A poza tym to jakim cudem chcesz zorganizować taką imprezę i skąd weźmiesz na nią ludzi bo jakoś ostatnio coraz mniej ich przyjeżdża na zloty. Ludzie albo nie mają pieniążków bo czas i kraj poj..... albo mają lepsze rzeczy niż bujać się po takich imprezkach.
Przy okazji oświeć mnie bo chociaż jeżdżę od lat na zloty i byłem ich organizatorem i współorganizatorem to nie przypominam sobie aby miały na nich miejsce dziwne fakty nieuczciwości które tutaj zarzucasz organizatorom!!!

A na koniec to nie wróżę różowej przyszłości zlotom i tego typu imprezom bo za dwa dni większość poszukiwaczy zejdzie znów do podziemia"! A ja przynajmniej z dziką rozkoszą bedę sięgał po komóreczkę za każdym razem gdy znajdę składzik pocisków lub bombę - niech się konerwator zabytków buja po saperach :))))

Grzegorz Franczyk Landminer"
Napisano
Przez alternatywę rozumiem to, że wykrywacz może jeszcze służyć do czegoś innego niż szukanie wojennych fantów czy monet na polach.
Proponowane przeze mnie zawody właśnie mają nie być dupne" jak zloty ostatnio organizowane i mają przyciągnąć przede wszystkim użytkowników wykrywaczy (różnych marek)a nie żłopiących piwo, bunkrowców i gości filmujących wszystko co popadne i ludzi różnych orientacji nie związanych z tematem.
Brałem udział w trzech pierwszych mistrzostwach poszukiwaczy i w dwóch zająłem wysokie miejsca i wiem co mówię o przekrętach od wewnątrz.
Zawody mogłyby być organizowane gdzieś w środku Polski, aby każdy mógł łatwo dojechać.
Dokładnie wiem, że ten kraj jest po.....y, i jestem tak sam tym dotknięty, ale żyć i coś robić trzeba.
Jeżeli pomysł jest do niczego to nie ma sprawy...
Napisano
Ale co to ma wspólnego z nową ustawą - odwrotnie - przecież po jej wejściu ludzie zupełnie stracą ochotę na pokazywanie się publiczne ze sprzętem bo najzwyczajniej będą się bać czy potem ktoś im do drzwi nie zastuka o 6.05. To jest paranoja ale niestety taki kraj!

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie