Skocz do zawartości

CIBOLA film z testów zasięgu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

To film z forum Tesoro.

http://www.findmall.com/read.php?17,508830,508830#msg-508830

Bardzo ładnie pokazuje realne zasięgi Ciboli z SS i bez.
Szukam takich o Vaquero, Tejonie i Cortesie.
Może któryś z polskich użytkowników tego sprzętu coś
na szybko nakręci i wrzuci na net?

Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Przy zastosowaniu "superstrojenia wykrywacz (Cibola)czysto sygnalizuje 1 gr do 27 cm" -Raned

W tym teście na SS wyszlo koło 5 cm mniej na miedziaka.
Trochę spora różnica jak na airtest.

Raned pisze też o Tejonie, że uzyskuje zasięg do 40 cm na monetę i 170 cm na blachę 1×1m"
Jak to w praktyce wygląda?;)
Napisano
Heh, wszyscy wiedzą że Raned to jedyny dystrybutor Tesoro w Polsce (czyt.wspak - Denar), więc różnica 5 cm i tak wydaje się przyzwoita.

Ja jakbym sprzedawał XYZQ to też bym pisał, że XYZQ jest najlepsze na świecie! :-)

O Tesoro pisano już sporo, ale niezupełnie wszystko, bo jak ktoś pisze niezbyt pochlebnie o Tesoro - to od razu jest atakowany przez Raneda - i już się nikomu z nim kłócić na forum nie chce, więc niech tam będzie, że ma 40 cm na monetę czy też 27 na 1 gr. Każdy wierzy lub nie - na własne ryzyko....

Osobiście znam osoby, co się przesiadły z Tesoro na inne sprzęty i są bardzo zadowoleni (np. tańsze Minelaby). Choć są pewnie osoby, co zrobiły odwrotnie - ot - samo życie :-)
Pozdrawiam!
Napisano
testy są w calach ale przeliczyłem.
Co do zawyżania zasięgów, to przecież taka polityka ma wyjątkowo krótkie nogi.

Ci co przeskoczyli na minelaby to dlaczego byli zadowoleni? Zasięg, dyskryminacja, komfort?
Napisano
Nie wiem co, kto i komu chce udowodnić; jest ponad setka użytkowników Ciboli w Polsce, wystarczy wziąć 1 grosz i plastikową bądź drewnianą linijkę, ustawić wykrywacz na Superstrojenie; Threshold na maksimum, dyskryminację na minimumi, czułość można spróbować na maksimum, jeżeli będzie za dużo zakłóceń to cofnąć nieco i zmierzyć. Nie każdemu wyjdzie 27 cm, bo jest dużo zmiennych w takim teście np. kryterium granicy wykrycia, słuch testującego, odjście od fabrycznych parametrów wykrywaczy używanych czy ustawienie czułości.
Najtańszy wykrywacz Tesoro kosztuje 880 zł a najdroższy 2800 zł, najtańszy Minelab 1290 zł a najdroższy ok.4500 zł (pomijając GTP 4000) i jakoś mi wychodzi, że jednak Tesoro są tańsze. Kto tutaj fałszuje rzeczywistość?
Napisano
Witam

Przed chwileczką wziąłem Vaquero i jednogroszówkę i wyszło mi tak:

Dyskryminacja na min tzn po przełączeniu z allmetal na dyskryminację. Test przeprowadzony na słuchawkach.

Sygnał wiodący na poziomie słyszalności, czułość max w prawo 23cm
Sygnał wiodący na maksa (superstrojenie) czułość minimalnie poniżej 10 i wyszło 20 cm

Nie wiem czy to wina słuchawek ale na superstrojeniy sygnał jest strasznie poszarpany i raczej nieprzyjemny dla ucha niezależnie od odległości od cewki. Nie powiem jak to jest na głośniku bo mi nie działa.

Pozdro
Napisano
Nie ma co sie dziwic, ze Raned sie denerwuje, jesli ludzie negatywnie wypowiadaja na temat jego sprzetu. Wnioskuje, ze Ci poszukiwacze" to najczesciej ludzie, ktorzy nigdy nie mieli Tesoro w reku, albo maja za maly iloraz inteligencji, aby ten wykrywacz rozgrysc- przy czym, wprowadzaja innych w blad. Dziwne, nigdy nie spotkalem sie z negatywna opinia na temat Tesoro (pomijajac takie problemy jak np. brak regulacji wplywu gruntu na wykrywacz) Moze za malo czytam...

A co do filmu, bardzo fajnie zobrazowane zasiegi. Moze ten film bedzie inspiracja dla innych uzytkownikow, i takich testow pojawi sie wiecej :)

Pozdrawiam
Igomas
Napisano
Mowa jest o Ciboli i niepotrzebnie do wątku jest wprowadzany Vaquero, który ma minimalnie większy zasięg.
Folwar przeprowadź test na zewnątrz budynku, bez słuchawek i skręć pokrętło gruntu maksymalnie w lewo.
Napisano
Folwar, przeoczyłem, że masz niesprawny wykrywacz, w takim razie wykrywacz powinien być wysłany do serwisu a nie używany do testów. Bardzo istotne dla testu z wykrywaczami posiadającymi manualne dostrajanie do gruntu jest skręcenie pokrętła Ground Balance w lewo, w przeciwnym razie wyjdą właśnie takie niskie wyniki. Dotyczy to tylko i wyłącznie testu powietrznego.
Napisano
Film po linkiem który zamieściłem pkazuje wyraźnie, że 27 cm NIE wychodzi. Ustawienia wykrywacza tez widać. Ich penny" moze ma inny skład od jednogroszówki (bo śr. podobna) albo maja silnie zmineralizowane powietrze;) Raned, przy całym moim życzliwym stosunku dla Tesoro wygląda na to, że rozmijasz się z prawdą. Niczego Ci nie zarzucam, może ten koleś coś pomylił. Dla rozjaśnienia sytuacji, weź może cyfraka i nakręć swój teścik. Najlepiej dla wszystkich obecnie popularnych Tesoro. (Cibola, Vaquero, Tejon, Cortes) i dla różnych obiektów (np boratynka, jakaś mosiężna klamerka, grosz, 1 pln, 5 pln, siekiera. Z SS i bez. Będzie to świetna reklama (lepsza od 1000 postów) i zamkną się Ci którzy z przymrużeniem oka traktują Twoje zachwalanie Tesoro.
Cała akcja nie powinna zająć więcej niż pół godziny.
Jak wrzucisz to na youtuba(czy tam byle gdzie) to jak w banku masz pare tysięcy odsłon przez weekend i chwały Tesoro nikt już w Polsce nie waży sie podważać. Sporo ludzi przed sezonem szuka wykrywacza i po nocach rozczytuje się w forach pełnych sprzecznych opinii. Filmik by tu mogł wiele zdziałać na korzyść Tesoro. No i będzie wiadomo, że test zrobił ktos kto sprzęt zna bardzo dobrze, a nie jakiś początkujący poszukiwacz".
Napisano
Kolego dawać skarby" ja jestem specjalistą od wykrywaczy (no może jeszcze od paru innych rzeczy)a nie od komputerów i robienia filmików. To jest zupełnie poza moimi możliwościami. Ja nikogo nie muszę przekonywać do Tesoro, Tesoro jest zawalone zamówieniami z wewnątrz USA i z całego świata a i u mnie niektórzy czekają na wykrywacz 2, 2 i pół miesiąca. Jak towar przychodzi to rozchodzi się w ciągu 2 dni. To nie ja decyduję czy coś jest dobre czy nie, a wolny rynek. Być może jednemu wyjdzie w teście 25 cm a innemu 28 cm na jednogroszówkę; w każdym teście jest wiele zmiennych i dlatego wszelkie testy są tak kontrowersyjne i wzbudzają emocje, jedni się z nimi godzą inni nie.
Napisano
Dawać skarby! napisał że szuka filmów o Vaquero, Tejonie i Cortesie. Z filmem trochę zachodu więc pozwoliłem sobie napisać jak to wyszło u mnie. Warunki do testu rzecz jasna nie są zbyt dobre bo to mieszkanie w bloku do okoła same zakłucenia i metal- zbrojenie w podłodze, które Vaquero z reszta pięknie wykrywa, kaloryfer i rower(tak to niestety jest w blokach). W terenie chodzę na superstrojeniu i sprzęt zachowuje sie znacznie stabilniej. Gruntu faktycznie nie ruszałem, ustawiony był około dwa +- ćwierć obrotu w prawo; tak jak przeważnie ustawiony jest w terenie. Cibola ma fabrycznie ustawiony balans gruntu więc myślę że warunki podobne.
Poza tym takie testy obarczone są niemałym błędem chociażby z tego względu że różnie możemy interpretować dobry sygnał.

Igomas_Gdynia ja złego słowa o Vaquero nie powiem; wynik 9 cali jaki uzyskałem na 1 groszówkę jest zupełnie w prządku, jest ultralekki i banalnie prosty w obsłudze.
Napisano
Raned- Zyziowi chodziło o to, że mając np Tesoro za 2500 mozna kupić minelaba 2000 no i ma się wtedy minelaba tańszego od Tesoro. To jest oczywiste i nie mów, że nie zrozumiałeś.
Pomysł z filmem wydał mi sie dobry bo sam w jakimś poście pisałeś, że trudno wyzyc z wykrywaczy. W takiej sytuacji każdy klient sie liczy. Mase piany też toczysz jak na kogos komu towar dosłownie pali sie w rękach i który żadnej promocji nie potrzebuje. Po co tyle często denerwującej krypto (i niekrypto;) reklamy w Twoich postach skoro sprzęt jak piszesz i tak rozchodzi sie na pniu? Jak masz tyle energii na zażarte polemiki i gadanie z matołami to machnij filmik. Wszystko się wyjaśni i mniej spamu i żółci na forum będzie.
Jak ktoś potrafi zrobić zdjecie aparatem za 100 zeta (o obsłudze wykrywacza nie wspomne)to potrafi zrobic i filmik, a udostępnienie go w necie jest zadaniem o skali trudności porównywalnej do pisania postów na tym forum. Można to zrobic np na http://wrzuta.pl Chyba nawet rejestrować się tam nie trzeba.
Namawiam posiadaczy wszelkich wykrywaczy o przerózne demonstracje video. Oczywiście tych co się znają, a nie jakichs neandertali co do gruntu dostroić nie potrafiom;)
Acha, co jest dobre (a raczej co sie sprzedaje) nie decyduje wolny rynek tylko marketing i każdy dał się kiedyś nabrac na sztuczki cwaniaczków od sprzedaży. Jak poszło 50 zeta to luz ale jak 2-3 tysie pękną to już lipa, no nie? Oczywiście w żadnym razie kupując Tesoro kaski raczej nie zmarnujemy i żeby ktoś nie pomyślał, ze chce udowodnić, że T. to szmelc bo tak nie jest. Rzetelnej, obiektywnej informacji chce. i nie tylko ja.
Napisano
Ludzie... 23 cm na monete osiaga Garrett ACE 250. Czyli mozna wywnioskowac z waszych wypowiedzi, ze Cibola ma przewage okolo 2, 3 cm. Myslicie,ze ludzie placiliby pare stowek wiecej za 3 cm? Pomyslcie logicznie. Cibola napewno ma o wiele lepszy zasieg. Zreszta, takimi testami w powietrzu" za przeproszeniem, mozna sie podetrzec. Malo je laczy z prawdziwimi zasiegami w ziemi, nawet jesli testy przeprowadzane sa na srodku pola.

Pozdrawiam
Igomas
Napisano
Igomas- olej wypowiedzi, a zobacz film. Wyglada, że Cibola nie ma nawet przewagi 2-3 cm (caly czas mowie o filmie). Inna sprawa, że np C. utrzyma swój powietrzny" zasięg w gruncie a dajmy na to X spadnie do 5 cm. Gadamy o testach powietrznych. Mało kto ma możliwość obadać własnoręcznie nawet tylko część wykrywaczy dostepnych na rynku więc pozostaje net i fora na których się duzo gada nie zawsze zgodnie z prawdą i niestety nie można się tylko tym kierowac. Ja jakbym sprzedawał albo robił wypasione wykrywacze to bym wrzucał filmy gdzie sie da. Nic nie trzeba bronić wtedy ani się kłócić.
Panowie! Mój wykrywacz ma w powietrzu metr zasięgu na miedziaka! Prosze, oto film!
Jak już zapitalam do tego dystrybutora czy zamawiam coś pocztą to nie po to zeby się przekonac ze padłem ofiarą taniego marketingu"

Piszesz, że ludzie nie daliby pare stówek za 3 cm. Zastanów się co jest związane z tymi 3 cm głębokości! Ciekawe ile fantastycznych znalezisk Ci uciekło bo brakło 0,5 cm by wzbudzić wykrywke, no? Może dzban rzymskich monet zakopanych dwa tysiące lat temu przez słowiańskiego władce, może esesman zasypany w okopie z workiem srebra zrabowanym w jakims polskim majatku hehe. Zobacz Nexusa. 4x drozszy a zasięgów raczej 4x wiekszych nie ma. Gdyby finanse pozwalały (wielu ludziom pozwalaja) to juz bym z nim śmigał po polach zamiast tu tracić czas.
Napisano
Wydaje mi sie że różnica na minus w zasięgu na superstrojeniu wynika z faktu że musiałem zejść znacznie z czułością żeby wykrywacz pracował stabilnie.
Napisano
Kolego dawac_skarby ! Jesli kazdy film czy test w internecie bedziesz bral tak bardzo pod uwage, to daleko nie zajdziesz. Nie starczy ci opinia uzytkownikow z Polski? Cibola jest to moneciarz, ktory jest doceniany nawet przez profesjonalistow. Takie historie nie powstaja z byle czego. Gdyby ludzie mieli jakies powody do narzekania, to gwarantuje ci, ze by glosno bylo o tym na forum...
Napisano
Akurat tu się nie zgadzam, bo głośno nigdy nie bedzie, a dlaczego? - bo każda krytyka Tesoro od razu jest bardzo ostro atakowana przez jedynego dystrybutora tych wykrywaczy w Polsce (Raneda czyli Denara)i ludzi z Trójmiasta, którzy też kupili Tesoro.

Wystarczy przejrzeć forum - i poczytać, jak kilka osób zostało potraktowanych tylko dlatego, że dopuścili się krytyki własnych wykrywaczy tej marki.

Ataki te też poniekąd rozumiem - sam kiedyś byłem zdecydowany - oczywiście po lekturze na forum - na zakup Tesoro, ale napisałem też kilka zapytań na prywatne maile ludzi, którzy gop używali. Obraz który się z odpowiedzi wyłonił, spowodował, że kupiłęm wykrywacz innej firmy.

Nie twierdzę, że Teosoro jest złe, nawet zgodzę się z Igomasem, że pewnie na monety to fajny sprzęt, ale z drugiej strony nie jest to też sprzęt tak dobry, jak by się mogło wydawać z opinii na forum.

I ataki na osoby, które kiedyś starały się szczerze wykazywać wady tych wykrywaczy, to dobitnie potwierdzają.

Pozdrawiam wszystkich detektorystów!
Zyzio
Napisano
Jestem bardzo pokojowym człowiekiem i nikogo nie atakuję. Natomiast ten post jest atakiem dziwnym i niczym nieuzasadnionym, przez uczestników o bardzo małym stażu na forum. Większość użytkowników, którzy mogliby sporo powiedzieć na temat, zorientowało się z kim ma do czynienia i zignorowało wątek.
Ja też miałem wątpliwości; cytuję swoje słowa Nie wiem co, kto i komu chce udowodnić" i teraz żałuję, że wziąłem udział w tej dyskusji, bo tutaj niczego ani ciekawego, ani nowego się nie dowiem. Koniec!
Napisano
taaa...:) Raned to nie Ty sie masz czegos tu dowiedziec tylko ew. przyszli użytkownicy hehe

Jak komuś coś wyszło słabiej w testach to jest matołem i nie zna sprzętu albo ma ardzo mały staż na forum" i można go umniejszyć.

O jakim ataku mówimy? Ja tu żadnego nie widze. Chyba, że chodzi o pytania. No ale to nie atak chyba.

Jesli chodzi o ich zasadność to jest oczywista:) Film pokazuje jedno, dystrybutor mówi drugie i fajnie byloby się dowiedzieć gdzie leży prawda.

Zyzio pochwal się co kupiłeś i dlaczego.
Napisano
Tak dziwna sprawa z tym Trójmiastem Teraz jedzie sie po Ciboli do niedawna (może dlatego bo rzadko czytam takie posty i nie zauważyłem jest tak nadal?)jechano po rutusach i jak słusznie zauważył Raned krytycy mają przeważnie po kilka postów na forum. Tak sie składa że mam Cibolę jak kupiłem nie pozbyłem sie rutusa używam obu w zależności że tak się wyrażę przeszkód terenowych. Zanim dokupiłem Cibolę popytałem tu i tam, kolegów co niejeden wykrywacz w życiu mieli kupiłem i nie narzekam. Zapytam tylko ile jest na alledrogo tych iedobrych" wykrywaczy? wszak jak się kupi coś co nie pasuje, to się pozbywa go szybko i łatwo i kupuje to co jest dobre bo po co trzymać w domu jakiś szajs? i tak dla ścisłości z Trójmiasta nie jestem , Raneda vel Denara na oczy nie widziałem choć z nim przez telefon rozmawiałem i nie wie on kto pod moim nickiem sie kryje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie