Skocz do zawartości

Kreta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam,

odnośnie posta kolegi Blitza - w żadnym wypadku nie chodzi mi o cmentarz w Souda. Ten o którym wspomniałem w porównaniu do Soudy jest kameralny i położony w okolicach miejscowości Adele (za Rethymnonem w stronę Heraklionu). Gdyby nie Boforsy pewnie bym obok niego przejechał i nawet nie zauwazył.

ps. Polacy raczej tam nie leżą chyba, że służyli w brytyjskich, nowozelandzkich albo greckich jednostkach.

pozdrawiam
M
  • Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

No raczej o samodzielnych polskich jednostkach w tej czesci Europy nie moglo byc mowy.Ale...trzeba bylo przejsc sie po alejkach;)

Napisano

ufff...
wreszcie znalazłem obrazek, który przedstawia wspominany pomnik (a nie cmentarz jak sądziłem poprzednio).
i upamiętnia on Australijczyków a nie Nowozelandczyków.

mam nadzieję, że pracodawca nie dowie się nad czym dzisiaj pracowałem ;)

Napisano

Przepraszam Marcinie, że źle odczytałem twój post, ale myślałem, że piszesz o cmentarzu
w Souda. Kilkakrotnie przejeżdżałem w okolicach Rethymonu, ale niestety nic ciekawego nie widziałem, poza przepięknymi widokami (nie wiedziałem, że w tej okolicy istnieje jakiś aliancki cmentarz, no cóż moja strata).

Do kol. DTH
Zwiedzając cmentarze: w Maleme, Souda starałem się odszukać ślady polonusów, były takowe w Maleme, ale, w Souda nie udało mi się znaleźć żadnego polskiego nazwiska (był chyba zbyt duży).
W Souda są pochowani: lotnicy, marynarze, artylerzyści, strzelcy, ( zdziwiłem się, kiedy zobaczyłem marynarza z HMS HOOD), dla załogi jednego samolotu zrobiono wyjątek (najstarszy z załogi miał 28 lat)ich płyty nagrobne są zestawione, co widać na zamieszczonej fotce.
Pozdrawiam
Blitz45

Napisano
Witam. W ubieglym roku miałem też przyjemność odwiedzić te miejsca. Naprawdę super. Poza tym warto wybrać się w góry, gdzie na bocznych drogach można znaleźć sprzęt typu porzucone ciężarówki czy stojące w krzakach pelotki. Warto również odwiedzić prywatne Muzeum partyzanta kreteńskiego w Episkopi.
O tym co jescze warto zobaczyć z interesujących nas tematów można było przeczytać w Do Broni! nr 2/2006
Pozdrawiam
Mirek
Napisano

Jeżeli mowa już o greckim ruchu oporu na wyspie, to znalazłem takie miejsce (zakręt 90º w wąwozie Topolia) gdzie partyzanci zorganizowali zasadzkę i wysłali kilku Hunów do krainy wiecznych łowów.
Na zdjęciu tablica upamiętniająca te wydarzenie.

Wraków samochodów czy pelotek z okresu wojny, nie widziałem, współczesne owszem trafiały się, szczególnie na zakrętach (na jednym zboczu naliczyłem aż pięć, w tym dwa spalone).

Napisano
Blitz: Tak, to cmentarz w Souda.
Zajrzyj tez tu, do starego, awanturniczego watku;)

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=102397#102540
  • 3 months later...
  • 5 months later...
Napisano
Witam alex1939,
ta,,ciotka” została znaleziona koło greckiej wyspy, Leros co nie oznacza ze koło Chanii nie ma takich wraków. Z portu w Chanii kursuje stateczek (ze szklanym dnem), do miejsc gdzie leżą wraki statków, samolotów.
Opis tej akcji i nie tylko znajdziesz na stronie: http://koti.welho.com/msolanak/news.html
Pozdrawiam
Blitz45
Napisano
Blitz45 dzięki za info. Niestety będąc na Krecie mieszkałem w zupełnie innej części wyspy i nie mogłem pojechać do Chani. Wybieram się jednak znowu w marcu:) Mieszkając w okolicach Agios Nikolaos widziałem jednak kilka nadbrzeżnych bunkrów i niewielkie muzeum w klasztorze na najbardziej na wschód wysuniętym krańcu Krety. Pozdrawiam, alex1939

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie