MarcinS Napisano 8 Maj 2007 Napisano 8 Maj 2007 witam,odnośnie posta kolegi Blitza - w żadnym wypadku nie chodzi mi o cmentarz w Souda. Ten o którym wspomniałem w porównaniu do Soudy jest kameralny i położony w okolicach miejscowości Adele (za Rethymnonem w stronę Heraklionu). Gdyby nie Boforsy pewnie bym obok niego przejechał i nawet nie zauwazył. ps. Polacy raczej tam nie leżą chyba, że służyli w brytyjskich, nowozelandzkich albo greckich jednostkach.pozdrawiamM
DTH Napisano 8 Maj 2007 Napisano 8 Maj 2007 No raczej o samodzielnych polskich jednostkach w tej czesci Europy nie moglo byc mowy.Ale...trzeba bylo przejsc sie po alejkach;)
MarcinS Napisano 8 Maj 2007 Napisano 8 Maj 2007 odnośnie moich poprzednich wiadomości.cmentarz/pomnik upamiętnia walki w okolicach Rethymnonu.
MarcinS Napisano 8 Maj 2007 Napisano 8 Maj 2007 ufff...wreszcie znalazłem obrazek, który przedstawia wspominany pomnik (a nie cmentarz jak sądziłem poprzednio). i upamiętnia on Australijczyków a nie Nowozelandczyków.mam nadzieję, że pracodawca nie dowie się nad czym dzisiaj pracowałem ;)
Blitz45 Napisano 8 Maj 2007 Autor Napisano 8 Maj 2007 Przepraszam Marcinie, że źle odczytałem twój post, ale myślałem, że piszesz o cmentarzu w Souda. Kilkakrotnie przejeżdżałem w okolicach Rethymonu, ale niestety nic ciekawego nie widziałem, poza przepięknymi widokami (nie wiedziałem, że w tej okolicy istnieje jakiś aliancki cmentarz, no cóż moja strata).Do kol. DTH Zwiedzając cmentarze: w Maleme, Souda starałem się odszukać ślady polonusów, były takowe w Maleme, ale, w Souda nie udało mi się znaleźć żadnego polskiego nazwiska (był chyba zbyt duży). W Souda są pochowani: lotnicy, marynarze, artylerzyści, strzelcy, ( zdziwiłem się, kiedy zobaczyłem marynarza z HMS HOOD), dla załogi jednego samolotu zrobiono wyjątek (najstarszy z załogi miał 28 lat)ich płyty nagrobne są zestawione, co widać na zamieszczonej fotce. Pozdrawiam Blitz45
Blitz45 Napisano 8 Maj 2007 Autor Napisano 8 Maj 2007 DTH czy ten polski lotnik jest pochowany na cmentarzu, w Souda.PozdroBlitz45
mirek78przemysl Napisano 8 Maj 2007 Napisano 8 Maj 2007 Witam. W ubieglym roku miałem też przyjemność odwiedzić te miejsca. Naprawdę super. Poza tym warto wybrać się w góry, gdzie na bocznych drogach można znaleźć sprzęt typu porzucone ciężarówki czy stojące w krzakach pelotki. Warto również odwiedzić prywatne Muzeum partyzanta kreteńskiego w Episkopi. O tym co jescze warto zobaczyć z interesujących nas tematów można było przeczytać w Do Broni! nr 2/2006PozdrawiamMirek
Blitz45 Napisano 8 Maj 2007 Autor Napisano 8 Maj 2007 Jeżeli mowa już o greckim ruchu oporu na wyspie, to znalazłem takie miejsce (zakręt 90º w wąwozie Topolia) gdzie partyzanci zorganizowali zasadzkę i wysłali kilku Hunów do krainy wiecznych łowów. Na zdjęciu tablica upamiętniająca te wydarzenie.Wraków samochodów czy pelotek z okresu wojny, nie widziałem, współczesne owszem trafiały się, szczególnie na zakrętach (na jednym zboczu naliczyłem aż pięć, w tym dwa spalone).
DTH Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 Blitz: Tak, to cmentarz w Souda.Zajrzyj tez tu, do starego, awanturniczego watku;)http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=102397#102540
Blitz45 Napisano 14 Sierpień 2007 Autor Napisano 14 Sierpień 2007 Maleme - czerwony cmentarzhttp://fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,66352029,66352029,0,2.html?v=2
Blitz45 Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 Korzystając z plaż pamiętajcie o złomie, który możecie spotkać w przybrzeżnych wodach.PozdroBlitz45
Blitz45 Napisano 6 Luty 2008 Autor Napisano 6 Luty 2008 http://www.youtube.com/watch?v=Bpn_XoIkXqg&feature=related
alex1939 Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Blitz45 - wiesz może gdzie dokładniej wydobyto tego Ju-52? Pozdrawiam, alex1939
a-inemuri Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 to wygląda na okolice bazy amerykańskiej w chanii
Blitz45 Napisano 11 Luty 2008 Autor Napisano 11 Luty 2008 Witam alex1939, ta,,ciotka” została znaleziona koło greckiej wyspy, Leros co nie oznacza ze koło Chanii nie ma takich wraków. Z portu w Chanii kursuje stateczek (ze szklanym dnem), do miejsc gdzie leżą wraki statków, samolotów.Opis tej akcji i nie tylko znajdziesz na stronie: http://koti.welho.com/msolanak/news.htmlPozdrawiamBlitz45
alex1939 Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Blitz45 dzięki za info. Niestety będąc na Krecie mieszkałem w zupełnie innej części wyspy i nie mogłem pojechać do Chani. Wybieram się jednak znowu w marcu:) Mieszkając w okolicach Agios Nikolaos widziałem jednak kilka nadbrzeżnych bunkrów i niewielkie muzeum w klasztorze na najbardziej na wschód wysuniętym krańcu Krety. Pozdrawiam, alex1939
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.