Skocz do zawartości

Kreta

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Cześć,

byłem na wyspie w ubiegłym roku.
wracając z klasztoru Moni Arkadi wpadłem" na cmentarz nowozelandczyków, niestety padły mi baterie w aparacie, więc zdjęć nie będzie :/

wskazówki dla chętnych zobaczenia tego cmentarza.
wracając z Moni Arkadi kierować się na autostradę" (drugi kierunek to jakaś mieścina). cały czas prosto aż do wioski w której skręcamy w lewo. jakieś 100 metrów po skręcie po lewej stronie jest cmentarz.

znaki rozpoznawcze - dwa boforsy 40mm.

pozdrawiam
M
Napisano

Chciałbym sprostować wypowiedz Marcina dotyczącą lokalizacji cmentarza aliantów, nie ważne, z której strony nadjedziecie, od strony Maleme czy Heraklionu, zawsze trzeba się kierować w stronę miejscowości Souda, a potem w stronę lotniska.
Droga na cmentarz z Souda jest dobrze oznakowana, także traficie bez problemu.
Załączam mapkę, czerwony krzyż wskazuje lokalizację cmentarza.
A cha, i nie liczcie na stojące Boforsy przed cmentarzem, najbliższe działka przeciwlotnicze, jakie widziałem ( i nie daje głowy, że to Boforsy) znajdują się w Souda przed koszarami MW.

Napisano

O wiele trudniej jest trafić pod pomnik, FJ, ale jak ktoś byłby ciekaw i chciałby go obejrzeć to służę pomocą: jadąc od strony Maleme, trzeba się bacznie rozglądać (ok.3 km przed Chanią), za sklepem Spaider (prawa strona drogi, w głębi domów).

Napisano

Czas na kolejne zdjęcia, z Muzeum Morskiego w Chani
(wstęp 3 euro), które prawdę powiedziawszy strasznie mnie rozczarowało, rezydent zapewniał mnie o ciekawych eksponatach po FJ ( np. sukni ślubnej uszytej z czaszy spadochronu itd.).
Niestety nic takiego nie było, może zmieniła się ekspozycja?
Zresztą zobaczcie sami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie