Skocz do zawartości
  • 0

Jak zidentyfikować zapalające....?

bastus0

Pytanie

..witam.....chodzi o to jak są oznaczone pociski w nabojach z ładunkiem zapalajacym (kolory czarny? czerwony? itp...) czy taka wykopana amunicja jest bezpieczna w kolekcji.....czy takie czuby" można zdeaktywować?.......jaka jest zasada dziełania takiego pocisku zapalającego?...pozdrawiam bastuś...

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę mnie zaciekawił ten post, więc proszę o info na temat polskiej amunicji o kolorze spłonek:
- czarnym,
- zielonym,
- czerwonym.
Pozdrawiam

..witam.....chodzi o to jak są oznaczone pociski w nabojach z ładunkiem zapalajacym (kolory czarny? czerwony? itp...) czy taka wykopana amunicja jest bezpieczna w kolekcji.....czy takie czuby" można zdeaktywować?.......jaka jest zasada dziełania takiego pocisku zapalającego?...pozdrawiam bastuś...

w polskiej amunicji karabinowej 7,92 mm Mauser stosowano nastepujący klucz kolorów obwódki spłonki :
czarny - pocisk zwykły S
zielony - pocisk ciężki SC
czerwony - pocisk ppanc P
fiolet - pocisk dalekonośny D
niebieski - ppanc-świetlny PS
zółty - zapalający Z
jasnoszary - naboje ślepe wszystkich (trzech) rodzajów

ps. aby było ciekawiej stosowano też odpowiedni (inny) klucz kolorów na wierzchołkach pocisków

pozdrawiam - jerzyk

Mnie też się przytrafił ostatnio na wykopkach nabój z czerwonym kolorem, ale wczoraj podczas czyszczenia przez nieuwagę go usunąłem. Jutro dam zdjęcie denka na forum, bo jakieś ciekawe bicia (podobno francuskie). Szukałem wczoraj w necie i doszukałem się, że czerwony to kolor amunicji świetlnej. A może co kraj to obyczaj???
Polecam
http://users.swing.be/sw017995/792color.htm
YP

http://home.thezone.net/~k98k/8_ident.html
Jednak na wykopach często nie zachowują się żadne kolory.
Wg. mnie rozbrojenie pocisku fosforowego karabinowego nie jest możliwe. A na pewno jest niebezpieczne, bowiem fosfor zapala sie przy kontakcie z powietrzem. Generalnie odradzam dłubanie. Szkoda kończyn, poparzenia są raczej głębokie i bolesne.
Słyszałem historię że komuś zapaliły się naboje włożone do kieszeni spodni, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Rozzbroić sie nie da , a tym samym na giełdach można nabyć , nie wiedząc o tym , fosforaka. Jak jest nawet lekko wzięty przez korozję istnieje nadzieja , że się po jakimś czsie sam zapali. Nie życzę , pali się całkiem nie źle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie