vonadamski Napisano 14 Listopad 2003 Autor Napisano 14 Listopad 2003 Witam towarzysze :) !!!Dajmy na to kopie sobie w ziemi i natrafiam na daszek od czapki... i co dalej ???Nie zdarzyła mi sie taka sytuacja a jest to mozliwe, nie chodzi mi tu o to ze to musi byc czapka moze byc inny material. Na pewno jet mozliwosc wykopania tego w komplecie (takim jaki sie zachowal ) :))Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 14 Listopad 2003 Napisano 14 Listopad 2003 Czołem towarzyszu ;-).Co to za czapka?Chyba nic z niej nie będzie (no chyba, że to pikelhauba).pozdrawiam
vonadamski Napisano 14 Listopad 2003 Autor Napisano 14 Listopad 2003 Witam!!!Oj mylisz sie J czasem zdarza sie niezly fant z materialu. Czasem potrafi sie zachowac i sadze ze gdyby czujniej kopac to moznaby cos z tego wyciągnąć".Z powazaniem vonadamski
Cyrograf15 Napisano 14 Listopad 2003 Napisano 14 Listopad 2003 Porozmawiaj z grabarzem on będzie zorjętowany ile lat wytrzymuje materjał w ziemi. Ale z tego co widziałem przy ekshumacji grobów wojennych to nie ma co liczyć na sęsowny kawałek materjału po 50 latach w ziemi. Natomist 25 lat to minimalny czas po którym są przekopywane nieopłacone groby i po tym czasie z tego co wiem wiele zostaje.Wojtek
vonadamski Napisano 14 Listopad 2003 Autor Napisano 14 Listopad 2003 Witam!!!To zalezy od rodzaju gleby. Nie mowie ze wykopie kompletna czapke lub inna czesc umundurowania.Z powazaniem vonadamski
greg83pp Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 Witam !Mam książkę ze zdjęciami wykopków z Katynia , z wykopalisk z lat 90-tych, niektóre są w niezłym stanie - nawet prawie kompletne mundury , ale chyba gleba była dobra" - nawet papiery się do dziś zachowały. Książka Muzeum katyńskie w Warszawie".PozdrawiamGrzesiek
Voucur Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Tak jak wspomnial vonadamski: zalezy od rodzaju gleby, ulozenia materialu, wreszcie jego rodzaju. Ostatnio znalazlem fragment munduru SS - chodzic w nim sie juz nie da, ale kilka pagonow mozna na upartego z tego uszyc.Widzialem mundury Wehrmachtu z ekshumacji cmentarza wojennego z 1939r. - oko by wam zbielalo, ale to inna historia...
miggi1 Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 zobaczcie soie pościk oczyszczanie znalezisk" dałem fotki łódek mannlichera, mosina z kartonowymi przekładkami i mausera w brezentowym płótnie mimo 88 lat zachowały się w idealnym stanie (mam jedną z pieczątkami kontorli jakości)oto link (http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=4&ktory=45142#45142)miggi1
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 cześć!ostatnio skończyłem szszywać furażerkę kriegsmarine wykopaną przez przypadek z ziemi, na K. Oksywskiej....pozdrawiamandrzej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.