sanitater Napisano 4 Maj 2007 Autor Share Napisano 4 Maj 2007 Witam,Mam do kolegów takie pytanie: jakich reprodukcji klamer głównych WH używacie? Na rynku dostępne są różne kopie: najpopularniejsze to chyba ze znalu i aluminiowe z gładkim, niegroszkowanym tłem (ceny coś ca. 30 zł). Pozostawiają moim zdaniem niestety wiele do życzenia, nawet jeżeli je pomalować - na 1939 r. chyba troche im brakuje. Kiedyś były dostępne też droższe od tych nadmienionych kopie aluminiowe ale z groszkowanym tłem (60-80 zł) - obecnie jakoś nie umiem ich znaleźć. A może użyacie jakichś zagranicznych reprodukcji? Ma ktoś namiary na takie w miarę porządne klamry aluminiowe z groszkiem - kopie?PozdrawiamHainrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 4 Maj 2007 Share Napisano 4 Maj 2007 Ja osobiście mam właśnie gładką klamerkę ze znalu – została doczyszczona i pomalowana - na rekonstrukcję żołnierza WH z lat 1944-45 myślę, że można ją zaakceptować.Co do replik aluminiowych klamer groszkowanych, miałem takową trzy lata temu, ale jak się okazało jej wykonanie pozostawiało wiele do życzenia. I nie mam tu na myśli wyglądu, ale po prostu nie wytrzymał zaczep, który ukruszył się. Być może mój egzemplarz był felerny :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 4 Maj 2007 Share Napisano 4 Maj 2007 Ostatnio widziałem groszkowane klamry kilku formacji u M.Koziczaka, a że było to miesiąc temu i miałem akurat WH w rękach to myśle że to dobry trop. Kopie wydawały się porządne no i były świetne pod względem wykonania ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 4 Maj 2007 Autor Share Napisano 4 Maj 2007 Tak, sądze że na późniejszy okres wojny hitlermetalowe klamry są ok, po pomalowaniu nieźle udają stalowe, a te groszkowania nie potrzebują.Dzieki za info. Zadzwonię do Maćka.A jaki był zaczep w tych aluminiowych klamrach? Taki zwykły jak w większości, czy coś takiego - http://www.allegro.pl/item191881644_klamra_do_pasa_.html (swoją drogą trąci mi to podstarzoną kopią)? PozdrawiamHainrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 4 Maj 2007 Share Napisano 4 Maj 2007 Taki zaczep jak pokazałeś występował w klamrach z nakładanym orłem, natomiast w klamrach tłoczonych było coś takiego:http://img247.imageshack.us/img247/341/t2yp6.jpgpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 4 Maj 2007 Autor Share Napisano 4 Maj 2007 To wiem :> Pytam, jaki zaczep byl w kopiach aluminiowych o ktorych pisaliscie?PozdrawiamHainrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 4 Maj 2007 Share Napisano 4 Maj 2007 Kopie od koziczaka są kopiami klamer tłoczonych, wojskowych, a nie paradnych z nakładką. Są co prawda idealnie (prawie...) wykonane, ale mają jedną poważną wadę - to odlewy, wskutek czego są lekkie i delikatne. W mojej kopii udało mi się wygiąć widełki palcami. Ponadto odlew jak to odlew - metal jak stygnie to kurczy się. Dlatego te kopie są mniejsze i pas trzeba przyciąć do 44mm a hak podszlifować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 6 Maj 2007 Share Napisano 6 Maj 2007 Witam.ja używam takiej klamerki i nie jest z alu tylko z stali a koszt to 25zł pluz przysyłka.pozdr.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 6 Maj 2007 Share Napisano 6 Maj 2007 Druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.