Skocz do zawartości

Klamry niemieckie WH - reprodukcje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Mam do kolegów takie pytanie: jakich reprodukcji klamer głównych WH używacie? Na rynku dostępne są różne kopie: najpopularniejsze to chyba ze znalu i aluminiowe z gładkim, niegroszkowanym tłem (ceny coś ca. 30 zł). Pozostawiają moim zdaniem niestety wiele do życzenia, nawet jeżeli je pomalować - na 1939 r. chyba troche im brakuje.
Kiedyś były dostępne też droższe od tych nadmienionych kopie aluminiowe ale z groszkowanym tłem (60-80 zł) - obecnie jakoś nie umiem ich znaleźć. A może użyacie jakichś zagranicznych reprodukcji?
Ma ktoś namiary na takie w miarę porządne klamry aluminiowe z groszkiem - kopie?

Pozdrawiam
Hainrich

Ja osobiście mam właśnie gładką klamerkę ze znalu – została doczyszczona i pomalowana - na rekonstrukcję żołnierza WH z lat 1944-45 myślę, że można ją zaakceptować.
Co do replik aluminiowych klamer groszkowanych, miałem takową trzy lata temu, ale jak się okazało jej wykonanie pozostawiało wiele do życzenia. I nie mam tu na myśli wyglądu, ale po prostu nie wytrzymał zaczep, który ukruszył się. Być może mój egzemplarz był felerny :(

Ostatnio widziałem groszkowane klamry kilku formacji u M.Koziczaka, a że było to miesiąc temu i miałem akurat WH w rękach to myśle że to dobry trop. Kopie wydawały się porządne no i były świetne pod względem wykonania ; )

Tak, sądze że na późniejszy okres wojny hitlermetalowe klamry są ok, po pomalowaniu nieźle udają stalowe, a te groszkowania nie potrzebują.
Dzieki za info. Zadzwonię do Maćka.
A jaki był zaczep w tych aluminiowych klamrach? Taki zwykły jak w większości, czy coś takiego - http://www.allegro.pl/item191881644_klamra_do_pasa_.html (swoją drogą trąci mi to podstarzoną kopią)?

Pozdrawiam
Hainrich

Kopie od koziczaka są kopiami klamer tłoczonych, wojskowych, a nie paradnych z nakładką. Są co prawda idealnie (prawie...) wykonane, ale mają jedną poważną wadę - to odlewy, wskutek czego są lekkie i delikatne. W mojej kopii udało mi się wygiąć widełki palcami. Ponadto odlew jak to odlew - metal jak stygnie to kurczy się. Dlatego te kopie są mniejsze i pas trzeba przyciąć do 44mm a hak podszlifować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie