Gambit Napisano 12 Listopad 2003 Autor Napisano 12 Listopad 2003 Witam.Czy zna ktoś publikacje na temat gmerków przedwojennych, niemieckich producentów cegieł? Co jakiś czas spotykam się z gmerkami trudnymi strasznie do identyfikacji, jak np. załączony na zdjęciu. Pozdrawiam.
Gambit Napisano 12 Listopad 2003 Autor Napisano 12 Listopad 2003 Albo taki - tłoczony co dziwne cemencie - oryginał niestety został u chłopa na działce.
mietek Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 A masz coś wogóle o gmerkach? Jeśli tak to co? Interesuję się tym od paru lat (ale umiarkowanie, nie na tyle aby zaryć się w bibliotece na dłuzej;))), jednak do tej pory mi nie wpadło (np. monografia)tylko na ten temat.Uważam że jest to bardzo ciekawe zagadnienie i zawsze z przyjemnoscią oglądam gmerki na wyrobach, plombach itp.Jak masz więcej fotek to wrzuć.Co mogę poradzić do identyfikacji. Cegły na ogół nie transportowano na duże odległości, lecz produkowano w blisko miejsca budowy. Odwiedź przy okazji okoliczne kościoły i popatrz na płyty nagrobne, często sa na nich gmerki i przy nich nazwisko. Szansa mała, ale może się uda;)
Gambit Napisano 14 Listopad 2003 Autor Napisano 14 Listopad 2003 Witam. Właśnie chodzi o to że praktycznie nic nie mam o gmerkach. Dzięki jednak za pokazanie jakim tropem iść - to może przynieść efekty. Jeśli chodzi o fotki to jak na razie tyle - było sporo okazji ale aparatu brak :( Ostatnio ucieszył mnie artykuł na temat gmerków w jednym z ostatnich numerów Odkrywcy autorstwa Pana Wojtka Stojaka. Poszukam więcej w Bibliotece Miejskiej...Pozdrawiam.
mietek Napisano 14 Listopad 2003 Napisano 14 Listopad 2003 Jak coś się pojawia to są szczątkowe informacje w opracowaniach dotyczących handlu, a w szczególności mieszczaństwa danego miasta. Moje ulubione gmerki: wycięte na beczkach podniesionych z wraku miedziowca, aktualnie w centralnym muzeum morskim w Gdańsku, i na szafach na Wawelu.Jednak w Polsce chyba były mniej stosowane, wróciłem z Lubeki, tam jeden z kościelnych kamiennych portali miał każdy kamień oznaczony gmerkiem!!!PS Miło że jest ktoś jeszcze zainteresowany tym tematem. Pisz jak tam postępy w poszukiwaniach informacji!!!
Etam Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 Na starych kościołach jest tego wiele.Niektórzy rzemieślnicy celowo umieszczali swoje gmerki na kościołach,tak jak to dziś robią wandale na drzewach,ławkach itp.Znam wiele takich przykładów.Gmerki były ryte z tego co wiem przez bogatszych chłopów i rzemieślników.Pozdrawiam Etam
mietek Napisano 16 Listopad 2003 Napisano 16 Listopad 2003 To było co innego, każdy kamień, element portalu był oznaczony. Łącznie ze 20 sztuk.Gmerki miały moim zdaniem kilka wzajemnie uzupełniajacych się funkcji:- oznaczenie producenta- oznaczenie właściciela towaru- funkcja reklamowa, znaku towarowego, dla towarów wysokiej jakości- certyfikatu jakości produktu (produkt markowy)- znak rodowy (cechowy?)Czyli coś w rodzaju naszych znaków towarowych, certyfikatów jakości i kodów paskowych w jednym;)))
janek_toruń Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Bardzo fajny temat . Ta doszedłem tyle że to produkcja austryjacka. Mało informacji to fakt.
janek_toruń Napisano 3 Styczeń 2004 Napisano 3 Styczeń 2004 dziś znalazłem , jeszcze jeden , na obiekcie fortecznym rok budowy 1860, ciekawe kto to produkował,pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.