Skocz do zawartości

Znaki rzemieślnicze - pytanie.

Gambit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Czy zna ktoś publikacje na temat gmerków przedwojennych, niemieckich producentów cegieł? Co jakiś czas spotykam się z gmerkami trudnymi strasznie do identyfikacji, jak np. załączony na zdjęciu.

Pozdrawiam.

Napisano
A masz coś wogóle o gmerkach? Jeśli tak to co? Interesuję się tym od paru lat (ale umiarkowanie, nie na tyle aby zaryć się w bibliotece na dłuzej;))), jednak do tej pory mi nie wpadło (np. monografia)tylko na ten temat.
Uważam że jest to bardzo ciekawe zagadnienie i zawsze z przyjemnoscią oglądam gmerki na wyrobach, plombach itp.
Jak masz więcej fotek to wrzuć.
Co mogę poradzić do identyfikacji. Cegły na ogół nie transportowano na duże odległości, lecz produkowano w blisko miejsca budowy. Odwiedź przy okazji okoliczne kościoły i popatrz na płyty nagrobne, często sa na nich gmerki i przy nich nazwisko. Szansa mała, ale może się uda;)
Napisano
Witam.

Właśnie chodzi o to że praktycznie nic nie mam o gmerkach. Dzięki jednak za pokazanie jakim tropem iść - to może przynieść efekty. Jeśli chodzi o fotki to jak na razie tyle - było sporo okazji ale aparatu brak :( Ostatnio ucieszył mnie artykuł na temat gmerków w jednym z ostatnich numerów Odkrywcy autorstwa Pana Wojtka Stojaka. Poszukam więcej w Bibliotece Miejskiej...

Pozdrawiam.
Napisano
Jak coś się pojawia to są szczątkowe informacje w opracowaniach dotyczących handlu, a w szczególności mieszczaństwa danego miasta.
Moje ulubione gmerki: wycięte na beczkach podniesionych z wraku miedziowca, aktualnie w centralnym muzeum morskim w Gdańsku, i na szafach na Wawelu.
Jednak w Polsce chyba były mniej stosowane, wróciłem z Lubeki, tam jeden z kościelnych kamiennych portali miał każdy kamień oznaczony gmerkiem!!!
PS Miło że jest ktoś jeszcze zainteresowany tym tematem. Pisz jak tam postępy w poszukiwaniach informacji!!!
Napisano
Na starych kościołach jest tego wiele.Niektórzy rzemieślnicy celowo umieszczali swoje gmerki na kościołach,tak jak to dziś robią wandale na drzewach,ławkach itp.Znam wiele takich przykładów.Gmerki były ryte z tego co wiem przez bogatszych chłopów i rzemieślników.
Pozdrawiam Etam
Napisano
To było co innego, każdy kamień, element portalu był oznaczony. Łącznie ze 20 sztuk.
Gmerki miały moim zdaniem kilka wzajemnie uzupełniajacych się funkcji:
- oznaczenie producenta
- oznaczenie właściciela towaru
- funkcja reklamowa, znaku towarowego, dla towarów wysokiej jakości
- certyfikatu jakości produktu (produkt markowy)
- znak rodowy (cechowy?)

Czyli coś w rodzaju naszych znaków towarowych, certyfikatów jakości i kodów paskowych w jednym;)))
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie