Skocz do zawartości

Czy w moich okolicach rzeczywiscie nic sie nie dzialo??

bart.j

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam i pozdrawiam wszystkich
Po pierwsze to moj pierwszy post na forum mimo ze bywam i przegladam to forum od dawna:)
A po drugie to mam maly problem i mam nadzieje ze moze ktos pomorze go rozwiazac. Otorz od jakiegos czasu staram sie zglebic historie moich okolic (miejscowosc myslenice k. krakowa) i tu pojawia sie problem:( Rozmawiajac z ludzmi ktorzy pamietaja jeszcze czasy wojny slysze glownie: Panie tu to sie wogule nic nie dzialo" hmm Czyzby jedyne takie miejsce w polsce?? Jedyna osoba ktora naprowadzila mnie na jakis slad to moja babcia (nie ma jak babcia) Opowiedziala mi ze byla swiadkiem potyczki(?) miedzy wycofujacymi sie niemcami a rosjanami, niestety miejsce to w tym momecie lezy na dnie zalewu wiec jakakolwiek penetracja odpada:( Wiem ze nie wszedzie byly wielkie"bitwy i nie wszedzie budowano cale systemy bunkrow i okopow ale czuje sie jakbym byl na pustyni!! Gdyby ktos z udzielajacych sie na forum mial jakies informacje (lub wiedzial gdzie szukac)to bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam i zycze wszystkim wspanialych trafien:)

PS biblioteka miejska i miejskie archiwum (z bardzo niemila niestety obsluga) juz zwiedzilem". Udalo mi sie tam jedynie znalesc mape moich okolic z 1934r.
Napisano
koło Krakowa? Kraków? Coś mi ta nazwa mówi... ;)
Na pewno okolica ma bogata historie osadnicza, wiec przerzuc sie lepiej na monetki.
Np. u mnie w okolicy 300 lat temu to były tylko puszcza i bagna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie