Klaus BOLS Napisano 11 Maj 2007 Share Napisano 11 Maj 2007 sygnowany 41 rokiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 11 Maj 2007 Share Napisano 11 Maj 2007 kilka przedarć ale stan dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 13 Maj 2007 Share Napisano 13 Maj 2007 plecak z takimi szelkami? jaki to typ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 13 Maj 2007 Share Napisano 13 Maj 2007 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 14 Maj 2007 Share Napisano 14 Maj 2007 czy ten plecak i szelki to filmowy wymysł? czy były takie naprawde? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 14 Maj 2007 Share Napisano 14 Maj 2007 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 14 Maj 2007 Share Napisano 14 Maj 2007 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 15 Maj 2007 Share Napisano 15 Maj 2007 Mi się skojarzył z jakimś plecakiem gebrigsów, ale to tylko moje domysły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam_91 Napisano 14 Marzec 2008 Share Napisano 14 Marzec 2008 Zmodyfikowany plecak górski wz.31. Moje zdanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boloBres Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Dorwałem oryginalnego siersciucha ale bez siersci.I mam pytanko-czy kolor siersci musi być brąz,rudy lub inne pokrewne?Mam dojście do czarnego lub czarno-białego towaru.Czy jak tym obszyję to przejdzie (mam na myśli rekonstrukcję),a i do kolekcji coby gafy nie strzelić.Z góry dziękuję za poważne odpowiedzi.Bolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Klaus widze filmem Upadek" operuje. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebol13 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Jak w temacie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebol13 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 2-ga strona Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 nie no... stan wręcz nie do wiary ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 „….Dorwałem oryginalnego siersciucha ale bez sierści….”Jeżeli masz niemiecki tornister M34 / M39 w rzadszej wersji produkowany bez obszycia sierścią klapy, to niech Cię ręka nie świerzbi żeby go przypadkiem nową sierścią obszywać, bo zniszczysz oryginalny fant – co innego jak został on pozbawiony tej sierści w trakcie eksploatacji…PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boloBres Napisano 15 Marzec 2009 Share Napisano 15 Marzec 2009 Dziekuję panie Hindus za poradę.Proszę jednak o historyczną poradę jakiego koloru,barwy ,sierści mogą być (lub były) tornistry WH?Mój ma bicia 1939 na górnej płaszczyźnie po środku pleców a na szelkach 1936 lub 8 ,nie mogę odczytać.Ok,nie będę go naruszał jednak proszę o porade jaka sierść może być użyta do obszycia?Z góry dziękuje.Bolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 witam, to i ja dodam cos od siebie w tym temacie, wlasciwie to mam pytanie...wlasnie wpadl mi siersciuch w powiedzmy niezlym stanie. z czasem skora zrobila sie twarda, szelki i obszycia to nie problem, olej do siodla zdzialal cuda. niestety nie wiem czy w ten sposob moge tez potraktowac wieko z sierscia... czym apuscic" zeby zmiekczyc skore a nie uszkodzic wlosia??? jesli ktos z was ma jakis dobry sprawdzony sposob to prosze o pomoc w tej sprawieprzy okazji wsadze foteczki:)panzerfahrer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 Z włosiem niestety jest bardzo poważny problem – wiem, bo badałem ten temat… Zakłady kuśnierskie zajmujące się renowacją i konserwacją futer mają specjalne preparaty do natłuszczania i przywracania elastyczności skór z włosiem – ale całą operację wykonuje się od strony bez sierści. W naszym przypadku oznaczało by to konieczność nabycia takiego preparatu (od razu mówię, że źródła gdzie można by go było nabyć nie znam), a po drugie odprucia sierści od tornistra, co oznacza zniszczenia integralności fantu…PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 hhhmmmmmmmmmmmmmm, nie dobrze.... znaczy z tego bede musial faktycznie zwrocic sie o pomoc do fachowcow... ale w tym przypadku naprawde warto, szkoda mi zeby sie rozlecial albo (gorzej) zaczal sie lenic"...:)a przy okazji mam pytanie do sygnatury (stempla) co oznacza:B362./Pi.23Ito kompletny nadrukpanzerfahrer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boloBres Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 Kolego Hindus to jak mam wybrnąć z sytuacji skoro mam nie obszywać swojego tornistra sierścią gdyż zniszcze fant?Może być noszony w takiej postaci?Potrzebne mi to w celach rekonstrukcyjnych.A może można gdzieś dostać odpowiednie repliki?Ja przynajmniej nie spotkałem się z takimi.Z góry dziękuje za poradę.Bolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Marzec 2009 Share Napisano 20 Marzec 2009 Bolokramarz – w końcu nie napisałeś czy Twój tornister utracił sierść i chcesz ją uzupełnić / naprawić, czy fabrycznie jest to egzemplarz, który jej nie miał. Jak nie miał to fajnie i nic na niego nie naszywaj, biegaj z takim jak masz bo jest ok (na początku tego wątku wrzucałem zdjęcie tornistra w wersji bez sierści). Jak miał, ale ją utracił / jest uszkodzona to naszyj jak masz – kolory były rozmaite: jasnobrązowe, ciemnobrązowe, mieszane, widziałem nawet czarne. W załączeniu kilka zdjęć tornistrów M34 i M39.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Marzec 2009 Share Napisano 20 Marzec 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 20 Marzec 2009 Share Napisano 20 Marzec 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.