Skocz do zawartości

plecaki WH

irade

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 9 months later...
  • 11 months later...
Dorwałem oryginalnego siersciucha ale bez siersci.I mam pytanko-czy kolor siersci musi być brąz,rudy lub inne pokrewne?Mam dojście do czarnego lub czarno-białego towaru.Czy jak tym obszyję to przejdzie (mam na myśli rekonstrukcję),a i do kolekcji coby gafy nie strzelić.Z góry dziękuję za poważne odpowiedzi.

Bolo

„….Dorwałem oryginalnego siersciucha ale bez sierści….”
Jeżeli masz niemiecki tornister M34 / M39 w rzadszej wersji produkowany bez obszycia sierścią klapy, to niech Cię ręka nie świerzbi żeby go przypadkiem nową sierścią obszywać, bo zniszczysz oryginalny fant – co innego jak został on pozbawiony tej sierści w trakcie eksploatacji…

Pozdro
Hindus

Dziekuję panie Hindus za poradę.Proszę jednak o historyczną poradę jakiego koloru,barwy ,sierści mogą być (lub były) tornistry WH?Mój ma bicia 1939 na górnej płaszczyźnie po środku pleców a na szelkach 1936 lub 8 ,nie mogę odczytać.Ok,nie będę go naruszał jednak proszę o porade jaka sierść może być użyta do obszycia?Z góry dziękuje.Bolo

witam, to i ja dodam cos od siebie w tym temacie, wlasciwie to mam pytanie...
wlasnie wpadl mi siersciuch w powiedzmy niezlym stanie. z czasem skora zrobila sie twarda, szelki i obszycia to nie problem, olej do siodla zdzialal cuda. niestety nie wiem czy w ten sposob moge tez potraktowac wieko z sierscia... czym apuscic" zeby zmiekczyc skore a nie uszkodzic wlosia???
jesli ktos z was ma jakis dobry sprawdzony sposob to prosze o pomoc w tej sprawie
przy okazji wsadze foteczki:)
panzerfahrer

Z włosiem niestety jest bardzo poważny problem – wiem, bo badałem ten temat…
Zakłady kuśnierskie zajmujące się renowacją i konserwacją futer mają specjalne preparaty do natłuszczania i przywracania elastyczności skór z włosiem – ale całą operację wykonuje się od strony bez sierści.
W naszym przypadku oznaczało by to konieczność nabycia takiego preparatu (od razu mówię, że źródła gdzie można by go było nabyć nie znam), a po drugie odprucia sierści od tornistra, co oznacza zniszczenia integralności fantu…

Pozdro
Hindus

hhhmmmmmmmmmmmmmm, nie dobrze.... znaczy z tego bede musial faktycznie zwrocic sie o pomoc do fachowcow... ale w tym przypadku naprawde warto, szkoda mi zeby sie rozlecial albo (gorzej) zaczal sie lenic"...:)

a przy okazji mam pytanie do sygnatury (stempla) co oznacza:

B36
2./Pi.23
I

to kompletny nadruk
panzerfahrer

Kolego Hindus to jak mam wybrnąć z sytuacji skoro mam nie obszywać swojego tornistra sierścią gdyż zniszcze fant?Może być noszony w takiej postaci?Potrzebne mi to w celach rekonstrukcyjnych.A może można gdzieś dostać odpowiednie repliki?Ja przynajmniej nie spotkałem się z takimi.Z góry dziękuje za poradę.
Bolo

Bolokramarz – w końcu nie napisałeś czy Twój tornister utracił sierść i chcesz ją uzupełnić / naprawić, czy fabrycznie jest to egzemplarz, który jej nie miał. Jak nie miał to fajnie i nic na niego nie naszywaj, biegaj z takim jak masz bo jest ok (na początku tego wątku wrzucałem zdjęcie tornistra w wersji bez sierści). Jak miał, ale ją utracił / jest uszkodzona to naszyj jak masz – kolory były rozmaite: jasnobrązowe, ciemnobrązowe, mieszane, widziałem nawet czarne. W załączeniu kilka zdjęć tornistrów M34 i M39.

Pozdro
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie