irade Napisano 26 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2007 witam:) czy macie Panowie jakieś zdjecia plecaków używanych przez Wehrmacht? pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Proszę bardzo, choć prawdę mówiąc w sieci aż roi się od dobrej jakości zdjęć tego elementu niemieckiego wyposażenia - bo było ono w końcu wydawane każdemy żołnierzowi ;)Podstawowy typ niemieckiego plecaka wojskowego - popularny sierściuch" - z integralnymi szelkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 A tutaj jego plecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Tutaj tył sierściucha" w wersji przypinanej do szelek szturmowych - ja właśnie mam taką wersję, bo uważam ją w moim przypadku za bardziej praktyczną :)Tak na prawdę wystarczy tylko wymienić zaczepy (które są odpinalne)zeby zmieniać wersje tego plecaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Przepraszam, nie załdowało się zdjęcie do powyższego komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 ...a miało być o plecakach ;-)a są same tornistry.www.wiking.org.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Tutaj wersja tego plecaka w odmianie oszczędnościowej - brak futrznego obszycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Wadą sierściucha" jest jego relatywnie mała pojemność - po zapakowaniu całego regulaminowego ekwipunku, nie pozostaje w zasadzie miejsce, na żadne dodatkowe przedmioty.Dlatego właśnie żołnierze wyposażani pod koniec wojny cieszyli się, bo otrzymywali plecaki takiego wzoru – również występujące w dwóch odmianach (z szelkami integralnymi, bądź dopinane do szelek szturmowych) – znacznie bardziej pojemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Słusznie Sturmann – dziękuję za celną uwagę – ale w polskiej nomenklaturze bardzo często nie jest to rozgraniczane – słownik polsko – niemiecki tłumaczy niemieckie słowo Tornister i jako tornister i jako plecak, więc według takiego klucza podszedłem do zagadnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Na koniec późno wojenny worek transportowy artylerii Wehrmachtu - doczepiany do szelek szturmowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Plecak jednostek górskich WH - przód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 i tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 i tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Plecak jednostek saperskich WH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 i jego tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 I moje ulubione tonistry dla żołnierzy wojsk łączności WH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 I ich wnętrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Witam kolege Hindusa :)Mam pytanie co do plecaka GJ, który pokazałeś. Kupiłem taki niedawno za marne pieniądze i mam pytanie - nie wiesz od którego roku takie stosowano ?? Bo pierwszy wzór był diametralnie inny. Wielgachna klapa i kieszenie po bokach między innymi wystepowały. P.S. Fotki dwóch plecaków GJ i jednego niezidentyfikowanego :) wrzuce jak tylko wróce z pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Cześć Juri! – prawdę mówiąc trudno mi powiedzieć od kiedy taki typ plecaków oficjalnie został wprowadzony do jednostek górskich Wehrmachtu – ten konkretny egzemplarz wyprodukowany został w 1942 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 A masz może jakieś zdjęcia GJów w takim modelu plecaka ??Przepraszam, że tak drążę temat, ale sam zastanawiałem się nad przeznaczeniem tego modelu plecaka jak go rafiłem" i nie byłem na 100% pewny, że to GJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Hindus, bez grama złośliwości, tylko w trosce o podniesienie wartości merytorycznej forum, bo coraz więcej jest paplaniny a mało wiedzy. pozdrawiam Per www.wiking.org.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juri Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Czy nie po to pokazuje sie zdjęcia konkretnych modeli plecaków, żeby o nich dyskutować ?? Jeżeli ma to być rodzaj albumu ze zdjęciami to zaznaczcie na start i nikt sie nie będzie odzywał. Jeżeli taki był cel to wycofuje pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Tak też Sturmann Twoją uwagę odebrałem (jako merytoryczną) – stąd moje sprostowanie.I zgadzam się z Tobą w pełni, że powinniśmy dążyć do dzielenia się na forum wiedzą możliwie jak najbardziej konkretną!PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 A dokałdnie w którym roku wprowadzono ten plecak z posta Hindusa 2007-04-26 12:37:00 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 26 Kwiecień 2007 Share Napisano 26 Kwiecień 2007 Przyłączam się do pytania Mausera 98k, bo mnie też nie udało się jednoznacznie ustalić od którego momentu plecaki zaczęto wydawać zamiast tornistrów.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.