Skocz do zawartości

plecaki WH

irade

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Proszę bardzo, choć prawdę mówiąc w sieci aż roi się od dobrej jakości zdjęć tego elementu niemieckiego wyposażenia - bo było ono w końcu wydawane każdemy żołnierzowi ;)

Podstawowy typ niemieckiego plecaka wojskowego - popularny sierściuch" - z integralnymi szelkami.

Napisano
Tutaj tył sierściucha" w wersji przypinanej do szelek szturmowych - ja właśnie mam taką wersję, bo uważam ją w moim przypadku za bardziej praktyczną :)

Tak na prawdę wystarczy tylko wymienić zaczepy (które są odpinalne)zeby zmieniać wersje tego plecaka.
Napisano

Wadą sierściucha" jest jego relatywnie mała pojemność - po zapakowaniu całego regulaminowego ekwipunku, nie pozostaje w zasadzie miejsce, na żadne dodatkowe przedmioty.
Dlatego właśnie żołnierze wyposażani pod koniec wojny cieszyli się, bo otrzymywali plecaki takiego wzoru – również występujące w dwóch odmianach (z szelkami integralnymi, bądź dopinane do szelek szturmowych) – znacznie bardziej pojemne.

Napisano
Słusznie Sturmann – dziękuję za celną uwagę – ale w polskiej nomenklaturze bardzo często nie jest to rozgraniczane – słownik polsko – niemiecki tłumaczy niemieckie słowo Tornister i jako tornister i jako plecak, więc według takiego klucza podszedłem do zagadnienia.
Napisano
Witam kolege Hindusa :)

Mam pytanie co do plecaka GJ, który pokazałeś. Kupiłem taki niedawno za marne pieniądze i mam pytanie - nie wiesz od którego roku takie stosowano ?? Bo pierwszy wzór był diametralnie inny. Wielgachna klapa i kieszenie po bokach między innymi wystepowały.

P.S. Fotki dwóch plecaków GJ i jednego niezidentyfikowanego :) wrzuce jak tylko wróce z pracy.
Napisano
Cześć Juri! – prawdę mówiąc trudno mi powiedzieć od kiedy taki typ plecaków oficjalnie został wprowadzony do jednostek górskich Wehrmachtu – ten konkretny egzemplarz wyprodukowany został w 1942 roku.
Napisano
A masz może jakieś zdjęcia GJów w takim modelu plecaka ??

Przepraszam, że tak drążę temat, ale sam zastanawiałem się nad przeznaczeniem tego modelu plecaka jak go rafiłem" i nie byłem na 100% pewny, że to GJ.
Napisano
Hindus, bez grama złośliwości, tylko w trosce o podniesienie wartości merytorycznej forum, bo coraz więcej jest paplaniny a mało wiedzy. pozdrawiam

Per
www.wiking.org.pl
Napisano
Czy nie po to pokazuje sie zdjęcia konkretnych modeli plecaków, żeby o nich dyskutować ?? Jeżeli ma to być rodzaj albumu ze zdjęciami to zaznaczcie na start i nikt sie nie będzie odzywał. Jeżeli taki był cel to wycofuje pytanie...
Napisano
Tak też Sturmann Twoją uwagę odebrałem (jako merytoryczną) – stąd moje sprostowanie.
I zgadzam się z Tobą w pełni, że powinniśmy dążyć do dzielenia się na forum wiedzą możliwie jak najbardziej konkretną!

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Przyłączam się do pytania Mausera 98k, bo mnie też nie udało się jednoznacznie ustalić od którego momentu plecaki zaczęto wydawać zamiast tornistrów.

Pozdrawiam
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie