Skocz do zawartości

plecaki WH

irade

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Proszę bardzo, choć prawdę mówiąc w sieci aż roi się od dobrej jakości zdjęć tego elementu niemieckiego wyposażenia - bo było ono w końcu wydawane każdemy żołnierzowi ;)

Podstawowy typ niemieckiego plecaka wojskowego - popularny sierściuch" - z integralnymi szelkami.

Tutaj tył sierściucha" w wersji przypinanej do szelek szturmowych - ja właśnie mam taką wersję, bo uważam ją w moim przypadku za bardziej praktyczną :)

Tak na prawdę wystarczy tylko wymienić zaczepy (które są odpinalne)zeby zmieniać wersje tego plecaka.

Wadą sierściucha" jest jego relatywnie mała pojemność - po zapakowaniu całego regulaminowego ekwipunku, nie pozostaje w zasadzie miejsce, na żadne dodatkowe przedmioty.
Dlatego właśnie żołnierze wyposażani pod koniec wojny cieszyli się, bo otrzymywali plecaki takiego wzoru – również występujące w dwóch odmianach (z szelkami integralnymi, bądź dopinane do szelek szturmowych) – znacznie bardziej pojemne.

Słusznie Sturmann – dziękuję za celną uwagę – ale w polskiej nomenklaturze bardzo często nie jest to rozgraniczane – słownik polsko – niemiecki tłumaczy niemieckie słowo Tornister i jako tornister i jako plecak, więc według takiego klucza podszedłem do zagadnienia.

Witam kolege Hindusa :)

Mam pytanie co do plecaka GJ, który pokazałeś. Kupiłem taki niedawno za marne pieniądze i mam pytanie - nie wiesz od którego roku takie stosowano ?? Bo pierwszy wzór był diametralnie inny. Wielgachna klapa i kieszenie po bokach między innymi wystepowały.

P.S. Fotki dwóch plecaków GJ i jednego niezidentyfikowanego :) wrzuce jak tylko wróce z pracy.

A masz może jakieś zdjęcia GJów w takim modelu plecaka ??

Przepraszam, że tak drążę temat, ale sam zastanawiałem się nad przeznaczeniem tego modelu plecaka jak go rafiłem" i nie byłem na 100% pewny, że to GJ.

Czy nie po to pokazuje sie zdjęcia konkretnych modeli plecaków, żeby o nich dyskutować ?? Jeżeli ma to być rodzaj albumu ze zdjęciami to zaznaczcie na start i nikt sie nie będzie odzywał. Jeżeli taki był cel to wycofuje pytanie...

Tak też Sturmann Twoją uwagę odebrałem (jako merytoryczną) – stąd moje sprostowanie.
I zgadzam się z Tobą w pełni, że powinniśmy dążyć do dzielenia się na forum wiedzą możliwie jak najbardziej konkretną!

Pozdrawiam
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie