Skocz do zawartości

Prasa niemiecka 1939-45 na Dolnym Śląsku

mr2z

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Piszę z ogromną prośbą o pomoc. Mój kolega na dziennikarstwie pisze pracę licencjacką. Chciał, aby dotyczyła ona mojego ulubionego skrawka historii, a więc przedwojennego i wojennego Wrocławia, a jednocześnie pasowała do kierunku jego studiów :) Zatem - za moją skromną namową - kolega obrał temat Obrona Festung Breslau na łamach "Schlesische Tageszeitung. Ustaliliśmy już wspólnie plan jego pracy i ma on wyglądać mniej więcej tak:
- rozdział I - ogólny opis bitwy o Wrocław,
- rozdział II - sylwetki gazet z tamtych czasów - poleciłem mu by opisał jeden dziennik ogólnokrajowy (taki jak np "Das Reich), jeden periodyk wojskowy (taki jak np "Die Wehrmacht), no i jako ciekawostkę dorzucił np propagandówkę Der Klabautermann", bo to w końcu tez gazeta,
- rozdział III - opis wszystkich dzienników, które wówczas pojawiały się w tym regionie,
- rozdział IV - opis konkretnych już artykułów ze Schlesische Tageszeitung", traktujących o obronie Festung Breslau.
Myślę, że praca ta będzie naprawdę ciekawa. Zgromadziliśmy już sporo materiałów, ale zapewne jeszcze więcej przeoczyliśmy. Jeśli dysponujecie jakimikolwiek informacjami (np siedziby wydawnictw, ogólna tematyka artykułów i inne ciekawostki), które mogły by się przydać, to bardzo proszę o pomoc :) Proszę Was o jakiekolwiek sugestie, pomysły, informacje itd. A może macie jakieś ciekawe, niepublikowane skany takich gazet? Cokolwiek, co mogło by się przydać...
Zaznaczam, że nie chodzi nam o tłumaczenia poszczególnych artykułów lub dogłębną analizę wydawnictw, bo jest to w końcu TYLKO praca licencjacka, a więc to tak na dobrą sprawę jedynie nieco dłuższe wypracowanie :) Nie ma potrzeby tworzenia jakiegoś szczegółowego opracowania - chodzi nam raczej o ogólną sylwetkę, zarys tematu. Za wszelką pomoc z góry dziękujemy!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie