Skocz do zawartości

Ruchy Wojsk Niemieckich Podczas Bitwy O Szczecin - Marzec 1945

Kitty Webster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Czy dysponuje ktos z Sz. Panow Kolegow skanami, badz linkami map, na ktorych zostaly by zaznaczone manewry
n. wy. dywizji niem. (w tym glowne miejsca koncentracji, kierunki zarowno atakow jak i kontratakow, miejsc gdzie
zajmowali pozycje obronne i gdzie ewentualnie ta obrona zostala przelamana oraz kierunki w ktorych sie wycofywali) ?

III K Panc. SS:
-281 DR
-549 DGL,
-10 D Panc. SS Frundsberg"
-11 DG Panc. SS Nordland"
-23 D Panc. Nederland"
-28 DGSS Walonien"
-27 DGSS Langemark"
XXXIX K Panc:
-l DM D Panc. Schlesien"
-25 D Panc.
-DG Panc. Fuhrer"
-502 O Panc. SS
-210 Bryg. Dzial Szturm.
406 Korp. Artyl. Lad.
9 DSpadochr.-Strzel.
oraz
27 DAPlot

Podczas bitwy o Szczecin z marca 1945r. Gdyz jakis czas temu natknalem sie na relacje niemieckich zolnierzy
opisywujacych pojedyncze, lecz jakze intersujace epizody walk prowadzonych na prowobrzeznym Szczecinie z Armia
Czerwona oraz w oddalonej o kilkanascie km. miejscowosci Gryfino.. I doszedlem do wniosku iz na podstawie wlasnie
w miare dokladnych map oraz odrobiny wlasnych informacji bylbym w stanie dotrzec do miejsc o ktorych opowiadali
weterani walk o Szczecin.

Za wszelkie informacje z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam. Kitty
Napisano
Witaj szperacz88.. Zgadza sie.. Tez czytalem.. Podobno w puszczy bukowej trafialy sie m38, wiec warto sie wywiedziec o grubsze potyczki i sie wybrac, nie stety jednak ja nie posiadam dodatkowych info.. Pozdrawiam
Napisano
Na tyle na ile znam puszczę, to raj ogóronośny, grubsze rzeczy są wzdłuż i za autostradą.
Wiem że okolice Daleszewo Radziszewo i Chlebowo nie sa przekopane :D dalej gdzie niegdzie grubsze rzeczy wychodzą, z tego co zauważyłem rosjanie szturmowali te miejscowości od strony wschodniej i południowo - wschodniej
Napisano
szperacz88 Radziszewo nie jest dokonca przekopane, ale juz najlepsze chyba odkryto.. Za koncowym 55-autostrada, ze dwa km pld.wsch w lewo za mostem, za dzialkami wzdluz biegnacej wlasnie drogi na wsch. ze 3,5km potem na rozwidleniu tej drogi w las i ze 4 km w glebi gdy sie caly czas idzie ta droga lesna gdy zaczyna sie tak solidnie pod gurke na wzniesieniu-taka bardzo charakterystyczna wyzyna, w okopach na gorzy tej wyzyny znajomy natknolem sie na kaprala WH, po bardzo silnym ostrzale - podbno kilku godzinny tego miesjca, gdyz jego szczatki byly ozrzucone" w promieniu 5 metrow za i w okopie. Wyszla mu tez oglna i za rany.. Sciagnol ekipe od ekschumacji i po dwoch mieisacach dostal info ze to wlasnie byl kapral WH, o ktorego ostatni raz w 68 upomnial sie ojsciec. Pozdrawiam:/
Napisano
Może zacytuje pogląd mojego kolegi który tam kopał przez jakieś pół roku:
duży teren, dosc przekopane, grunt to dobra wykrywa i trafić na nieprzekopane miejsce,
efekt poglądu:miejsce przechodzone przez ludzi z tysiąc razy: karabin destrukt, rozwalony o drzewo jeszcze w 1945,troche kosci ruska, hełm, a co najlepsze teren dookoła księzycowy
Napisano
Puszcza Bukowa jest przeryta ale można coś trafić, mi po całym dniu poszukiwań jak miałem już iść trafił się hełmik M42 ale niestety stan tzw czips :( no ale hełmik to hełmik :D
Napisano
Witam,
Co do ruchów wojsk i samych walk o Szczecin w 1945r polecam artykuł w gazecie PTTK Wędrowiec Zachodniopomorski". W numerze 16 z 2005r artykuł na dokladnie 23 strony o Bitwie o Szczecin".
Nie wiem jak jest on napisany zgodnie z faktami bo to nie moje podwórko. Ale ciekawie sie go czyta.

Prawdopodobnie jeszcze jest do wyrwania gdzieś w punktach PTTK w Szczecinie...
Napisano
Dzieki Lobo26.. A do pozostalych.. W Ploni jak sie wysiada przy gieldzie i idzie sie przez szose starg. naprzecowko przystanku w lasek, trafilem na lekkim w zniesieniu blache 3 kompani 368 zap. btl. piech, ruski rg42 ale bez zapalnika, pomimo ze przeryte na maxa.. ale to swoja droga.. heh..:)) zeszle wakacje.. Pozdrawiam
Napisano
Kamieniec i Moczyły faktycznie były, a może dalej są dobrym terenem, pamiętam o taki spontaniczny desant 2 czy 3 samochodami ekipa pokopać, wyszła lotka, ogór, pare naboi, a przy nabojach dół że hej i ktoś musiał się tak obłowić że zostawił takie okrągłe magazynki od emgiety :D
Napisano
Fakt, prawobrzeze jest ostro przekopane, ale tutaj tyle się dzialo ze zawsze mozna cos ciekawego trafic.
Ostatnio kolo mnie w Kijewie w lasku znalazlem stanowisko dzialka przeciwlotniczego i mase dużych mosięznych lusek. Teren jeszcze wymaga dokladnych przeszukań i w weekend znowu się tam wybiore.

Ostatnio spotkalem dwóch zapalenców z dobrymi piszczalkami i przy mnie wykopali zolnierza luftwafe + kilka ciekawych fantów. dzien wczesniej trafili oficera SS
z znim srebrny sygnet oficerski ss z czachą i osobistą dedykacją od HIMLERA. (grawer na wewnetrzenej stronie sygnetu) Razem na prawobrzezu w okresie 5 lat wykopali 137 zolniezy niemieckich.
Napisano
Najlepiej jest w Kijewie przejsc mostem nad autostradą, za mostem odrazu skrecasz w lewo pod liniami wysokiego napiecia idziesz okolo 200m i wchodzisz w las. Prosto okolo 1,5km
Napisano
Pamiętajcie ze gdy znajdziecie szczątki żolnieża niemieckiego najlepiej pozbierać kości do plastikowego worka i zawiadomić Fundację Pamięc.
http://cmentarze.szczecin.pl/showpage?chapter=11964&soid=4016AFC9CC8B4BFCB3AA8350A8009325

Nie zostawiajcie porozrzucanych kości.
Napisano
Super! Gotowe miejscówki podane jak na tacy. Czyli szukanie danych w literaturze, ślęczenie nad mapami, jednym słowem wszystko co najciekawsze w tej grze, pomijamy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie