Skocz do zawartości

GROSZ SAP 1765 - CZY to jest ta majrzadsza odmiana ????????

sanczoto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosze o identyfikacje Tego GROSZA SAP 1765, czy to jest ten najrzadszy - nie jestem ekspertem ale to chyba najrzadsza odmiana 1765 roku >>?? gdzie przycenie podane jest c.a - co to oznacza i czy to ta moneta ???? Wielkie dzieki za pomoc !

Napisano
Nieźle dominer, ale polecam tę stronkę:
http://www.monety.d2.cz/pol-sap-grosz.html
Niemal wszystkie z tego roku są rzadkie. Twoja wygląda na tą najrzadszą.
Dodam jeszcze nie tylko dla Ciebie, ale i dla innych czytających, że taka ze stylową obwódką to grosz koronny. Trafiają się też bez obwódki (takie to tzw. z miedzi krajowey). I jeszcze jedno rozróżnienie: te z napisem GROSSVS (wybito w Krakowie) a te z napisem GROSSUS (wybito w Warszawie) :-)
Napisano

Zaznaczyłem kluczowe miejsce, gdzie trzeba szukać napisów odróżniających poszczególne egzemplarze.
Twój wygląda na wybity w Krakowie. Zastanawiają mnie też te kropki przy roku na rewersie. Nie jestem pewny, ale chyba ich tam nie powinno być. Jeśli będzie ci zależało to sprawdzę. Być może masz jeszcze inną odmianę?

Napisano
Dzieki Dominer i Pokemon za pomoc, zacząłem studiować na alledrogo.pl rocznik 1765 i mój grosz jest to odmiana VG - , te dwie litery są wpisane nie z tyłu, a pod wywijasem liter SaR - widać tam male VR :) wiec jest to calkiem popularny miedziak ! pozdro!
Napisano
Z ta moneta to jakis rebus jest :) W kopickim znalazlem ta monete-ma VG pod monogramem SAR , natomiast pod wiencem nie ma nic i wtedy jest to R2 ,natomiast kolega pokemon slusznie zauwazyl ze jest tez odmiana z VG pod wiencem ale ona nie ma VG pod monogramem wtedy jest R3 a wg mnie na zdjeciu ktore sanczoto dal widac pod monogramem VG .. kropka po dacie faktycznie jest interesujaca ale nie mam wogole takiego rodzaju z kropka opisanego z rocznikiem 1765 z tym ze byc moze jest to poprostu defekt menniczy czy cos w tym stylu bo np przy groszach 1766 i 1768 kopicki pokazuje kropki ale calkowicie je pomija przy opisie monety..
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie