Skocz do zawartości

Niemieckie jednostki RAD w Szczecinie

Kitty Webster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Czy ma ktos z Sz. Panow Kolegow jakies informacje na temat jed. RAD w prawobrzeznym Szczecinie? Dabie-Altdamm, Struga-Hohenkrug, itd.. Z gory bardzo dziekuje za wszelkie informacje. Pozdrawiam. Kitty
Napisano
Tu masz spis wszystkich jednostek RAD w III Rzeszy.
Okolic Szczecina szukaj pod nr. V Pommern-West
http://forum.balsi.de/index.php?PHPSESSID=13783def7a48d3e778dfe554d8b29362&topic=2060.0
Napisano
Przeglądając cały wykaz nie znalazłem miejscowości,w której również stacjonował/ulokowany został obóz RADu.stąd też pytanie,czy to jest pełen wykaz?Czy tylko główne obozy,natomiast filie (o ile takowe istniały) są nie ujęte w/w wykazie? Czy koloedzy spotkali się z innymi danymi? Chodzi o Strzelno, z niem.Waldau, woj.kuj.-pom.był RAD,natomiast nie ma w/w wzmianki...
Napisano
Arnswalde dzieki, ale to jednak nie jest to o co mi chodzilo:)) Szukam konkretow - takich jak dzielnice, tzn np. dzielnica przed i wojenna Plone - dzisiejsza Plonia, gdzie mogly stacionowac jakies wieksze zgrupowania RAD`u - o tyle jest to dla mnie wazne, gdyz w listopadzie ubieglego roku nadzialem sie na smietnik" wlasnie w tej Ploni i bylo tam naprawde sporo RAD`owskich fantow - takich jak pochwa od tasaka wlasnie RAD`u, kilka klamerek, w tym zdaje sie 2 oficerskie, pare odznak, pare tych odznak na furazerki i wiele inncy smieci, wlasnie RAD`u.. Pobite talerze itp.. I dlatego poszukuje info o konkretnych miejscach, gdzie moge chodzic z pikaczem.. Pozdro. Kitty
Napisano
Kitty,mam podobny problem",gdyż mam miejsce z podobnym śmietnikiem:talerze,szkła,różności RADowskie.Wywiad z miejscową ludnością potwierdza pobyt formacji RAD w tejże miejscowości.Otrzymałem nawet fotkę przedstawiającą zabudowania-barak RADu w tejże miejscowości.Wszystko byłoby ładnie,ale niestety brak info i danych,że w tym miejscu był :) Tak więc wniosek nasuwa się sam.Wykaz nie jest pełen...Być może brak w nim mniejszych oddziałów?No,ale nie były one na tyle małe,skoro wybudowano baraki i domy dla oficerów... Śledztwo trwa...
Napisano
Lista z pewnością jest niekompletna. Szczególnie duże braki są w przypadku drobnych obozów, które funkcjonowały konkretnie pod daną inwestycję. W mojej okolicy niby stały baraki, podania ludowe potwierdzały obecność RADu, a na liście widnieje tylko główna miejscowość oddalona o kilkanaście km. Może to faktycznie były tylko filie? Ale na sieci trudno jest znaleźć pełniejszy wykaz.
Napisano
Zgadza sie.. Moze ktos z Sz. Panow kolegow ma jeszcze jakies info.. Trzeba by bylo poszukac na wyszukiwarce, w tresci jak i tytulach hasla RAD.. a w ogole to Arnswalde skad jestes?:)) Pozdro
Napisano
Kitty,Arnswalde prawdopodobnie jest albo z Choszczna w gorzowskim,albo z Arentowa z wielkopolskiego :) To interpretacja wg nazwy miejscowości jaką ma w nicku z niemieckiej terminologii :) Arnswalde,mam rację? Co do tych moich miejscowości nie ujętych w spisach...niestety,nie są one pod Szczecinem.To woj.kujawsko-pomorskie.Doszliśmy więc wspólnie do wniosku,że to tylko główne obozy ujęte są na wykazach,natomiast ich filie,podobozy czy komanda nie.Tak więc musimy grzebać dalej...A nie będzie/nie jest to łatwe,bo przeglądałem net pod wieloma kątami w poszukiwaniu tych miejscowości...do tej pory nic :(
Pozdrawiam
Napisano
Witam. Także przeszukuje prawobrzeże Szczecina (gownie las od kijewa do ploni) i nigdny nie natknąlem se na zadne pozostalości po jednostkach RADu. Niemniej jednak wydaje się raczej pewne ze jakaś filia RADu w okolicach Szczecina istniala, a jezeli tak to zapewne zostala wykorzystana do obrony prawobrzeża podobnie jak wszystkie jednostki dostepne w okolicy od SS poprzez desant (spadochrobiarze) z Luftawae wlącznie.
Praktycznie codzienne biegam z piszczalką, więc jak znajde jakieś pozostalości po jednostakch RAD, napisze na forum.
Pozdrawiam.
Napisano
dr.faustus wlasnie tak sadzilem.. wlasnie myslalem o Choszcznie, bo widzisz mam rodzine tam;] Oliver_Twist to jak trafisz cos co bedzie swiadczyc o obecnosci jakiegos zgrupowania RAD`u to sie pochwal. Pozdrawiam. Kitty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie