Kitty Webster Napisano 16 Kwiecień 2007 Autor Napisano 16 Kwiecień 2007 Witam. Czy ma ktos z Sz. Panow Kolegow jakies informacje na temat jed. RAD w prawobrzeznym Szczecinie? Dabie-Altdamm, Struga-Hohenkrug, itd.. Z gory bardzo dziekuje za wszelkie informacje. Pozdrawiam. Kitty
Arnswalde Napisano 17 Kwiecień 2007 Napisano 17 Kwiecień 2007 Tu masz spis wszystkich jednostek RAD w III Rzeszy.Okolic Szczecina szukaj pod nr. V Pommern-Westhttp://forum.balsi.de/index.php?PHPSESSID=13783def7a48d3e778dfe554d8b29362&topic=2060.0
dr.faustus Napisano 17 Kwiecień 2007 Napisano 17 Kwiecień 2007 Przeglądając cały wykaz nie znalazłem miejscowości,w której również stacjonował/ulokowany został obóz RADu.stąd też pytanie,czy to jest pełen wykaz?Czy tylko główne obozy,natomiast filie (o ile takowe istniały) są nie ujęte w/w wykazie? Czy koloedzy spotkali się z innymi danymi? Chodzi o Strzelno, z niem.Waldau, woj.kuj.-pom.był RAD,natomiast nie ma w/w wzmianki...
Kitty Webster Napisano 17 Kwiecień 2007 Autor Napisano 17 Kwiecień 2007 Arnswalde dzieki, ale to jednak nie jest to o co mi chodzilo:)) Szukam konkretow - takich jak dzielnice, tzn np. dzielnica przed i wojenna Plone - dzisiejsza Plonia, gdzie mogly stacionowac jakies wieksze zgrupowania RAD`u - o tyle jest to dla mnie wazne, gdyz w listopadzie ubieglego roku nadzialem sie na smietnik" wlasnie w tej Ploni i bylo tam naprawde sporo RAD`owskich fantow - takich jak pochwa od tasaka wlasnie RAD`u, kilka klamerek, w tym zdaje sie 2 oficerskie, pare odznak, pare tych odznak na furazerki i wiele inncy smieci, wlasnie RAD`u.. Pobite talerze itp.. I dlatego poszukuje info o konkretnych miejscach, gdzie moge chodzic z pikaczem.. Pozdro. Kitty
dr.faustus Napisano 17 Kwiecień 2007 Napisano 17 Kwiecień 2007 Kitty,mam podobny problem",gdyż mam miejsce z podobnym śmietnikiem:talerze,szkła,różności RADowskie.Wywiad z miejscową ludnością potwierdza pobyt formacji RAD w tejże miejscowości.Otrzymałem nawet fotkę przedstawiającą zabudowania-barak RADu w tejże miejscowości.Wszystko byłoby ładnie,ale niestety brak info i danych,że w tym miejscu był :) Tak więc wniosek nasuwa się sam.Wykaz nie jest pełen...Być może brak w nim mniejszych oddziałów?No,ale nie były one na tyle małe,skoro wybudowano baraki i domy dla oficerów... Śledztwo trwa...
Kitty Webster Napisano 17 Kwiecień 2007 Autor Napisano 17 Kwiecień 2007 dr.faustus te Twoje miejsce jest w Szczecinie Prawobrzeznym? Pozdr
Arnswalde Napisano 19 Kwiecień 2007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Lista z pewnością jest niekompletna. Szczególnie duże braki są w przypadku drobnych obozów, które funkcjonowały konkretnie pod daną inwestycję. W mojej okolicy niby stały baraki, podania ludowe potwierdzały obecność RADu, a na liście widnieje tylko główna miejscowość oddalona o kilkanaście km. Może to faktycznie były tylko filie? Ale na sieci trudno jest znaleźć pełniejszy wykaz.
Kitty Webster Napisano 19 Kwiecień 2007 Autor Napisano 19 Kwiecień 2007 Zgadza sie.. Moze ktos z Sz. Panow kolegow ma jeszcze jakies info.. Trzeba by bylo poszukac na wyszukiwarce, w tresci jak i tytulach hasla RAD.. a w ogole to Arnswalde skad jestes?:)) Pozdro
dr.faustus Napisano 21 Kwiecień 2007 Napisano 21 Kwiecień 2007 Kitty,Arnswalde prawdopodobnie jest albo z Choszczna w gorzowskim,albo z Arentowa z wielkopolskiego :) To interpretacja wg nazwy miejscowości jaką ma w nicku z niemieckiej terminologii :) Arnswalde,mam rację? Co do tych moich miejscowości nie ujętych w spisach...niestety,nie są one pod Szczecinem.To woj.kujawsko-pomorskie.Doszliśmy więc wspólnie do wniosku,że to tylko główne obozy ujęte są na wykazach,natomiast ich filie,podobozy czy komanda nie.Tak więc musimy grzebać dalej...A nie będzie/nie jest to łatwe,bo przeglądałem net pod wieloma kątami w poszukiwaniu tych miejscowości...do tej pory nic :(Pozdrawiam
Oliver_Twist Napisano 22 Kwiecień 2007 Napisano 22 Kwiecień 2007 Witam. Także przeszukuje prawobrzeże Szczecina (gownie las od kijewa do ploni) i nigdny nie natknąlem se na zadne pozostalości po jednostkach RADu. Niemniej jednak wydaje się raczej pewne ze jakaś filia RADu w okolicach Szczecina istniala, a jezeli tak to zapewne zostala wykorzystana do obrony prawobrzeża podobnie jak wszystkie jednostki dostepne w okolicy od SS poprzez desant (spadochrobiarze) z Luftawae wlącznie. Praktycznie codzienne biegam z piszczalką, więc jak znajde jakieś pozostalości po jednostakch RAD, napisze na forum.Pozdrawiam.
Kitty Webster Napisano 22 Kwiecień 2007 Autor Napisano 22 Kwiecień 2007 dr.faustus wlasnie tak sadzilem.. wlasnie myslalem o Choszcznie, bo widzisz mam rodzine tam;] Oliver_Twist to jak trafisz cos co bedzie swiadczyc o obecnosci jakiegos zgrupowania RAD`u to sie pochwal. Pozdrawiam. Kitty
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.