Frozzer Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 kajdanki wykopek, i jak sadzicie z jakiego to okresu, moze napoleonskie? ja sie nie znam na tym, iwec prosze o pomoc :)niestety kluczytka w komplecie nie mam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 kajdanki wykopek, i jak sadzicie z jakiego to okresu, moze napoleonskie? ja sie nie znam na tym, iwec prosze o pomoc :)niestety kluczytka w komplecie nie mam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma75 Napisano 9 Listopad 2003 Share Napisano 9 Listopad 2003 Witam! Te kajdany to służyły chyba do pętania koni, by chronić je przed kradzieżą.Powszechnie używane przed wojną.Tyle wiem od dziadka....Pzd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 konskie kopyta byly znacznie grubsze niz rece czlowieka, a te maja idealny rozmiar do rak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago Napisano 9 Listopad 2003 Share Napisano 9 Listopad 2003 Jeżeli do rąk to musiałyby mieć jakiś mechanizm uniemożliwiający otwarcie, jakiś zamek. Wyglądają na zwykłe zaciskowe. Ale dla konia? Metal może poważnie ocierać pęcinę ale na wsiach przy koniach chłopskich, może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 9 Listopad 2003 Share Napisano 9 Listopad 2003 Widziałem takie kajdanki w jakimś albumie jako policyjne z końca XIXw, postaram się sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 kajdany maja zamek, w tym okraglym czyms :)jest dziurka od spodu na klucz, cos ala klamka do okien czy jakos tak, zrobie fotki i pokaze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 9 Listopad 2003 Share Napisano 9 Listopad 2003 Frozzer znalazłem. To XIX wieczne kajdanki policyjne. Jest zdjęcie tyvh kajdanek w albumie Broń i zbroje" wyd Arkady s.55. Tamte kajdanki są z białego metalu. Gratuluje znaleziska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samsonow Napisano 9 Listopad 2003 Share Napisano 9 Listopad 2003 dzieki wielkie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 9 Listopad 2003 Autor Share Napisano 9 Listopad 2003 i ja dziekuje takze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 11 Listopad 2003 Autor Share Napisano 11 Listopad 2003 znajomy wsadzil do pieca a potem do wodyi tak wyszlyzostaly albo znalezione na polu albo juz byly w stodole u chlopa, ja je mam od chlopaale odradzam czyszczenie wypalaniem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 9 Listopad 2003 Share Napisano 9 Listopad 2003 Moge jeszcze dodać, że tak wygląda pierwszy model kajdanek podwójnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 10 Listopad 2003 Share Napisano 10 Listopad 2003 Bardzo fajne znalezisko!!! Były w takim stanie, czy je tak doprowadziałeś, Frozzer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Frozzer
kajdanki wykopek, i jak sadzicie z jakiego to okresu, moze napoleonskie? ja sie nie znam na tym, iwec prosze o pomoc :)
niestety kluczytka w komplecie nie mam :)
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.