Skocz do zawartości
  • 0

z jakiego wieku te kajdany

Frozzer

Pytanie

Napisano

kajdanki wykopek, i jak sadzicie z jakiego to okresu, moze napoleonskie? ja sie nie znam na tym, iwec prosze o pomoc :)
niestety kluczytka w komplecie nie mam :)

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kajdanki wykopek, i jak sadzicie z jakiego to okresu, moze napoleonskie? ja sie nie znam na tym, iwec prosze o pomoc :)
niestety kluczytka w komplecie nie mam :)

Napisano
Witam! Te kajdany to służyły chyba do pętania koni, by chronić je przed kradzieżą.Powszechnie używane przed wojną.Tyle wiem od dziadka....Pzd.
Napisano
Jeżeli do rąk to musiałyby mieć jakiś mechanizm uniemożliwiający otwarcie, jakiś zamek. Wyglądają na zwykłe zaciskowe. Ale dla konia? Metal może poważnie ocierać pęcinę ale na wsiach przy koniach chłopskich, może.
Napisano
kajdany maja zamek, w tym okraglym czyms :)
jest dziurka od spodu na klucz, cos ala klamka do okien czy jakos tak, zrobie fotki i pokaze
Napisano
Frozzer znalazłem. To XIX wieczne kajdanki policyjne. Jest zdjęcie tyvh kajdanek w albumie Broń i zbroje" wyd Arkady s.55. Tamte kajdanki są z białego metalu. Gratuluje znaleziska.
Napisano
znajomy wsadzil do pieca a potem do wody
i tak wyszly
zostaly albo znalezione na polu albo juz byly w stodole u chlopa, ja je mam od chlopa
ale odradzam czyszczenie wypalaniem"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie