Skocz do zawartości

ID monet

rubin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Najpierw do oliwki z tym :-)
nr 1- ?
nr 2- Kopiejka miedziana Aleksander II- 1860 r.
nr 3- też Aleksander II (chyba)- 1/2 kopiejki?
Słabo widać :-)
Napisano
1 monetka wygląda mi na 1 grosz dla Prus Południowych Fryderyka a druga wygląda mi raczej na dienieżkę. Na temat 3 nie wypowiadam się.
Napisano
2 monetka to napewno dieniezka a pozostale to radze do oliwki nawet na godzine dac potem przetrzec i dac fotki to duzo lepiej bedzie widac bo teraz to raczej zgadywanka :)
Napisano
znalazłem pewną stronę jak czyścić monety,jeszcze nie próbowałem (chemicznie)Próbowalem oliwka ale efekt był niezadawalający.Mam takie miejsce 200m od domu.Czasami na 2 godzinki wyskoczę.Ziemia nie jest najlepsza ponieważ miedziane sa w strasznym stanie.
Napisano

Też chyba miedziane.Najważniejsze żebym wiedział z czego jest bo jak wykąpie w niewłaściwym środku to moneta zginie.

Napisano

A to taki grosik .Fragment daty 18?? ,pod spodem z miedzi krajowey" na odwrotce dwugłowy orzeł z mieczem w łapie i duża koroną nad głową.Jedna strona wzgledem drugiej obrócona o około 15 stopni.Niestety przed czyszczeniem tak to wygląda, oglądałem przez lupę.

Napisano

a to taki 1 fenig z wronką i sfastyką na odwrotce.Nie znam materiału z jakiego wykonana moneta.Jeśli to alu to mogę spalić chemią.Bardzo zniszczona.Obok niego moneta z porzedniego zdjęcia.Mam tez wiele innych ale więkrzość to nie przypomina monet,gdyz zostały z nich same blaszki a szkoda.

Napisano

a to taki 1 fenig z wronką i sfastyką na odwrotce.Nie znam materiału z jakiego wykonana moneta.Jeśli to alu to mogę spalić chemią.Bardzo zniszczona.Obok niego moneta z porzedniego zdjęcia.Mam tez wiele innych ale więkrzość to nie przypomina monet,gdyz zostały z nich same blaszki a szkoda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie