Skocz do zawartości
  • 0

Zardzewiałe znalezisko"

WERTTREW

Pytanie

Napisano

W miejscu, gdzie kiedyś znajdowały się spore zakłady produkujące między innymi sprzęt na potrzeby wojska potknąłem się o takie coś".
Wygląda na to, że owo coś" miało kszałt walca, z jeden strony widoczne są otwory po nitach/śrubach? Wewnątrz charakterystyczny, także walcowaty element (od drugiej strony w tym miejscu nie ma nic, co ciekawe).
Ma ktoś pomysł cóż to może być?
Z góry dzięki za pomoc.
WERTTREW

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
myślę że może być cześć od niemieckiej flary oświetlającej, najprawdopodobniej świeciła ona 8 minut, na pierwszym poście u dołu widać gniazdo po zapalniku, jest to przednia część, tam gdzie są otwory był półokrągły dekiel, część tylnia to były stateczniki i tam róweniż był dekiel ale płaski, po jego odpadnięciu wysuwał się spadochron. Widziałem takie coś metalowe i aluminiowe, długość była około 120cm.
Pozdro. Może się mylę.
Napisano
Dzięki za sugestię, może jeszcze dodam (bo jak zwykle o czymś zapomniałem), że średnica tego znaleziska to około 30 cm. Może to coś pomoże dodatkowo?
Napisano
jeżeli ma średnicy 30 cm to może być właśnie flara, jak pisałem dodam jeszcze że w górnej części tam gdzie był półokrągły dekiel to była jeszcze malowana gapa" oraz pod nią rok, miała też napisy w ramce. Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie