PGExplorer Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Napisano 7 Kwiecień 2007 Witam Was ! Dopiero rozpoczynam przygodę z odkrywaniem... Mam niewielkie (choc z juz malymi sukcesami) doswiadczenie jak kazdy Krakus z fortami krakowskimi , ale chcialbym dowiedziec sie czy w okolicach Kraka byly jakies bitwy np . gdzie wartoby poszukac... A jesli tak ,to gdzie ?Powiedzmy do 100 km Tutaj mam na mysli militaria oczywiscie ,ale moze zna ktos tez ciekawe miejsca z innego rodzaju fantami ?Dziekuje z gory i pozdrawiam !Piotr.
Pit_100 Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 W okolicach Krakowa działo się wiele zwłaszcza w '39r np. bitwa 10 B.K. pod Jordanowem, nigdy tam nie byłem jednak podejrzewam, że kampania wrześniowa jak w calej Polsce jest już mocno przeszukana. Wiadomo jednak że z fantami jest jak z grzybami w lesie - nigdy wszystkich nie wyzbieramy. Odsyłam do biblioteki lub księgarni, bo to podstawa naszych wypraw. Pozdrawiam Piotrek
PGExplorer Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Napisano 7 Kwiecień 2007 Dzieki Pit_100 ! Wlasnie tez mi sie obilo o uszy a propos Jordanowa... Czyli zatem sprawa warta zaangazowania , zwlaszcza ze grzyby tez lubie zbierac ;) i masz racje nigdy wszytkich nie wyzbierasz jak i fantów militarnych...Pozdrawiam i zyczę wielu sukcesow exploracyjnych !!!P.
Pit_100 Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Znalazłem takie informacje, które być może Ci się przydadzą, a mianowicie: ,,Wieczorem 10 B.K. przybyła na miejce i w nocy z 1 na 2 września zajęła pozycje obronne na linii Rabka, Jordanów. W tym samym czasie przybył do Suchej 12.pp celem wzmocnienia obrony. 1. bat. tego pułku zajął pozycję nad Suchą, 2.-pod Jordanowem. W rejonie Suchej, a także Makowa Podhalańskiego broniące się oddziały zagrodzić miały drogę Niemcom uderzającym na Wadowice, Kalwarię i Myślenice. Z oddziałami 7. DP wroga biły się od rana pododdziały batalionu KOP ,,Berezwecz'', opóźniając ich marsz na Milówkę.(...) Tymczasem 10.BKZmot. po całodniowych aktywnych walkach w dniu 3 września pod Jordanowem, w rejonie Krzeczowa i Mszany Dolnej, również 4 września zadawała ciężkie straty wojskom 22. korpusu. Szwadrony 24. p.uł. uderzyły na oddział 4.D.Lek i zmusiły je do odwrotu. Odebrano Niemcom dwa pasma wzgórz pod Kasiną Wielką i Mszaną Dolną, wzięto jeńców''To tak na dobry początek szukania wspomnień tych namacalnych i nienamacalnych. Pozdrawiam i życzę wielu ciekawych pamiątek po 10 Brygadzie Kawalerii Zmotoryzowanej, doborowej jednostce wojska polskiego w 1939r. Pozdrawiam Piotrek
PGExplorer Napisano 7 Kwiecień 2007 Autor Napisano 7 Kwiecień 2007 Ale mnie milo zaskoczyles Piotrze,jesli mogę tak sie zwrocić do Ciebie . Widze ,ze chcesz mi pomoc,dzieki wielkie za kolejne informacje !!! Na pewno bede przydatne...ps.życzę udanych Świat !
Pit_100 Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Możesz się tak zwrócić:) Miło było mi pomóc,a w wolnym czasie powiniem coś jeszcze wysłać tylko może na maila będzie łatwiej. Jak możesz i chcesz to podaj swojego maila. Gdybyś miał jakieś ciekawe miejscówki koło Warszawy to chętnie posłucham:)
Pit_100 Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Również życzę spokojnych i wesołych świąt:)
PGExplorer Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 Dzieki za zyczenia :)Oczywiscie ,ze chetnie skorzystam z pomocy wszelakiej,wszak zoltodziob ze mnie jak narazie hehe. Niestety nie bede w stanie Tobie pomoc Piotrze,ja nawet nie znam swoich terenow a co dopiero Warszawy i Mazowsza. Ale z tego co mi sie wydaje,Wasz region jest znacznie bogatszy w wydarzenia ...Czekam zatem na mail - pgoutsider@interia.plDarz grunt ;)
Pit_100 Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 I znacznie bogatszy w poszukiwaczy i w teren księżycowy w podwarszawskich lasach:)
PGExplorer Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 Hehe ,no tak . Rozbawiles mnie tym textem,udal Ci sie :)A tak calkiem serio,to na pewno w tak wielkiej aglomeracji (jak na polskie warunki) , to poszukiwaczy jest ze 2 razy wiecej niz w takim Kraku np. A w dobie dostepu do tanich stosunkowo aut,to kazdy moze wszedzie dojechac... Zatem ksiezycowy widok,to bedzie niebawem powszechnosc... Moze wiec jakies Podlasie ,albo Bieszczady partyzanckie... ?
PGExplorer Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 Acha,a tak a propos Jordanowa ,to znalazlem dosc ciekawy opis na 1939.pl
Leuthen Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 Odnośnie września 1939 r. - polecam publikację Władysława Steblika pt. Armia Kraków" 1939 (Warszawa 1989), konkretnie opis działań bojowych armii w ciągu pierwszego tygodnia walk.
PGExplorer Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Dzieki wielkie za wskazanie literatury. To konkretna pomoc z pewnoscia !Pozdrawiam (jeszcze świątecznie ;)Piotr.
alex1939 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 Pit_100 jakbyś chciał pogadać o miejscówkach koło Warszawy to pisz na priv. alex1939@wp.pl
ja20 Napisano 5 Maj 2007 Napisano 5 Maj 2007 kolego PGExplorer odezwij się na gg 8923483.może na jakieś wspólne wykopki się udamy?
ja20 Napisano 5 Maj 2007 Napisano 5 Maj 2007 kolego Leuthen a gdzie można nabyć tą ksiązke?jak btys mógł napisać w jakiej księgarni w Krakowie mozna ją kupić albo w Wawie?może gdzieś w necie jest dostępna?
muslim Napisano 9 Maj 2007 Napisano 9 Maj 2007 http://poliart.biz/cgi/poli.pl?ka=historia.*faszyzm&j=2tu jest chocdrogaposzukaj w Krakowskich antykwariatach
ja20 Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 w żaden sposób mnie nie stać, żeby kupić teraz książke za 70 zł.będe śledził na allegro i popatrze po antykwariatach itp.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.