Skocz do zawartości
  • 0

Wrona luftwaffe

Zawias

Pytanie

Napisano

Witam!
Na terenie lotniska luftwaffe trafiło mi się dziś takie ptaszysko i tak za bardzo nie mam zielonego pojęcia od czego ono mogło być. Wykonane jest z aluminium, długość: 10,5cm, grubości 5mm. Dla mnie wygląda to na część ozdoby, albo fragment jakiejś tabliczki pamiątkowej lub nagrody. No i ta poza w jakiej jest orzeł, czy może świadczyć o rodzaju jednostki np. bombowce, myśliwce itp? Czekam na wasze opinie i pozdrawiam wszystkich.
Michał

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Na terenie lotniska luftwaffe trafiło mi się dziś takie ptaszysko i tak za bardzo nie mam zielonego pojęcia od czego ono mogło być. Wykonane jest z aluminium, długość: 10,5cm, grubości 5mm. Dla mnie wygląda to na część ozdoby, albo fragment jakiejś tabliczki pamiątkowej lub nagrody. No i ta poza w jakiej jest orzeł, czy może świadczyć o rodzaju jednostki np. bombowce, myśliwce itp? Czekam na wasze opinie i pozdrawiam wszystkich.
Michał

Napisano
Dzięki don66 za zainteresowanie tematem, było by super gdybyś znalazł coś na temat tego orła. Pozdrawiam i życzę spokojnych i wesołych świąt wielkanocnych.
Michał
Napisano

Witam ponownie. Czy jesteś tego absolutnie pewny? Nie znam się na jednostkach luftwaffe, ale na moje oko orzeł fallschirmjagerów ma trochę inną sylwetkę niż ten (dla porównania fota odznaki znaleziona na necie). Pozdrowienia

Napisano
Sylwetka ta sama - orzeł spadający z nieba , atakujący. Jedynie przedstawiona w trochę inny sposób. Tak samo godło państwowe III Rzeszy miało różne wizerunki z zachowaniem cech zasadniczych. (Zresztą Niemcom zostało to do dziś, zobacz ich godło na RFN-owskich monetach).
Uważam, że to na pewno godło fallschirmjager.
Jedyne pytanie to, z czego mogło pochodzić, ale i to może się prędzej czy później wyjaśni.
Może warto by się przyjrzeć archiwalnym zdjęciom w necie.
Napisano
Sprawia wrażenie jakby była od czegoś oderwana (wypustka z dołu hakenkreutza). Może być, że to jakieś godło jednostki. Mogło być umieszczone na drzewcu proporca, samochodzie sztabowym, pucharze sportowym itp.
Sprawdził bym to godło w książkach, jednak obecnie nie jestem w domu, mogę po świętach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie