Skocz do zawartości
  • 0

2 GUZIKI POWSTANIE KOSCIUSZKOWSKIE ??

jark

Pytanie

Napisano

POWSTANIE KOSCIUSZKOWSKIE lub moze jakies inne ?
średnica około 2cm, drugi tez ma jakas cyferke ale bardzo wytarty

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wg mnie to nie jest guzik Polski ponieważ 4 jest pisana w inny sposób niż na Polskich guzikach i do tego brakuje ornamentowej obwódki (ale to moze wina stanu). Ale guzik na pewno XIX wieczny.
jeśli dałbyś rade podczyścić i odczytać bicia to wtedy bendzie możan coś więcej powiedziec
Napisano
Ja sądze że jednak nie jest to carska Rosja. Czy jest tam kropka? Bo na zdjęciu jej nie widać, no i czwórka nie przypomina tych casrskich.

http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=11&n=numb&fn=numb
Napisano
To 4 jegierskij pułk,carska Rosja tylko przeżarta i może mylić,tak mi się wydaje.Zajrzyj na www.pugoviza.ru powinno pomóc chociaż gość nie ma wcale takiego pokaźnego zbioru:)
Napisano
Krój czwórki wskazuje raczej, że nie jest to guzik rosyjski. Nie jest to także polski z okresu powstania listopadowego. Moim zdaniem możliwe że jest to polski guzik z powstania kościuszkowskiego. Dużo powiedziałby napis na rewersie. Labry występowały tylko na polskich guzikach z okresu wojen napoleońskich i oficerskich z okresu Królestwa Kongresowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie