Skocz do zawartości
  • 0

burty wozu pocztowego ?

janek_toruń

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
J - na pierwszym zdjęciu od góry: Niembaum & Gutenberg", nazwa producenta powozu. Deska niżej to czarny pruski orzeł. Zdjęcie nr.2 Deutsche Reichspost" - Poczta Reszy Niemieckiej.
Piękny fant. Gratuluję.

Pozdrawiam
Marcin

Fajna sprawa. Ale jak będziesz miał czas to radzę jeszcze poszukać, a może teraz trafi się przód, potem koła i okaże się, że cały samochód tam masz ;) a swoją drogą ciekawe skąd priorytetowe części wozu pocztowego wzięły się w tej stodole?
pozdrawiam

stoi tam jeszcze kuźnia, z dmuchawą, 80 letni pewno gater,
no i fakt zastanawiałem się skąd są, właściciel mówił że dzrzwi były, ale ni ma szukałem dokładnie,
czyli to pruska sprawa - hm niesamowite, ale właściciel wie o tym i dba o to , ustawia ładnie pod ścianą ,a dachu połowy nie ma, jeszcze nie wycyganiłem - powoli zdobywam zaufanie :)

pozdrawiam

Nie wiem czy romantyczne;), natomiast jestem na 95% zdania, że był to po prostu powóz. Oczywiście mogę się mylić, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi...
Poza tym nie można się do końca sugerować blachą, że było to auto. Pogoogluj z hasłem Deutsche Reichspost" i zobacz co wyskoczy.

Pozdrawiam
Marcin

Tak trzymaj Janek, zaufanie to podstawa:)Swoją drogą, to wątpię w to, że było to auto pocztowe. Moim zdaniem podobne budy podczepiane były do zapszęgu konnego. Czasy Bismarka - do pierwszej wojny światowej - tak typuję, a jakie jest wasze zdanie?

Pozdrawiam
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie