janek_toruń Napisano 5 Listopad 2003 Autor Share Napisano 5 Listopad 2003 Witam takie deseczki znalazłem w szopie.Tak mi się wydaje że to deski z burty samochodu lub powozu pocztowego? --- co wy na to pozdrawiam janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 8 Listopad 2003 Autor Share Napisano 8 Listopad 2003 Witam zrobiłem rewizję mimo protestów.Pijanego listonosza nie było ale kawałek drzwi i sprawa jasna. To pruska poczta ?pozdrawiamserdeczniejanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Listopad 2003 Share Napisano 7 Listopad 2003 Orzeł pruski, zresztą te deseczki mogły być użyte i cięte i w ogóle. Fajna rzecz.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Listopad 2003 Share Napisano 12 Listopad 2003 No, teraz to widać, że poczta, tylko nie mogę odcyfrować pierwszego wyrazu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 12 Listopad 2003 Share Napisano 12 Listopad 2003 J: Deutsche Reichpost - podregulować monitor ;-)Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 12 Listopad 2003 Share Napisano 12 Listopad 2003 Witam, J - na pierwszym zdjęciu od góry: Niembaum & Gutenberg", nazwa producenta powozu. Deska niżej to czarny pruski orzeł. Zdjęcie nr.2 Deutsche Reichspost" - Poczta Reszy Niemieckiej.Piękny fant. Gratuluję.PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 12 Listopad 2003 Share Napisano 12 Listopad 2003 Sam podregulowałem, ale się przejęzyczyłem - dokładnie jest: Deutsche Reichspost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Listopad 2003 Share Napisano 12 Listopad 2003 Dzięki, podregulowałem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 5 Listopad 2003 Autor Share Napisano 5 Listopad 2003 Witam takie deseczki znalazłem w szopie.Tak mi się wydaje że to deski z burty samochodu lub powozu pocztowego? --- co wy na to pozdrawiam janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Listopad 2003 Share Napisano 6 Listopad 2003 Raczej z rolwagi ;-). Ale ciekawe, zwaszcza ten orzeł.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KacperW. Napisano 12 Listopad 2003 Share Napisano 12 Listopad 2003 Fajna sprawa. Ale jak będziesz miał czas to radzę jeszcze poszukać, a może teraz trafi się przód, potem koła i okaże się, że cały samochód tam masz ;) a swoją drogą ciekawe skąd priorytetowe części wozu pocztowego wzięły się w tej stodole?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KacperW. Napisano 7 Listopad 2003 Share Napisano 7 Listopad 2003 Poszukaj dobrze w tej szopie bo tam jeszcze może coś jest np. mundur poczmistrza ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 12 Listopad 2003 Autor Share Napisano 12 Listopad 2003 stoi tam jeszcze kuźnia, z dmuchawą, 80 letni pewno gater,no i fakt zastanawiałem się skąd są, właściciel mówił że dzrzwi były, ale ni ma szukałem dokładnie, czyli to pruska sprawa - hm niesamowite, ale właściciel wie o tym i dba o to , ustawia ładnie pod ścianą ,a dachu połowy nie ma, jeszcze nie wycyganiłem - powoli zdobywam zaufanie :)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 17 Listopad 2003 Share Napisano 17 Listopad 2003 Nie wiem czy romantyczne;), natomiast jestem na 95% zdania, że był to po prostu powóz. Oczywiście mogę się mylić, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi...Poza tym nie można się do końca sugerować blachą, że było to auto. Pogoogluj z hasłem Deutsche Reichspost" i zobacz co wyskoczy.PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 6 Listopad 2003 Autor Share Napisano 6 Listopad 2003 we sobote przetrząsne mocniej te szope może jeszcze ajkiś kawałek znajdę, a ten orzełek jakby pruski no nie, i czerwony kolor, więc staż odpada, to poczta myślę ,ale rolwaga nie, a może, pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 18 Listopad 2003 Autor Share Napisano 18 Listopad 2003 gogluje i gogluje i nie moge znaleźć tego powozu.to może jeszcze pogoglujepozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 13 Listopad 2003 Share Napisano 13 Listopad 2003 Tak trzymaj Janek, zaufanie to podstawa:)Swoją drogą, to wątpię w to, że było to auto pocztowe. Moim zdaniem podobne budy podczepiane były do zapszęgu konnego. Czasy Bismarka - do pierwszej wojny światowej - tak typuję, a jakie jest wasze zdanie?PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 14 Listopad 2003 Autor Share Napisano 14 Listopad 2003 czyli sugerujesz że ta blacha i deski to nie jeden komplet ?łoooo ciekawe i jakie romantyczne ... czasy bismarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
janek_toruń
Witam takie deseczki znalazłem w szopie.
Tak mi się wydaje że to deski z burty samochodu lub powozu pocztowego? --- co wy na to
pozdrawiam
janek
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.