Skocz do zawartości

CHOCIWEL - marze 1945

Huball

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Z tego co mi wiadomo Chociwel zdobyto 3.03.1945 , poszukuje wiecej informacji na temat dzialan wojennych na tym terenie.
Czy ktos ma opisy walk w tym miescie i okolicy ? Jakie jednostki po stronie niemieckiej tu walczyly ? Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za ewentualna pomoc w zbieraniu informacji.
Napisano
Może chodzi po prostu o to ze powinieneś udac się do najblizszej biblioteki w stargardzie i tam dostaniesz odpowiednia literaturę.
Napisano
Problem w tym ze nie mieszkam w Stargardzie i biblioteka nie jest najblizsza. A w tygodniu nie mam czasu aby tam sie znalesc chyba ze w godz. kiedy jest zamknieta:)
Zatem jesli znasz literature to podaj ,a wowczas poradze sobie z jej zdobyciem. Z gory dziekuje.
Napisano
W rejonie tego miasta walczyły w 1945 r. jednostki z 3 Korpusu Pancernego SS (od 11.02. do 5.03. dowodził nim SS-Gruppenführer Martin Unrein), który w dniu 1 marca 1945 r. składał się z następujących dywizji:
* 11. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division Nordland"
* 28. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division Wallonien"
* 27. SS-SS-Freiwilligen-Grenadier-Division Langemark"
* 23. SS-Panzergrenadier-Division Nederland"

Jednostkami korpuśnymi były:
Artillerie-Kommandeur 138
SS-Nachrichten-Abteilung 103
schwere SS-Panzer-Abteilung 103
SS-Werfer-Abteilung 103
SS-Sanitäts-Abteilung 103
SS-Nachschubtruppen 103

Jeśli chodzi o literaturę, to odsyłam do wspomnień dowódcy dywizja Wallonien" - Leona Degrelle (Front wschodni 1941-1945"), choć nie wiem, czy akurat ta jednostka walczyła o Chociwel.
Napisano
Dzieki za informacje. Tak się składa że ta ksiązke juz mam , ale tam sa bardziej opisane walki w rejonie Dąbia, mostu na Odrze oraz rejonu jeziora Miedwie. Coś mi się obiło o uszy ze chyba nawet w okolicach Chociwla walczyli czlonkowie 24 Dyw. Waffen SS Danmark".
Napisano
11.SS-Freiw.Pz.Gren.Div. Nordland"
w skad ktrego wchodzily rowniez:
SS-Pz.Gren.Rgt.: 23 Norge" i 24 Danmark"

http://www.frikorps-danmark.dk/Danske/danmark.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie