Skocz do zawartości
  • 0

Oznaczenie budowli

daniel-m

Pytanie

Napisano
Witam!
Mam, jak mysle nie typowe pytanie.
Chodzi o znak lub tzw. markę murarską.
Wiem ze przed wojna rozne budowle byly oznaczana takimi znakami. Np. są marki PKP z orzełkiem w koronie i napisem PKP mozna je znalesc na starych dworcach, mostach kolejowych etc.
Marka ktora chce zidentyfikowac pochodzi z poniemieckich ruin. Moze ktos wie co znacza te dwie 88? Chodzi o rok budowy?
Pozdrawiam.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
To o czym piszesz nazywa się eper". Reper jest to stabilizowany punkt wysokościowej osnowy geodezyjnej, dla którego wyznaczono wysokość w przyjętym układzie odniesienia. Repery są najczęściej montowane na ścianach budynków, w odległości kilkudziesięciu centymetrów od podłoża (kotwione w murze). Mogą mieć postać metalowych bolców z wyrytym numerem, jednak najczęściej stosuje się śruby kolejowe. Kształt reperów umożliwia ustawienie na nich łaty niwelacyjnej.
Repery wykorzystywane są w niwelacji. Pełnią rolę nawiązania do państwowej osnowy wysokościowej. Repery są punktami wchodzącymi w skład ciągu niwelacyjnego.
Piszesz o dwóch 88". Teraz moge się domyślić czy chodzi Ci o 88 czy 8888. Jesli 88 może to być wysokość lub nr punktu wusokościowej osnowy geodezyjnej lub 8888 numer punktu wysokościowej osnowy geodezyjnej.
Według mojego rozeznania Twój punkt nr 88 (bo myśle, że o to Ci chodzi) może być wysokością nad poziomem morza, mierzoną względem mareografu (tzw. pływomierza - przyrządu służącego do automatycznego pomiaru zmian poziomu morza) znajdującego się w miejscowości Kronsztad w Rosji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie