Leibht Napisano 30 Marzec 2007 Autor Napisano 30 Marzec 2007 Witam!Ostatnio znalazłem wiele cześci od masek przeciwgazowych, między innymi taką, jak na zdjęciu. Jak widać, cała pokryta jest od spoczywania w ziemi ziemistymi i rdzawymi plamami. Umyłem ją wstępnie wodą i CIFem, ale przydałoby się w czymś odmoczyć, aby plamy te zchodziły łatwiej.Ktoś z was ma jakieś pomysły?
M40 Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Tu nawet Ciff może okazać się za mocny. Ja bym to cierpliwie moczył w wodzie z detergentem - najlepiej zwykłym mydłem. Do tego co jakiś czas szorowanie szczoteczką z miękkim włosiem. I tak pomalutku, powolutku - na 100% zejdzie. Trzeba mieć tylko cierpliwość.Pozdraiam
Leibht Napisano 30 Marzec 2007 Autor Napisano 30 Marzec 2007 Ok. A jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób usuwać te bryły ziemi, glinki i innych hm... substancji z metalowych elementów (np. gwintowania)? Bo metal jest w takim stanie, że odpada razem z nimi...
Horst Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Czy to żart? :)Będziesz się paprał z tym syfem... no właśnie, po co? Nic z tego nie będzie. Nie lepiej kupić w demobilu nowe maski po 5zł?
Leibht Napisano 30 Marzec 2007 Autor Napisano 30 Marzec 2007 To moje pierwsze wykopki :PKażdy od czegoś zaczynał..Poza tym - warto chyba pozbierać troch doświadczeń, by potem, jak znajdziesz coś ciekawego, wiedział jak oczyścić i zakonserwować.
Horst Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Jasne, swoje fanty to zawsze skarb, jak za3nałem to też zbierałem pierdołki. Ale zabawa z tymi machami nie ma sensu - wierz mi.
Cyrograf15 Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Z tą maską to faktycznie zabawa dla samej zabawy. Odmocz w wodzie z detergentem. Metal czyścić mechanicznie bo specyfiki zaszkodzą gumie. Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.