Skocz do zawartości

Czyszczenie gumy z ziemistych plam

Leibht

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio znalazłem wiele cześci od masek przeciwgazowych, między innymi taką, jak na zdjęciu. Jak widać, cała pokryta jest od spoczywania w ziemi ziemistymi i rdzawymi plamami. Umyłem ją wstępnie wodą i CIFem, ale przydałoby się w czymś odmoczyć, aby plamy te zchodziły łatwiej.

Ktoś z was ma jakieś pomysły?

Napisano
Tu nawet Ciff może okazać się za mocny.
Ja bym to cierpliwie moczył w wodzie z detergentem - najlepiej zwykłym mydłem. Do tego co jakiś czas szorowanie szczoteczką z miękkim włosiem. I tak pomalutku, powolutku - na 100% zejdzie. Trzeba mieć tylko cierpliwość.
Pozdraiam
Napisano
Ok. A jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób usuwać te bryły ziemi, glinki i innych hm... substancji z metalowych elementów (np. gwintowania)? Bo metal jest w takim stanie, że odpada razem z nimi...
Napisano
Czy to żart? :)

Będziesz się paprał z tym syfem... no właśnie, po co? Nic z tego nie będzie. Nie lepiej kupić w demobilu nowe maski po 5zł?
Napisano
To moje pierwsze wykopki :P
Każdy od czegoś zaczynał..
Poza tym - warto chyba pozbierać troch doświadczeń, by potem, jak znajdziesz coś ciekawego, wiedział jak oczyścić i zakonserwować.
Napisano
Jasne, swoje fanty to zawsze skarb, jak za3nałem to też zbierałem pierdołki. Ale zabawa z tymi machami nie ma sensu - wierz mi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie