Skocz do zawartości

Mapnik WH,LW,SS

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem ten wątek ponieważ wielu z nas zbiera ekwipunek by jak najwierniej odtworzyc mundur danego stopnia.Od dłuzszego juz czasu zastanawiałem sie nad kupnem mapnika ale mam jeden strach zeby nie władować sie na mine w postaci powojennego. Czesto po wojnie zacierano slady przynaleznosci wojskowej po czym rozpoznac ten właściwy...
Ps.Na poczatek ten- czy nie jest to wczesny LW? Czy ktos ma zdjecie z epoki przedstawiajace ten mapnik?
Widziałem takowy w filmie J.Villsmaiera Stalingrad miał go Otto von Vitzland (porucznik) moze to i orginał .Jesli ktos mógłby sie wiecej wypowiedzieć...Pozdrawiam Klemens

To jest raportówka DDRowska, była kiedyś na alledrogo, poszła za bezpłciową cenę- ni to demobil, ni to oryginał.
Kosztuje taka około 30zł, jesli miałaby służyć do rekonstrukcji, to na Luftwaffe nadaje sie jak bajbardziej [do 1943r], nie będę się wypowiadał na temat Heer, czy Reichswehry, bo nie znam się na tym dostatecznie [może jakis wczesny okres?...]

Oczywiscie nie podważam jej ale pare osób łącznie ze sprzedajacym który w opisie okreslił ją jako mapnik LW. Jednak cos w tym jest moze to jakiś wczesny wzór mam zdjecie motocyklisty z jednostki LW mapnik jest znikomo widoczny ale taki jak na zdjeciu pozatym w tablicach w ksiażce w Niemiecki ekwipunek bojowy 1939-45 "takowy jest.Dajcie znac co to jest ......

To nie DDR tylko BW, a poza tym jeśli masz dostęp do takich raportówek po 30zł to chętnie wezmę każdą ilość i nawet Ci odpalę dobrą prowizję.
Tak samo jak z oryginalnymi ładownicami do mp40 po 500zł :D

Horst jak zwykle mogę liczyc na twoja odpowiedz -dzieki!!:)
Powiedz albo kopsnij jakies zdjęcia takiego modelu z pełną klapa przedwojennego ja oprócz zdjec które kolekcjonuje z motocyklami nie mam dowodu na istnienie takiego modelu przedwojennego.Ale fotki mowia same za siebie.czy w filmie takim jak staligrad zrobili by taka siare oporzadzając dowodce odziału w powojenne go..no?Ponadto ta ksiażka Niemiecki ekwipunek bojowy 1939-45" gdzie jest kolekcja Troya Haleya nie jest wiarygodna a takowy mapnik na tablicy barwnej widnieje na pasie przyjrzyj sie i co o tym sadzisz?
Ps masz jakis sposob na zmniejszanie formatu zdjec?Chciałbym te z zołnierzami LW z takim mapnikiem wrzucić.

Nieco off topic. Filmy fabularne, moim zdaniem, nie stanowią godnego polecania źródła wiedzy na temat ekwipunku i umundurowania niemieckiego z okresu II WŚ – mają być z założenia przeżyciem kulturalnym dla odbiorcy, a nie prezentacją zgodnych z oryginałami replik. I akurat „Stalingrad” nie stanowi tu żadnego odstępstwa od reguły – zwróćcie uwagę, że na przykład większość bohaterów biega w filmie w mundurach przypominających bluzy M43 z doszytymi ciemnozielonymi kołnierzami.

Nie chodzi o to, że czymś się różnią- LW używała w czasie wojny identycznych, tylko ten akurat z alledrogo był powojenny [BW może i tak, nie znam się]

Co do ich ceny to nie do mnie- mówiono mi, ze w Niemczech mozna se takie kupić za kilkanaście Euro, a na Darłowie którymśtam koleś sprzedawał takie same po 30 sztuka, proszę Cię Horst daruj se te przytyki, dobra?

Popytałem poczytałem i sie dowiedziałem że po primo w czasie wojny robili ten wzór i tuż po.po secundo różnice polegały na tym iz przedwojenny nie miał skory lakierowanej natomiast powojenny miał po tercio przedwojenny miał szycie nicia bezbarwną (LW uważała ze nic barwiona była mniej wytrzymała) natomiast powojenny był szyty nicia barwiona natomiast krój ten sam i tyle ....Pozdrawiam wszystkich czytajacch ten watek.
Ps Morał z tego taki że do reko sie nadaje:)

• 3 years later...
Raportówka ładna, może nawet epokowa. Niestety przez te lewe sygnatury nie można się skusić o dodanie takiej do poważnej kolekcji. Chyba, że do rekonstrukcji historycznej...

L jest krzywo wybite w stosunku do B
4 jest wyżej niż 9 i 2

Sygnatury są bite przy pomocy pojedynczych numeratorów do stali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie