Skocz do zawartości
  • 0

Co to może być?

PzKpfw V Panther

Pytanie

Napisano
Proszę o pomoc w rozpoznaniu tego znaleziska. Z tego co się dowiedziałem jest to chyba celownik od armaty. Rzecz pochodzi z 1917r. Wykopana w woj. zachodniopomorskim. Wykonana z mosiądzu z jakimś metalowym uchwytem z tyłu. Posiadało w sobie dwie poziomice w pionie i w poziomie. Z boku widnieje napis 155 R N;273.S ETIENNE. 1917".

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie jest to przypadkiem przelicznik balistyczny do działa lub element lotniczego celownika bombowego. Ewentualne może jeszcze przyrząd nawigacyjny. Daj wyraźniejsze zdjęcia napisów. Potrafię odczytać tylko rok 1917". Gdzie to znalazłeś, miejsce - może pomóc wyjaśnić.
Napisano
Nie doczytałem, przepraszam. Na pewno pochodzenia francuskiego - Sant-Etienne, na pewno z 1917 roku. 155 może to kaliber działa.
Napisano

U góry tego zdjęcia widać miejsce na poziomicę (w środku widać pozostałości szkła).Niżej widać napisy po stronie prawej: DIMINUER"(nad napisem znajduje się strzałka skierowana w górę)a po stronie lewej: AUGMENTER"(POD NIM JEST RÓWNIERZ STRZAŁKA SKIEROWANA KU GÓRZE). Na sworzeń który jest pomiędzy napisami nachodzi pokrętło (będzie je widać na następnym zdjęciu).

Napisano

Po stronie lewej jest druga poziomica (z kawałkami szkła w środku).Pużniej otwór na przelot(po prawej stronie otworu na pierścieniu który go otacza-ten mały prostokącik-jest napisane; CENT").Prostokącik ten jest skierowany na napis obok (po prawej od niego): MILLIEMES"

Napisano
Proszę o pomoc w rozpoznaniu tego znaleziska. Z tego co się dowiedziałem jest to chyba celownik od armaty. Rzecz pochodzi z 1917r. Wykopana w woj. zachodniopomorskim. Wykonana z mosiądzu z jakimś metalowym uchwytem z tyłu. Posiadało w sobie dwie poziomice w pionie i w poziomie. Z boku widnieje napis 155 R N;273.S ETIENNE. 1917".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie