krulll Napisano 27 Marzec 2007 Autor Napisano 27 Marzec 2007 Jak tak popatrzeć z góry na Park Brochowski np.(google earth) bardzo jest dziwny układ drzew. I zakęconego budynku przy ul. Krakowskiej. Może tam zakęcały tory kolejowe - tak wygląda? A dlaczego dookoła małej w sumie pozostałości po bunkrze nic nie rośnie?
Leuthen Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Uściślij może, bo tak się składa, że Park Brochowski i Park Wschodni (Ostpark) to dwa różne parki! Park Brochowski jest na Brochowie między linią kolejową do Kłodzka a ul. Centralną, zaś Park Wschodni jest Księżu Małym między ul.Krakowską, Bierdzanami (od którtych oddzielony jest Dolną Oławą) a Wilczym Kątem. Z kontekstu wynika, że chodzi Ci o Park Wschodni, bo tam jest znany zainteresowanym tzw. unkier" czyli okrągła budowla na polanie przy końcu parku. Mam gdzieś w swoich zbiorach skserowany artykuł nt. parku z lat 90-tych, napisany przez kogoś z Akademii Rolniczej. Odezwij się na priv. Jak znajdę, to sprawdzę, czy coś tam jest na interesujący Cię temat.
matrix14xxx Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 WitamTo nie bunkier ale pozostałość po pomniku SA.Jeszcze niedawno były wyrażne hakenkreuzy w wapieniu.Pozdrawiam
matrix14xxx Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=183663Tu masz foto tegounkra".Pozdrawiam
krulll Napisano 29 Marzec 2007 Autor Napisano 29 Marzec 2007 To obraz z googli tego pomnika - bunkra. Nic wokół nie rośnie i nigdy jak sięgam pamięcią nie rosło. Oprócz trawy.
krulll Napisano 29 Marzec 2007 Autor Napisano 29 Marzec 2007 A to obraz z googli zakręconego" budynku przy ul Krakowskiej.
krulll Napisano 29 Marzec 2007 Autor Napisano 29 Marzec 2007 I jeszcze uściślę, Park się oficjalnie nazywa wschodni, większość wrocławian zna go jako park na Brochowie. Właściwy park brochowski jest prawie nikomu nie znany, ale prawdę trzeba oddać.
mr2z Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Hmm... Odkąd sięgnę pamięcią, ten park od zawsze KAŻDY nazywał Parkiem Wschodnim :) A Park Brochowski może być jedynie mylony z pobliskim, niedużym parkiem na granicy Brochowa z Iwinami, lub parkiem na Bieńkowicach...
matrix14xxx Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 WitamPark Brochowski jest przy torach,z jednej strony ulica Centralna z drugiej Konduktorska.Ten przy Krakowskiej zawsze był Wschodni,przy wejściu ktoś mieszkał w resztkach młyna.Po stalowym mostku za nową tamą zostały tylko ceglane studnie-podstawy.Nie wiem kiedy tą mocno postrzelaną we wojnę konstrukcje rozebrano.Schodki do rzeki porobiono ze starych nagrobków St.Bernardin Fridchof.Stawek za złomiarnią tzw.Zatopione Domki zasypane.Pozdrawiam
krulll Napisano 30 Marzec 2007 Autor Napisano 30 Marzec 2007 OK, macie rację. Następnym razem od razu będę ścisły. Park przy Krakowskiej to Park Wschodni, park między torami do Kłodzka i ulicą Centralną to Park Brochowski. I już :). Tylko nie o to mi chodziło, chociaż zostałem słusznie zbesztany.
mr2z Napisano 2 Kwiecień 2007 Napisano 2 Kwiecień 2007 OK, no to do rzeczy - przyjrzałem się temu zakręconemu" budynkowi, i jest to raczej powojenna, zupełnie niepodejrzana i nieintrygująca budowla. W środku mieszczą się magazyny/garaże.Co do drzew które nie rosną wokół unkra" - nie rosną bo ich tam nikt nie posadził :) Chcąc wyeksponować pomnik tak, aby był widocznym z daleka, oczywistym jest, że sytuuje się go na środku niezalesionej polany. Ot, i tyle :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.