Skocz do zawartości

Park Brochów Wrocław (Ostpark)

krulll

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak tak popatrzeć z góry na Park Brochowski np.(google earth) bardzo jest dziwny układ drzew. I zakęconego budynku przy ul. Krakowskiej. Może tam zakęcały tory kolejowe - tak wygląda? A dlaczego dookoła małej w sumie pozostałości po bunkrze nic nie rośnie?
Napisano
Uściślij może, bo tak się składa, że Park Brochowski i Park Wschodni (Ostpark) to dwa różne parki! Park Brochowski jest na Brochowie między linią kolejową do Kłodzka a ul. Centralną, zaś Park Wschodni jest Księżu Małym między ul.Krakowską, Bierdzanami (od którtych oddzielony jest Dolną Oławą) a Wilczym Kątem.
Z kontekstu wynika, że chodzi Ci o Park Wschodni, bo tam jest znany zainteresowanym tzw. unkier" czyli okrągła budowla na polanie przy końcu parku. Mam gdzieś w swoich zbiorach skserowany artykuł nt. parku z lat 90-tych, napisany przez kogoś z Akademii Rolniczej. Odezwij się na priv. Jak znajdę, to sprawdzę, czy coś tam jest na interesujący Cię temat.
Napisano

To obraz z googli tego pomnika - bunkra. Nic wokół nie rośnie i nigdy jak sięgam pamięcią nie rosło. Oprócz trawy.

Napisano
I jeszcze uściślę, Park się oficjalnie nazywa wschodni, większość wrocławian zna go jako park na Brochowie. Właściwy park brochowski jest prawie nikomu nie znany, ale prawdę trzeba oddać.
Napisano
Hmm... Odkąd sięgnę pamięcią, ten park od zawsze KAŻDY nazywał Parkiem Wschodnim :) A Park Brochowski może być jedynie mylony z pobliskim, niedużym parkiem na granicy Brochowa z Iwinami, lub parkiem na Bieńkowicach...
Napisano
Witam
Park Brochowski jest przy torach,z jednej strony ulica Centralna z drugiej Konduktorska.
Ten przy Krakowskiej zawsze był Wschodni,przy wejściu ktoś mieszkał w resztkach młyna.
Po stalowym mostku za nową tamą zostały tylko ceglane studnie-podstawy.Nie wiem kiedy tą mocno postrzelaną we wojnę konstrukcje rozebrano.Schodki do rzeki porobiono ze starych nagrobków St.Bernardin Fridchof.Stawek za złomiarnią tzw.Zatopione Domki zasypane.
Pozdrawiam
Napisano
OK, macie rację. Następnym razem od razu będę ścisły. Park przy Krakowskiej to Park Wschodni, park między torami do Kłodzka i ulicą Centralną to Park Brochowski. I już :). Tylko nie o to mi chodziło, chociaż zostałem słusznie zbesztany.
Napisano
OK, no to do rzeczy - przyjrzałem się temu zakręconemu" budynkowi, i jest to raczej powojenna, zupełnie niepodejrzana i nieintrygująca budowla. W środku mieszczą się magazyny/garaże.
Co do drzew które nie rosną wokół unkra" - nie rosną bo ich tam nikt nie posadził :) Chcąc wyeksponować pomnik tak, aby był widocznym z daleka, oczywistym jest, że sytuuje się go na środku niezalesionej polany. Ot, i tyle :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie