Skocz do zawartości

Płaszcz motocyklowy WH

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Co masz na myśli odrestaurować?
Można płaszcz dokładnie wyszorować, miejscami gdzie jakies zanieszczyszczenia ropopochodne przemyś benzyną ekstrakcyjną. Kołnierz jeśli stan tego wymaga najlepiej dać nowy. No a jeśli płaszcz jest dziurawy, no cóż... jeśli to cerata, to chyba nic nie pomoże, jedynie pozszywać miejscowo. Jeśli materiał gumowany, to może zanieś do wulkanizacji? :-P
Możnaby zrobić łatkę z podobnego materiału- są przecież jakieś plandeki czy też pokrowce nieprzemakalne...

Fla feldżandarmerii kołnierz ciemnozielony i pomarańczowe obszycia, to chyba tyle co trzeba wiedzieć.

Za to ten płaszczyk co dałeś foto jest powojenny, niemniej jednak uważam go za rarytasik- niewiele już takich zostało. Sam chciałbym taki znaleźć kiedyś pod choinką...

Jeśli chodzi o odrestaurowanie to chodziło zapewne o sposób w jaki mozna uzupełnic braki w gumowaniu płaszcza. Czy ktoś moze ma jakiś pomysł? nie wiem jakas masa gumowana silikon jakis żel no nie wiem... Prosze o sugestie jak mozna uzupełnic braki w gumowaniu tkaniny

Czesc,

A tak z ciekawosci - czy moze ktos bedzie wiedzial, czy plaszcz ze zdjecia obok jest ( moze byc ) jeszcze wojenny czy moze juz powojenny ? Chodzi oczywiscie o typ, a nie konkretny egzemplarz. Plaszcz zdaje sie ma po prawej stronie klape, pod ktorą zapina sie połę by uniknac zaciekania deszczu. Sukienny kolnierz chyba zielony, choc na zdjeciu jest ciemny.

Pozdrawiam,

Smoczy

Płaszcz zaprezentowany przez Ciebie jest bardzo ciekawy nie spotkałem jecze takiego masz cos takiego?
Fakt łatke mozna naszyc Stadler.Ale jestem ciekaw jak one były powlekane w jaki sposób?Ponadto że łatkami mozna kleic dziury to ciekawe jak taki płaszcz zaimpregnowć by sie guma nie odłuszczała znacie jakies preparaty moze coś z alpinistycznych sreodków??Pozdrawiam wszystkich!

Naszyć raczej nie bardzo..skoro materiał jest gumowany, bardzo średnio by to wyszło i by przemakało.
Trzeba robić tak jak w przypadku rozdarć na skórze (takiej do noszenia, nie własnej :P) po prostu kawałkiem skóry, a w tym przypadku gumowanego materiału podkleić od spodu.
O ile klej do skóry można spokojnie gdzieś kupić, to myślę że i z takim klejem do gumy nie będzie problemu, wystarczy popytać. Problem może być tylko czy to musi być taki sam materiał gumowany, czy cienka guma, ale w sumie można by to sprawdzić na jakimś mało widocznym miejscu płaszcza.
Pozdrawiam

Na ebayu mozna je kupić bez wiekszego problemu tzn. jak ktoś jest normalnych wymiarów. Ja na siebie czaiłem prawie rok i tak musiałem się zadowolić prawie dobrym".
Na motocykl w okresie chłodów i deszczu jest rewalacyjny.
Pierwszy wynalazek po krojonym chlebie.

Nazwa pod jaką go można szukać to :kradmantel.

Jacek

• 5 months later...
Brak spinaczy przy mankietach, kołnierz wykonany z tego samego materiału co cały płaszcz, pasek, dodatkowych guzików regulujących zapięcie w pasie. A po za tym kusy on jakiś taki (znaczy się krótki). Mnie się on w każdym razie nie podoba. Nie mówiąc już o tych pagonach majora saperów (chyba zostały one przez sprzedającego dodane w przekonaniu, że uwiarygodnią one autentyczność płaszcza ;)

Pozdrawiam
Hindus

Ten plaszcz z allegro - hmmm, tylko czy aby na pewno motocyklowy. Dla mnie brakuje podstawowej cechy plaszczy motocyklowych - tj mozliwosci spinania poł plaszcza w nogawki. Co prawda jest napisane, ze jest brak paru guzikow, ale nie wiem czy to jest dobre wytlumaczenie.

Pozdrawiam,

Smoczy

A jesteś pewien, że to był płaszcz motocyklowy Wehrmachtu? – bo od momentu ich wprowadzenie rozkazem z 12 grudnia 1934 roku, były one produkowany z nagumowanej, nie przemakalnej tkaniny. Może miałeś w rękach jakiś prywatnie szyty płaszcz oficerski – bo wtedy mógł być on szyty z barwionej na ciemnozielono skóry.

Pozdrawiam
Hindus

• 2 weeks later...

Sporo myślałem nad materiałem na taki płaszcz i sądzę że można chyba w firmach które szyją plandeki na samochody dobrać jakieś płutno gumowane - nic innego mi nie przychodzi do głowy. Problem tylko czy znajdzie sie dosyć elastyczne.

A co sądzicie o tych płaszczach - chyba są mocno zbliżone do oryginału (dostępne są na pewnym serwisie aukcyjnym):

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie