zwyklak Napisano 22 Marzec 2007 Autor Napisano 22 Marzec 2007 jak jest z wykopkami z wykrywką w Norwegii, czy jest to tam legalne?
pavelock Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 A w jakim rejonie chcesz szukać ? Ja trochę chodziłem z pewnym Norwegiem po plażach i pozostałościach po umocnieniach nadbrzeżnych . Efekty słabe bo jest duże zainteresowanie hobbystów Norweskich . Znalazłem jednak sporo starych monet duńskich , szwedzkich , norweskich , niemieckich itd.
pavelock Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 szczerze mówiąc to nie wiem . Napiszę maila do Norwega i jutro spróbuję odpowiedzieć .
grove3 Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 Ja jestem w Norwegii w okolicach Oslo i raczej ciężko kopać sama skała .W tym rejonie oprócz zatopionych statków raczej większych walk nie było . Chociaż kilka bunkrów znalazłem ale przeważnie wydrążonych w skałach i kilka betonowych . Kawałek od mojego domu (jakieś 20 km ) leży pancernik Blucher we fjordzie . I jakiś kilometr stoją pozostałości po działach nabrzeżnych budynek gestapo i parę innych bliżej niezidentyfikowanych obiektów w lasach .Zwyklak jesteś w Norwegii czy się wybierasz??Co do plaż to w okolicach Oslo też zbyt dużo nie znajdziesz jak już to sztuczne .Kopanie poza miejscami historycznymi jest raczej legalne .Ten kraj jest normalny i nie ma zbytnich udziwnień oprócz problemów z alko i cenami fajek .Lepiej zabierz wędkę więcej wyciągniesz niż z wykrywaczem .Pozdr
zwyklak Napisano 22 Marzec 2007 Autor Napisano 22 Marzec 2007 wybieram się po świętach do roboty. wędke też myśle wziąć:) dzięki za cenne informacje:) Pozdrawiam!
grove3 Napisano 22 Marzec 2007 Napisano 22 Marzec 2007 A co najlepsze legalnie można posiadać np. takie coś >http://img292.imageshack.us/img292/4706/mgwd5.jpghttp://img340.imageshack.us/img340/4947/walterp38p1qc1.jpgZdekowane ale bez problemów Co do ryb zabierz dużo pilkerów bo tu drogie i mocną żyłkę najlepiej plecionkę bo trafiają się duże sztuki . Z brzegu nie często ale są .Pozdr
pavelock Napisano 23 Marzec 2007 Napisano 23 Marzec 2007 Tak jak kolega napisał , nie można kopać jedynie na miejscach objętych historyczną ochroną , oraz we wszystkich parkach i miejscach objętych jako rezerwaty przyrody . Co do ryb to też racja , ja nałowiłem się jak nigdy w życiu wszelkich ryb morskich i rzecznych , oczywiście bez przesady w braniu ryb .
okejos Napisano 23 Marzec 2007 Napisano 23 Marzec 2007 tylko po zarejestrowaniu mozna posadac legalnie pron mysliwska.pamietam jak pracowałem koło tonsberga (ponad rok) to bauer miał flinte i strzelał sobie do rzutków na polu. a w okresie polowan co wejdzie na jego pole to jego... i kupic to mozna było bez problemów. a co alkoholu to fakt my wwozilismy na swoje pottrzeby w 2.5 l butelkach po toniku i przechodziło :D
zwyklak Napisano 23 Marzec 2007 Autor Napisano 23 Marzec 2007 grove3 chyba żartujesz że można tam legalnie trzymać takie cacka? a łowić najlepiej na spining? już dawno nie wędkowałem, musze uzupełnić sprzęt. nie trzeba mieć karty wędkarskiej jak u nas? Dzięki chłopaki za wiadomości! Pozdrawiam!
pavelock Napisano 23 Marzec 2007 Napisano 23 Marzec 2007 na morze nie musisz nic płacić , na rzekę trzeba wykupić pozwolenie ( grosze) . Ja w morzu łowiłem na spławik duży , a na haczyk krewetka - od makreli do dorszy , na spinnig też w morzu na pilkera ( ale trzeba mieć mocny sprzęt ) .
zwyklak Napisano 23 Marzec 2007 Autor Napisano 23 Marzec 2007 nono.. na morzu to jeszcze nie łowiłem.Wielkie dzięki za informacje. ale wykrywke też wezmę na wszelki wypadek:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.