Skocz do zawartości
  • 0

Nieregulaminowy radziecki nieśmiertelnik?

Pit_100

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich! Znalazłem dzisiaj taki przedmiot. Jest on wykonany z dolnej części jakiegoś sztućca. Przy końcu ma wywiercony otwór. Na obu jego stronach znajdują się litery z jak podejrzewam imieniem i nazwiskiem. Gdyby nie było otworu można byłoby myśleć, że jest to zwykła ułamana łyżka lub widelec podpisany przez swojego właściciela. Jednak po co komuś przewiercony widelec? Przecież nikt nie nosiłby go na szyi. Czy dobrze myślę, że może to być nieśmiertelnik? Pozdro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moim zdaniem to nikt nie nosiłby łyżki na szyi tylko np. w bucie.
nie wiem czy ta była noszona na szyi... czy tylko uwiązana.
ruszając na wędrówkę pieszą", wolałbym nosić na szyi niż w bucie...
z wielu przyczyn...
Napisano
Ale to też trochę bez sensu mieć łyżkę uwiązaną na szyi i mieć ją np. w kieszeni. Ten pałętajacy się sznurek doprowadzałby chyba do ,,szewskiej pasji'':) Zawsze można ją było np. w chlebaku nosić
Napisano
witam
napis na łyżce był po to aby móc zlokalizować 'przyrząd'do kogo należy bo jak koledzy schowają bądź też zabiorą.
Napisano
dziwne - nie?...
tzw. wyposażenie" sołdata jest niejednokrotnie zaskakujące...
pewnie dlatego, że m.in.: w armii radzieckiej żołnierzom nie dawano chlebaków" i jeszcze wielu przydatnych rzeczy...
a jak wyglądał niezbędnik radziecki?
a buty...
Napisano
Witam
Spotkałem się z informacją, że jeńcy wojenni zapisywali swoje dane na różnych przedmiotach - podczas przemarszów celowo je gubili licząc na to że znalazca poinformuje rodzinę o tym. Czytałem o umieszczaniu danych w łuskach po nabojach, metalowych talerzach itd.
Ten napis na tej części sztućca wygląda właśnie tak jak sobie to wyobrażam. Człowiek wydrapał napisy czymś ostrym niedbając o szczegóły. Myślę, że gdyby był to przykład wórczości okopowej" to żołnierz starałby wyryć litery trochę ładniej.
W Mierosławcu ( Wał Pomorski) przechowywana jest mosiężna tablica ( oczywiście rozcięta i wyprostowana łuska od czegoś dużego) z wyrytymi nazwiskami żołnierzy poległych w walce o tę miejscowość. Po prostu po walce któryś z ich kolegów postanowił ich uczcić i zabrał się do pracy. Litery są porządnie rozmieszczone - na jedną o wysokości ok. 3 cm składa się kilkadziesiąt uderzeń jakimś ostro zakończonym przedmiotem. Na pewno zajęło mu to kilka dni pracy.
( Odnalezienie tej tablicy też jest warte odnotowania - pewny pasjonat historii kupił ją od gościa który właśnie niósł ja na złom!)
Ciekawe czy nie dałoby się powiązać tej łyżki z przemarszem jakiejś grupy więźniów oflagów czy też KL? Tzn. gdzie ją znaleziono?
Pozdrawiam
Bogdan
Napisano
Związek Radziecki wogole nie produkował chlebaków? Ja bym tylko inicjały napisał. Z całą pewnością to nie jest nieśmiertelnik?
Napisano
Chyba jak żołnierz zginął w czasie bitwy to łatwiej było zerwać z szyi nieśmiertelnik niż nosić jego menażkę. Poza tym to prościej było zerwać nieśmiertelnik niż sprawdzać wszystkie rzeczy osobiste żołnierza w poszukiwaniu jakichs danych
Napisano
Witam
Zgadzam się z teorią kolegi maxikasek'a.
Oni prawie wszystko mieli na sznurkach - karabiny też (potwierdzą to pamietający tamte czasy).
Popisana łyżka (aby jej nikt nie ukradł) dyndała sie przy sołdacie....prozaiczna sprawa (jak na tamte czasy), więc nie ma co spekulować czy to niesmiertelnik czy też drogowskaz.

Pozdrawiam Mirkoni
Napisano
Chyba jak żołnierz zginął w czasie bitwy to łatwiej było zerwać z szyi nieśmiertelnik niż nosić jego menażkę.
naprawdę - żołnierz miał inne motywy działania niż ułatwianie" uzupełniania ewidencji oddziału...
zabieranie jednoczęściowego nieśmiertelnika stoi w opozycji do idei nieśmiertelnika.
dlatego też w I ww były podwójne rozwiązania, licznyj znak nie był ieśmiertelnikiem" chociaż mógł ułatwić identyfikację zabitego...
zwróć uwagę jakie informacje były umieszczane na nieśmiertelnikach a ile" informacji masz na tym obiekcie...
Napisano
To też jest pewna myśl. Jest możliwa m.in. dlatego, że ten przedmiot znalazłem na...drodze. Są to okolice Warszawy. Miejsce postoju i drobnych potyczek Armii radzieckiej.
Napisano
Nigdy nie wiadomo czy nie miał dwóch, a jeden mu się oderwał. Tu nie chodzi o ,,uzepełnianie ewidencji oddziału'' ale o swoją identyfikację po śmierci. Rodzina miała prawo wiedzieć gdzie zginął ich syn, mąż. Chciałbym też zauważyć jak bardzo różnią się ,,seryjne'' nieśmiertelniki od tych robionych samodzielnie przez żołnierzy.
Napisano
PAnowie, jest to końcówka łyżki.
Czemu przewiercona? Albowiem od wieków łyżka stanowiła często jedyny majątek chłopa i nosił ja na szyi. Do buta nie mógł wadzić, bo nie miał. A ponieważ większość każdej armii to chłopi, to zwyczaje przeniesione do wojska kultywowali dalej.
Czemu podpisana? Bo nieśmiertelnik radziecki gnił już przeważnie po roku. Więc każdy chciał jak kiedyś znajdą jego kości aby zostały zidentyfikowane. Takimi szczegółami jak zbieranie nieśmiertelników nikt w AC się nie zajmował. Liczyła się wielkośc strat a nie ich imienna lista. Dodatkowo za życia miał pełnić rolę zabezpieczenia przed pożyczką" kolegi.
ROsjanie mieli kompletne wyposażenie, wzorowane na niemieckim od 1936 roku. Ale po 1941 było więcej poborowych niż zapasów, a i logistyka zawodziła.A co na froncie ważniejsze- amunicja czy menażka- ta mógl zawsze zdobyć na wrogu.
Napisano

Witam wszystkich! Znalazłem dzisiaj taki przedmiot. Jest on wykonany z dolnej części jakiegoś sztućca. Przy końcu ma wywiercony otwór. Na obu jego stronach znajdują się litery z jak podejrzewam imieniem i nazwiskiem. Gdyby nie było otworu można byłoby myśleć, że jest to zwykła ułamana łyżka lub widelec podpisany przez swojego właściciela. Jednak po co komuś przewiercony widelec? Przecież nikt nie nosiłby go na szyi. Czy dobrze myślę, że może to być nieśmiertelnik? Pozdro

Napisano
po co komuś przewiercony widelec? Przecież nikt nie nosiłby go na szyi.
najprawdopodobniej łyżka
a łyżka dla sołdata to podstawa ...
czy jest to nieśmiertelnik?...
jest to jeden z grupy przedmiotów na których wojacy nanosili swoje napisy...
jeżeli jest tylko imię i nazwisko to raczej jest to tylko podpis" własności...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie