Skocz do zawartości

Książeczka wojskowa pradziadka - pomocy !

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeglądajac wczoraj stare ,rodzinne dokumenty trafiłem na książeczkę wojskową mojego pradziadka. Oprócz standardowych zawartych w niej informacji takich jak imię ,nazwisko... :) znalazłem wpis gdzie mój pradziadek służył. w czasie I wojny swiatowej walczył w austriackim 15 pułku piechoty. W czasie wojny polsko-bolszewickiej natomiast w szeregach 40 pułku piechoty. Proszę o wszelkie możliwie informacje o tych jednostkach.
Bardzo prawdopodobne ,ze jednostki te stacjonowały we Lwowie ,gdyż tam mieszkał mój dziadek.
interesowały by mnie szlaki bojowe tych jednostek ,a także miejsca bitew ,w których brały udział :
- austriacki 15pp
- polski 40pp

pozdrawiam serdecznie

bjar_1
Napisano
Spox. Ja niestety nie mam żadnej dobrej publikacji o austro-węgierskiej armii i nie mogę sobie poszukać.
Z góry dzięki za pomoc :)

pzdr

bjar_1
Napisano
We Lwowie stacjonowały 19 i 30 pułki piechoty C.K. Armii.
Do tych m.in. pułków kierowano Plaków (do 19-stego w ramach Obrony Krajowej).
Jeśli chodzi o 15-ty to nie wiem gdzie stacjonował.

pzdr
Napisano
No i mam trochę - 15 Galicyjski Pułk Piechoty Hrabiego von Georgi", powstanie jednostki 1701,szef honorowy gen. Fryderyk von Georgi od 1911, świeto pułkowe 22.05.1908 Aftern, wyłogi czerwone, guziki żółte, okręg korpusu i komenda uaupełnień-11 Tarnopol, dyslokacja-Tarnopol i Lwów, przydział operacyjny-Korpus XI,Dywizja 11,Brygada 21, Polacy 29 procent, Rusini 62 procent, marsz pułkowy Ja wid Nassau marsch"1849. Wystarczy:)))
Napisano
40 Pułk Piechoty Dzieci Lwowskiech (nazwa ostateczna - wprowadzona w 1939 roku) został sformowany w listopadzie 1918 roku we Lwowie jako 30 pp im. J. Sobieskiego, od lutego 1919 roku nosił nazwę 3 Pułku Strzelców Lwowskich, od maja 1919 roku 40 p.p., następnie z dodatkiem Strzelców Lwowskich.
W zimie 1918/1919 walczył pod Lwowem, podczas ofenzywy majowej doszedł do Tarnopola, następnie walczył w okolicach Zbaraża, od lutego 1920 roku do maja 1920 walczył na Podolu, skąd wycofał się pod Lwów.

Napisano
Dzięki wszystkim. Dominiczeq możesz jeszcze zbadać ,gdzie walczył ten austriacki 15 pułk piechoty? Byłbym wdzięczny...

pozdrawiam serdecznie

bjar_1
Napisano
Szlak bojowy ck 15pp w przyblizeniu to: Galicja w 1914, w skladzie 11DP razem z 2 Armia, dywizja byla w dyspozycji dcy 2 Armii i nie podlegala zadnemu korpusowi, odwrot z Galicji wschodniej, pozniej prawdopodobnie walki Karpatach, potem poscig za Rosjanami po bitwie Gorlickiej w 1915 roku. Pozniej walki pozycyjne na Podolu lub Wolyniu az do 1917 roku. W 1917 pulk zostaje rozdzielony, II,III,IV bataliony laduja w 10 DP i odchodza na Front Wloski. Biora udzial chyba X, XI bitwach nad Isonzo a potem najprawdopodobniej po Caporetto przechodza do poscigu za uchodzacymi Wlochami. Docieraja do rzeki Piawy i przechodza do obrony. Latem 1918 roku 10 DP znajduje sie w skladzie Armi Isonzo przy XXIII Korpusie. W czerwcu 1918 najprawdopodobniej pulk bierze udzial w nieduanej ofensywie nad Piawa. Pomimo fiaska tej ofensywy pulki 10DP jako jedne z nielicznych, odnosza poczatkowo sukcesy uchwytujac przeprawy na Piawie. Po Vitorrio Ventto (24 pazdziernik 1918) dywizja, jesli jeszcze byla z ta armia, wraz z cala Armia Isonzo sprawnie wycofuje sie na wschod unikajac pogromu i pewnej niewoli.
Jesli natomiast twoj przodek znajdowal sie w I batalionie to wojaczke zakonczyl z 11DP na Ukrainie w skladzie wojsk okupacyjnych i po 4 listopada wrocil do Galicji gdzie czekala na niego nastepna wojna.
Po wiecej informacji na twoim miejscu zwrocil bym sie do Archiwow Wojskowych w Wiedniu. Moga cos miec na temat twojego przodka.
CK Dezerter
Napisano
A może jednak ktoś skreśli parę słów o 14 pułku ck armii?
Napisano
A czy to był pułk piechoty, dragonów czy huzarów bo to istotne. A ponadto żaden z 14-tych CK pułków nie był powiązany z Galicją.
Napisano
Piechoty, tzn. 14 Regiment. Jakby oczywiście nie sprawiło zbytniego kłopotu ;-).
Dziękuję i pozdrawiam
Napisano
Chyba mój pradziadek rzeczywiście był w I batalionie ,bo nie słyszałem nigdy o jego wojaczce na froncie włoskim.
Wielkie dzęki za informacje!

pzdr

bjar_1
Napisano
Co do 14 CK pp to może uda się zdobyć którąś z n/p pozycji opisującą dzieje tego Regimentu:
Ein Buch der Erinnerung an Große Zeiten. Hessen IR 14. 1914 - 1918. Linz: 1919.
EHNL, MAXIMILIAN: Das X. Bataillon des K. u. k. Infanterie-Regiments Ernst Ludwig Grossherzog von Hessen und bei Rhein Nr. 14 im Weltkrieg. Linz: 1932.
GROIS, VICTOR: Geschichte des k. k. Infanterie-Regimentes Nr. 14, Großherzog von Hessen und bei Rhein (1733-1876). Linz: 1876.
RÖDHAMMER, HANS: Die Hessen 1733 - 1918. Das Linzer Hausregiment IR. 14 und die Traditionsträger. (Katalog zur Ausstellung). Linz: 1980.
SAUER, HEINRICH: Linzer Hessen 1733 - 1936. Linz: 1936.
STRASSMAYR, DR. EDUARD: Das Hessenregiment. Aus der Geschichte des Infanterie-Regimentes Nr. 14. Linz: 1933
Napisano
Dzięki.
W zasadzie interesowałby mnie okres 1914-1916.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie