Skocz do zawartości
  • 0

Biała broń do identyfikacji

cplstahl

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
1,3,4-ta szabla, to szable indyjskie produkowane na rynek turystyczny.
Dwie z nich to typowe talwary z rekojescia bez kablaka, pozostale dwie z rekojesciami wzorowanymi na rekojesci szabli angielskich m1822.Niestety szable produkowane na rynek turystyczny przewanie sa slabej jakosci i to widac na twoich zjeciach. No ale zawsze spelniaja tylko i wylacznie role dekoracji :)
Natomiast szabla nr2 na zdjeciu to szabla hiszpanska Puerto-Seguro 1907 model dla kawalerii, prawdopodobnie z biciami fabryki w Toledo. Szable m1907 byly szeroko uzywane w wojnie marokanskiej w lata 1920-te. Jest to ostatni wprowadzony na uzbrojenie model szabli hiszpanskiej.
Co do broni idyjskiej , czy indo-perskiej temat powinna Ci przyblizyc ta stronka : http://www.hindunet.org/saraswati/indianarms.htm.
Pozdrawiam Morand
Napisano
Amsel44 możesz coś więcej napisać na temat tego talwaru indyjskiego, tzn. przez kogo mógł być używany, jak jest stary i w jaki sposób zawędrował do Polski. Pozdrawiam
Napisano
to ytaniczna" praca caly opis , zobacz sam troszke pewnie jest w necie (magiczne slowo > tulwar.) . ja natomiast, kiedys we wrocku na gieldzie staroci kupilem taka szabelke i jap. katane. stad moja znajomosc" tematu. twoja szabelka jest pewnie jeszcze z lat ok 1900 . sadzac po zdjeciach . raczej odpada damast (slabe foty) ale robiono i z innych gat stali. . ze wz. na kruchosc damastu. dodam ze wrecz z damastu klepano" szable paradne .a... stal damascenska kopano gdzies w miejscowosci Hyderbad .(jesli dobrze spamietalem) ciekawostka >>> jest tez nasz damast skuwany.
pochodzenie ? , to przekracza moje mozliwosci , domysly ...
jakis prywatny import , moze jeszcze przed 39r . kto wie...
inne opcje: komuna i niestety jarmarczna" czytaj tania podroba przywieziona z wycieczki. itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie