cplstahl Napisano 20 Marzec 2007 Autor Napisano 20 Marzec 2007 Proszę o identyfikację zamiesczonych na zdjęciach przedmiotów i podanie ich wyceny. Pozdrawiam
cplstahl Napisano 20 Marzec 2007 Autor Napisano 20 Marzec 2007 Proszę o identyfikację zamiesczonych na zdjęciach przedmiotów i podanie ich wyceny. Pozdrawiam
Morand2 Napisano 21 Marzec 2007 Napisano 21 Marzec 2007 Witam1,3,4-ta szabla, to szable indyjskie produkowane na rynek turystyczny.Dwie z nich to typowe talwary z rekojescia bez kablaka, pozostale dwie z rekojesciami wzorowanymi na rekojesci szabli angielskich m1822.Niestety szable produkowane na rynek turystyczny przewanie sa slabej jakosci i to widac na twoich zjeciach. No ale zawsze spelniaja tylko i wylacznie role dekoracji :)Natomiast szabla nr2 na zdjeciu to szabla hiszpanska Puerto-Seguro 1907 model dla kawalerii, prawdopodobnie z biciami fabryki w Toledo. Szable m1907 byly szeroko uzywane w wojnie marokanskiej w lata 1920-te. Jest to ostatni wprowadzony na uzbrojenie model szabli hiszpanskiej.Co do broni idyjskiej , czy indo-perskiej temat powinna Ci przyblizyc ta stronka : http://www.hindunet.org/saraswati/indianarms.htm.Pozdrawiam Morand
amsel44 Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Czesc cplstahl , na 1-szej focie - (1-szy i ostatni )to talwar indyjski .pozdro. amsel44
cplstahl Napisano 20 Marzec 2007 Autor Napisano 20 Marzec 2007 Amsel44 możesz coś więcej napisać na temat tego talwaru indyjskiego, tzn. przez kogo mógł być używany, jak jest stary i w jaki sposób zawędrował do Polski. Pozdrawiam
amsel44 Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 to ytaniczna" praca caly opis , zobacz sam troszke pewnie jest w necie (magiczne slowo > tulwar.) . ja natomiast, kiedys we wrocku na gieldzie staroci kupilem taka szabelke i jap. katane. stad moja znajomosc" tematu. twoja szabelka jest pewnie jeszcze z lat ok 1900 . sadzac po zdjeciach . raczej odpada damast (slabe foty) ale robiono i z innych gat stali. . ze wz. na kruchosc damastu. dodam ze wrecz z damastu klepano" szable paradne .a... stal damascenska kopano gdzies w miejscowosci Hyderbad .(jesli dobrze spamietalem) ciekawostka >>> jest tez nasz damast skuwany.pochodzenie ? , to przekracza moje mozliwosci , domysly ...jakis prywatny import , moze jeszcze przed 39r . kto wie...inne opcje: komuna i niestety jarmarczna" czytaj tania podroba przywieziona z wycieczki. itd.
cplstahl Napisano 20 Marzec 2007 Autor Napisano 20 Marzec 2007 Mam teraz problem, Nie wiem właśnie czy to orginały, czy kopie. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
cplstahl Napisano 21 Marzec 2007 Autor Napisano 21 Marzec 2007 Dziękuję Morand2, masz może jakiś link do hiszpańskiej białej broni?Pozdrawiam
Pytanie
cplstahl
Proszę o identyfikację zamiesczonych na zdjęciach przedmiotów i podanie ich wyceny. Pozdrawiam
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.