Parti78 Napisano 18 Marzec 2007 Autor Napisano 18 Marzec 2007 Prosze o info.Srednica 23mm wzpuklosc 7mmNr. 14Byl mocno zabrudzony.Rejon Miedzyrzecz.Na stronie http://www.poszukiwanieskarbow.com/artykuly/napoleonskie/napoleonskie.htm nie znalazlem takiego.
Parti78 Napisano 18 Marzec 2007 Autor Napisano 18 Marzec 2007 wygląda jak typowo Napoleoński(za Bonapartego). Ale prosze o dalsze sugestie...
rwb Napisano 18 Marzec 2007 Napisano 18 Marzec 2007 Litości!!! Dlaczego tak bardzo go pochardałeś". A co do ID - faktycznie wygląda na francuza, ale jest jedno ale". Nie spotkałem francuza o takiej budowie: dwuwarstwowy, wypełniony gipsem - jeśli dobrze widzę.Zapraszam na moją stronę oguzikach:http://www.guziki.radwan.pl/
Parti78 Napisano 18 Marzec 2007 Autor Napisano 18 Marzec 2007 Był w bardzo złym stanie pokryty grubą patyną, jakims utlenionym białym cholerstwem(z pola) itp. Mechanicznie go nie czysciłem tylko w słabym roztworze z kwasku cytronewego. Był w takim stanie, ze najpierw wylądował pomiędzy guzikami bez wartości. Dopiero po przetarciu ukazała się 4 a po oczyszczeniu znacznie więcej. Dzięki za info.
Parti78 Napisano 18 Marzec 2007 Autor Napisano 18 Marzec 2007 Witaj rwb! popatrzyłem na Twoją stronkę. Ciekawy zbiór masz.Co to za guziki po numerach:0049 i 0052? Bo mam takie tez między innymi.mam też podobne do Twoich ale różniące się niuansami:0137 i 0138Co to za guziki?
Parti78 Napisano 25 Marzec 2007 Autor Napisano 25 Marzec 2007 Guzik okazał się za Napoleona III. Nie jest to Napoleoński.
rwb Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 WitamPodaję opis dla guzika 49Guzik jednowarstwowy, wykonany z białego metalu. Był to guzik szlachecki używany w XIX i XX wieku w całej Europie. AWERS przedstawia koronę pięciopałkową. REWERS gładki z napisami. Na górze w dwóch linijkach: NEUSILBER - pierwsza linijka i I. C. MAEDICKE - druga. Na dole w jednej linijce: BERLIN. Napisy rozdzielają dwie pięcioramienne gwiazdki.pozdrawiam
rwb Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 WitamPodaję opis dla guzika 52Guzik jednowarstwowy, wykonany z mosiądzu. Był to guzik wojskowy używany w XIX i na początku XX wieku w armii pruskiej. AWERS przedstawia pruskiego orła, z inicjałami FR na piersi, umieszczonego na tarczy herbowej nad tarczą znajduje się zamkniętą koroną. REWERS gładki z wypukłymi napisami: MOHR & SPEYER - od góry i BERLIN - na dole. Napisy rozdzielają dwie sześcioramienne gwiazdki.pozdrawiam
rwb Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 WitamPodaję opis dla guzika 137Guzik jednowarstwowy wykonany ze stali. AWERS przedstawia gotycką literę: K z siedmiopałkową koroną otwartą powyżej. Litera jest prążkowana po skosie - od lewego dołu do prawej góry. REWERS w postaci dwóch okręgów z wypukłych kropek. Pomiędzy okręgami wypukłe napisy: EXTRA - od góry i FEIN - na dole. Napisy rozdzielone sześcioma (po trzy z każdej strony) sześcioramiennymi gwiazdkami.pozdrawiam
rwb Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 WitamPodaję opis dla guzika 138Guzik jednowarstwowy, gruby wykonany ze stali. AWERS przedstawia gotycką literę: S z koroną otwartą powyżej. Litera jest prążkowana po skosie - od lewego dołu do prawej góry. REWERS w postaci wypukłego okręgu. Pomiędzy uchem a okręgiem wypukłe napisy: EXTRA FEIN - od góry trzy sześcioramienne gwiazdki z dwoma gałązkami po bokach - na dole.pozdrawiam
Raned Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 Tytułowy guzik (a raczej pozostałości guzika)to guzik belgijski z okresu międzywojennego i oprócz dalekiego podobieństwa nie ma nic wspólnego z Napoleonem (którymkolwiek).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.