Skocz do zawartości

Guzik Napoleonski nr. 14

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosze o info.
Srednica 23mm wzpuklosc 7mm
Nr. 14
Byl mocno zabrudzony.
Rejon Miedzyrzecz.
Na stronie http://www.poszukiwanieskarbow.com/artykuly/napoleonskie/napoleonskie.htm nie znalazlem takiego.

Napisano
Litości!!! Dlaczego tak bardzo go pochardałeś". A co do ID - faktycznie wygląda na francuza, ale jest jedno ale". Nie spotkałem francuza o takiej budowie: dwuwarstwowy, wypełniony gipsem - jeśli dobrze widzę.

Zapraszam na moją stronę oguzikach:

http://www.guziki.radwan.pl/
Napisano
Był w bardzo złym stanie pokryty grubą patyną, jakims utlenionym białym cholerstwem(z pola) itp. Mechanicznie go nie czysciłem tylko w słabym roztworze z kwasku cytronewego. Był w takim stanie, ze najpierw wylądował pomiędzy guzikami bez wartości. Dopiero po przetarciu ukazała się 4 a po oczyszczeniu znacznie więcej. Dzięki za info.
Napisano
Witaj rwb!
popatrzyłem na Twoją stronkę. Ciekawy zbiór masz.
Co to za guziki po numerach:
0049 i 0052? Bo mam takie tez między innymi.
mam też podobne do Twoich ale różniące się niuansami:
0137 i 0138
Co to za guziki?
  • 4 weeks later...
Napisano

Witam

Podaję opis dla guzika 49

Guzik jednowarstwowy, wykonany z białego metalu. Był to guzik szlachecki używany w XIX i XX wieku w całej Europie. AWERS przedstawia koronę pięciopałkową. REWERS gładki z napisami. Na górze w dwóch linijkach: NEUSILBER - pierwsza linijka i I. C. MAEDICKE - druga. Na dole w jednej linijce: BERLIN. Napisy rozdzielają dwie pięcioramienne gwiazdki.

pozdrawiam

Napisano

Witam

Podaję opis dla guzika 52

Guzik jednowarstwowy, wykonany z mosiądzu. Był to guzik wojskowy używany w XIX i na początku XX wieku w armii pruskiej. AWERS przedstawia pruskiego orła, z inicjałami FR na piersi, umieszczonego na tarczy herbowej nad tarczą znajduje się zamkniętą koroną. REWERS gładki z wypukłymi napisami: MOHR & SPEYER - od góry i BERLIN - na dole. Napisy rozdzielają dwie sześcioramienne gwiazdki.

pozdrawiam

Napisano

Witam

Podaję opis dla guzika 137

Guzik jednowarstwowy wykonany ze stali. AWERS przedstawia gotycką literę: K z siedmiopałkową koroną otwartą powyżej. Litera jest prążkowana po skosie - od lewego dołu do prawej góry. REWERS w postaci dwóch okręgów z wypukłych kropek. Pomiędzy okręgami wypukłe napisy: EXTRA - od góry i FEIN - na dole. Napisy rozdzielone sześcioma (po trzy z każdej strony) sześcioramiennymi gwiazdkami.

pozdrawiam

Napisano

Witam

Podaję opis dla guzika 138

Guzik jednowarstwowy, gruby wykonany ze stali. AWERS przedstawia gotycką literę: S z koroną otwartą powyżej. Litera jest prążkowana po skosie - od lewego dołu do prawej góry. REWERS w postaci wypukłego okręgu. Pomiędzy uchem a okręgiem wypukłe napisy: EXTRA FEIN - od góry trzy sześcioramienne gwiazdki z dwoma gałązkami po bokach - na dole.

pozdrawiam

Napisano
Tytułowy guzik (a raczej pozostałości guzika)to guzik belgijski z okresu międzywojennego i oprócz dalekiego podobieństwa nie ma nic wspólnego z Napoleonem (którymkolwiek).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie