Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Czy ktoś z was ma dostęp do części motocykli DKW? Interesuje mnie przede wszystkim model NZ350-1, czyli tzw. sahara, o której było głośno na forum kilka miesięcy temu. Chciałbym skompletować swoją maszynę. Ponadto interesuje mnie DKW SB200A (z elektrycznym rozrusznikiem). Wracając do saharki, to może ktoś wie jakie mogą być oznaczenia dla motocykla z okolic Kalisza, jakie oddziały Wehrmachtu mogły tu stacjonować w '44 lub jakie wycofywały się tędy w '45? Jakie były ich oznaczenia na pojazdach? Szukam też informacji na temat zakładów naprawczych Wehrmachtu, które w czasie IIwś były w Kaliszu. Dzięki i pozdr.pitus116@wp.pl
Gość Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 mam trapez do NZ-350 i silnik do SB-200 do remontu, mogę zamienic na inne części do NZ-350/1
Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Masz sam trapez, czy całe zawieszenie? Interesują mnie wachaczyki dolne i cały układ amortyzatora( ten z pokrętłem z boku trapezu). Masz coś innego do NZ350-1? Co potrzebujesz do swojej? Do SB200 szukam kierownicy, kranika, tylnego błotnika z zawiasem, podstawki centralnej.
iglanadon Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 na zbyciu mam dwa trapezy, ale nistety gołe, co do 350/1 interesuje mnie wszystko oprucz ramy z przodem płytkim błotnikiem i mechaniki bo to mam, do SB 200 poza silnikiem nic nie mam, jak Cie interesuje to mam jeszcze katalogi części do w/w pozdrawiamiglanadon
Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Za dużo do saharki nie masz :( Mógłbym Cię poratować jakiąś drobnicą, bo z większych podzespołów nie mam nic podwójnego. Podaj adres e-mail, to wyślę Ci listę gratów, które mam na plusie. Masz katalog do saharki, czy do wersji przejściowej z '43(nadwozie saharki, ale silnik aluminiowy)? Czy oprócz tych trapezów masz coś jeszcze, np. bagażnik, blachy mocujące przód silnika do ramy, siedzenie kierowcy Pagusa(może być kompletna ,,góra'' z gumą), blaszany dekiel tylnego koła? Czy silnik i ramę masz z jednego kompletu? Masz gdzieś oznaczony rok prod.?
Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Nie masz się czym zbytnio przejmować. Ja zacząłem składanie saharki w marcu 2003 od samego silnika, a brakuje mi już tylko tych gratów, które są w poście wyżej!!!:) Po prostu kwestia uporu, szczęścia i niestety w niektórych przypadkach kasy. Na szczęście da się jeszcze trafić na ,,promocje cenowe'', lub nieodkryte zasoby części:)
iglanadon Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 to sa elementy które zostały mi ze składania cywinej wersji NZ-350, sprzęt który dorwałem od chłopa był upstrzony elementami od Iża49 (czyt przód i tył), ale z nim sie juz prawie uporałem, został mi teraz ten żeliwny silnik i druga rama i inne paprochy bo musiałem do cywila dać aluminiowy - z wiadomych względów, troche tego jest a zważywszy że silnik jest na chodzie zamierzam to poskładać do kupy podobnie jak wersje cywilną mam jeszcze inne dekawki i w piz... literaturychetnie zapoznam sie z twoim spisem mój E-mail iglanadon@poczta.fmpozdrawiamiglanadonPS - co do literatury to jest do wersji NZ-250/350do SB też coś się znajdzie
Cyrograf15 Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 Mam silnik z osprzętem 350 alu. Mogę go wymienić na szpeja do Jawy 250 1934 ewentualnie blachy do M72.Wojtek (Kraków)
Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Ok. Postaram się jeszcze dzisiaj wysłać Ci spis części, bo później będę w domu i przy kompie dopiero czwartek/piątek. Widzę że to prawie reguła. Chłopstwo usprawniało NZ częściami z Iża! Ja swój silnik też kupiłem u chłpa pod Kaliszem, tyle że ten chłop pracował w czasie IIwś w zakładach naprawczych Wehrmachtu w Kaliszu. Miał wcześniej cywilną NZ z '40. Nawet byłem ją oglądać, ale te kilka lat temu sprawy zakupu motocykla zależały w dużej mierze od humoru mojego ojca. Kto ma kasę ten ma władzę:) Później gdy chciałem go odkupić, czyli w marcu 2003 okazało się że już maszyna poszła (też miała przód i tył z Iża, ale cała reszta była 100% komplet i oryginał). Został tylko silnik, który kupiłem i karoseria z silnikiem Sachs 125 do Uranii (podobno wg Niemca który ma prywatną kolekcję tych motocykli było tylko 5 prototypów). Chłopek miał jeszcze BMW R75, Zundapp KS600, jakąś Victorię, i trochę sprzętów z lat 20/30-tych, ale dawno się tego wyzbył i trochę go rozkradli. Jeżeli nie masz katalogu części do NZ350 z '43, to mogę Cię poratować. Jakie masz inne dykty? Ja mam jeszcze KM200 '35.
Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Do Cyrograf: A może masz coś innego do NZ lub SB, oprócz silnikowych? Do starych Jawek nic nie mam, do M72 też nieststy nic :(
Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Widzę, że kolekcja ładna!!! Czy do KS nie masz wolnej kierownicy? RT125 też miałem, nawet 2 sztuki, ale jest straszny problem z oryginalnymi częściami, więc dałem sobie spokój. Czy wszystkie te motorki są po remoncie?
Cyrograf15 Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 Do DKW nie mam nic więcej a to co mam to z przypadku. DKW ni jest moim konikiem. Tak na prwdę to stare zapsy obecnie jeżdżę jpończykami a na zabawę z weteranami niewiele mam czasu.Wojtek
iglanadon Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 luxus czeka na remont- brakuje mu gaźnika, pompy powietrznej+osłony do niej, osprzetu kierownicy, co do samej kierownicy też mam wątpliwości, KS-200 jest nie zrobiony, ale w stanie nadającym sie do ekspozycji i kompletny, RT 125 jest po remoncie blacharskim - szukam gaźnika i wydechu, NZ350 po remoncie blacharskim do złożenia, a przy okazji mam w nim dziwną rzecz - po lewej stronie baku zamiast stacyjki jak w katalogu znajduje się amperomierz - nie wiem czy jest to twórczość któregoś z poprzednich użytkowników czy też zdażały sie i takie dziwy ??pzdriglanadonPS co do kierownic to wiem ze są w srzedaży dorabiane, ale wiadomo co oryginał to oryginał, w razie czego dam Ci namiar na kogoś kto to robi
Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Inglanadon, nie mogę wysłać maila do Ciebie. Czy ten adres jest poprawny?
Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Ok. Już wysłałem. Proszę o namiary na producenta kierownic. Podobno były wersje z amperomierzem w baku, ale powiedz mi jaką masz puszkę prądów? Może do pozostałych Twoich modeli czegoś się dowiem.
iglanadon Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 poprawny,nie wiem dlaczegomam jeszcze 2-gi adres iguanadon@gazeta.plpozdrawiam
Dykta Napisano 2 Listopad 2003 Autor Napisano 2 Listopad 2003 Cyrograf, gdybyś trafił coś do DKW 200 lub 350 poza silnikowymi, to adres e-mail jest na samym początku tego wątku. Będę wdzięczny za wszelkie info.
Gość Napisano 2 Listopad 2003 Napisano 2 Listopad 2003 Zobacz sobie taką stronę, www.oldtimercentrum.w.interia.pl/Zestawienie.htmlmoże coś sobie z niej wybierzesz.Mnie interesują polskie motocykle przedwojenne, szukam wszelkich części do Sokoła 1000.
Dykta Napisano 3 Listopad 2003 Autor Napisano 3 Listopad 2003 Dzięki za adres. Niestety nie chce wyświetlić tej strony. Spróbuję później. Czy Klisz ma jakieś graty do DKW na sprzedaż, a jego oferta jest właśnie tam? Do Sokoła 1000 niestety nic nie mam. A może masz coś do 600? Mój znajomy takiego robi, i kilku rzeczy mu brakuje.
Dykta Napisano 3 Listopad 2003 Autor Napisano 3 Listopad 2003 Ok. Udało się. Nietety tam jest tylko spis literatury, itp. Ale napiszę do nich, może mają jakieś części. Wielkie dzięki!!!
Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Mam ale całego kompletnego Sokoła 600 i nie chcę się go pozbywać.
Dykta Napisano 4 Listopad 2003 Autor Napisano 4 Listopad 2003 Ok. Rozumiem. Też bym się takiego sprzętu nie pozbył:)
Monsun Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Proponowałbym skontaktować się z Panem Robertem Lewszykiem Lewym", z tego co słyszałem zajmuje się on dorabianiem części także do motacykli.PozdroMarcin
Dykta Napisano 5 Listopad 2003 Autor Napisano 5 Listopad 2003 Dzięki! Masz może jakieś namiary na niego?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.