bartekl23 Napisano 1 Listopad 2003 Autor Napisano 1 Listopad 2003 Witam!Ja znowu z tymi ładownicami. O ile dobrze się orientuję to na Westerplatte używano ładownic podwójnych. Proszę o zdjęcia gdzie są one widoczne. Ja posiadam tylko jedno.bartekl23
Gość Napisano 3 Listopad 2003 Napisano 3 Listopad 2003 oj nie tylko na westerplatte uzywano ładownic podwójnych, były wtykorzystywane w jednostkach gdzie używano/donaszano stara broń np. w ON i innych mniej ważnyc h ( z punktu widzenia sztabu generalnego). O ile pamięc mnie nie myli to podwójne były uzywane do karabinu manlicher, carcano, no były tezduże ładonice na 5 magazynków do rkm wz. 28 browning
bolas Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Na westerplatta na pewno nie używano w 1939 roku ładownic podówjnych bo te stosowano tylko i wyłącznie do amunicji austriackiej i francuskiej (mannlicherki,berthiery i lebele) a na westerplatte od zarania dziejów załoga miała broń niemiecką i wraz z nią ładownice potrójne. Broń niemiecka - mam na myśli kb/kbk systemu mausera - bo w 1939 to zapewnie mieli tam kbk wz.29 albo jakis inny polski mauser. z resztą co jak co ale wyposażenie na westerplatte mieli dość dobre i nowe .
bartekl23 Napisano 4 Listopad 2003 Autor Napisano 4 Listopad 2003 Bolek, mam taką książkęo Westerplatte w domu. Jest tam zdjęcie wartownika. Wyraźnie widać, że ma podwójne ładownice. Jak zrobię skan to wrzucę na forum...bartekl23
mietek Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Zależy z którego roku zdjęcie, w 39 też stawiam jedynie na potrójne. Choć z ta nowoczesnością to bym nie przesadzał, armata 75mm to była 1-wojenna carska przekalibrowana 76,2mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.