Skocz do zawartości

Hedelburg_Lager - ktos cos slyszal o tym obozie?

kudi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czesc
Szukam informacji o tym obozie. W oficjalnych publikacjach nie ma na temat tego obozu danych. Moze spotkaliscie sie z ta nazwa w innych materialach?

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Czy ten obozik byl na ziemih polskich czy poza granicami.Bo faktycznie w ksiazce ptObozy hitlrowskie na ziemiach poslkich 1939-1945" go nie ma. kozystales z tego opracowania czy moze z ninnego.pzdr
Napisano
czesc
obejrzalem wszystkie opracowania jakie wpadly mi w rece. nigdzie nie znalazlem takiej nazwy. nazwa tego obozu pojawila sie przy okazji mordowania jencow radzieckich.
nie mam wiec pojecia czy byl na terenie polski czy niemiec... ot kolejna wojenna zagadka.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Moze wiesz jak ta miejscowosc jest po polsku.Chociaz w tej ksiazce co pisalem jest tez spis po niemiecku ale moze przeoczyli. Albo podaj jakies wieksze miasto kolo ktorego to bylo.Mozliwe ze to jakas mala filia ktorej nie wyrozniono.pzdr
Napisano
kaliber nie mam pojecia. ani miasta ani jakiejkolwiek wsazowki. Po prostu czlowiek wspomina o Hedelburg-Lager. To wszystko. Nie wiem czy bylo to na terenie Polski czy Niemiec. Dlatego sprawa jest taka trudna

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Witam.
Są trzy możliwości - albo była to malutka filia jakiegoś podobozu, albo zwyczajnie zniekształcono nazwę, albo był to obóz na terenach zajętych i dzisiaj nazwa ta nie występuje nigdzie (chociaż powinny się pojawić jakieś wspomnienia).

Wysłałem Ci maila z małym info - zajrzyj.

pozdrawiam.
Grzegorz Franczyk Landminer"
Napisano
Jest taki oboz o podobnie brzmiacej nazwie a mianowicie Hindenburg to jest Zabrze. Dosyc duzy oboz i przebywali w nim jency radzieccy.ale jezeli to sa wspomnienia jakiegos czlowieka to moze to byc przekrecenie nazwy. czasami z jednej miejscowosci robi sie inna. Moze wiecej szczegolow rok itd.pzdr
  • 2 years later...
Napisano
Potwierdzam w Zabrzu był obóz jeniecki Hitlerowski do niedawna można bylo w centrum oglądać jego pozostałości a w chwili obecnej tylko w dzielnicy Makoszowy w lesie mozna sie natknąc na fundamenty poobozowe oraz mogiły zbiorowe. Później po wyzwoleniu" czyli jak przyszli rosjanie obóz przekształcili w obóz dla niemców i Polaków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie