Skocz do zawartości

Schrony Oświęcim oraz okolice

warszawiak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Masz cała linie bunkrów obronnych w miejscowości Włosienica - bunkry widać z drogi na Zator. Do tego całą mase różnych obiektów w okolicy Zakładów Azotowych. nie jestem z tamtych okolic ale czasem tam przejezdzam.
Pozdrawiam
Napisano
Na terenie zarówno b. obozu w Oświęciumiu (Lager Auschwitz I), jak i b. obozu w Brzezince (Lager Auschwitz II) znajdują się jednoosobowe schrony przeciwlotnicze dla esesmanów (głównie w pobliżu ogrodzeń, gdzie były posterunki wartownicze). Jak wyjaśnił mi dawno temu przewodnik, zbudowano je w obawie przed nalotami alianckimi. Niemcy byli dość przewidujący - na obóz w Monowicach (Lager Auschwitz III) w 1944 r. rzeczywiście spadły lotnicze bomby, choć był to rezultat pomyłki (celem nalotu samolotów z 15.Floty Powietrznej USA był zakład IG-Farben, przy którym zlokalizowano obóz). Po szczegóły odsyłam do pracy Alfreda Koniecznego Śląsk a wojna powietrzna lat 1940-1944", Wrocław 1998 (tamże wzmianka o tym, dlaczego nie bombardowano kombinatu śmierci w Oświęcimiu-Brzezince, choć Alianci wiedzieli, co się tam dzieje i informacja o stosownej publikacji na ten temat).
  • 2 weeks later...
Napisano
Mniej więcej ale nie do końca. Maja przedziwną budową, wyglądają jak jajka z dużą liczba małych otworów obserwacyjnych. Maja betonowe drzwi i ogólnie są dziwne. były na forum zdjęcia podobnych budowli i opisane były jako obserwacyjne lub strażnice na terenach przemysłowych. Poza tym po lewej stronie drogi w stronę Zatoru były betonowe szczeliny przeciwlotnicze. Az sam z ciekawości sie im przyjrzę dokładnie jak będę tamtędy jechał ale zanosi się że nie za prędko.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie